BAyer 1200x150
Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Fermier rămas fără păşune, îşi caută dreptatea

Publicat: 28 ianuarie 2021 - 08:54
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Ajuns la vârsta majoratului, Zoltan Ferencz Ersek a vrut să crească bovine. A reuşit să-şi încropească ferma dorită. Acum, după 20 de an de muncă, se vede nevoit să vândă animalele... 

În urmă cu două decenii, Zoltan Ferencz Ersek, din comuna Adămuş, judeţul Mureş, a pornit cu o Bălţată Românească şi acum a ajuns la un efectiv de 40 de capete. Doar că animalele sale ar putea rămâne fără loc de păşunat.

fermier fara pasune 1_b 

 

Atribuire directă, dar cu ofertare la plic!?

 

„Am avut păşune închiriată de la primărie, însă a expirat contractul la data de 19 mai 2020. Pentru a putea participa la licitaţia ce urma să se organizeze, am înfiinţat Asociaţia Crescătorilor de Bovine şi Ovine Adămuş, cu şase membri fondatori, ce deţin împreună în jur de 70 de animale.
În luna iunie, Consiliul Local Adămuş a hotărât ca 22 de hectare să fie repartizate prin atribuire directă, dar cu ofertare la plic! Din start, Asociaţiei noastre i s-au pus piedici cu intenţia de a nu lua parte la licitaţie, pe motiv că n-ar avea istoric, rulaj de bani şi nici activitate economică”, ne-a declarat Zoltan Ferencz Ersek.

fermier fara pasune 3 document _b 

 

Păşunea... încurcată în contestaţii!

 

În final a fost desemnat câştigător un fermier din sat, care îngrijeşte vreo 4-500 vaci de carne Limousine şi exploatează vreo 200 ha de teren. Acesta a ofertat suma de 1.500 lei/ha/an, mult mai mult decât ceilalţi trei competitori.
În plus, procedura şi caietul de sarcini stabilite de comisie au iscat o undă de nemulţumire...

“Asociaţia noastră a contestat în instanţă atât caietul de sarcini, cerând anularea lui, cât şi modul şi procedura de organizare a licitaţiei, în sensul că nu s-au respectat reglementările legale în vigoare. Aşa se face că s-a permis participarea lui Ioan Mihu, cel căruia i-a fost atribuită închirierea păşunii pe 7 ani, cu încălcarea legii, deoarece, având fata funcţionar public angajat la Registrul Agricol din Primăria Adămuş, acesta s-a aflat în conflict de interese. De asemenea, tot conflict de interese trebuia să constate comisia de licitaţie şi în cazul lui Savu Neluţu, ginerele câştigătorului, întrucât este poliţist local cu contract de muncă la Primărie.

Or, reglementările legale sunt destul de clare: dacă ai rudă de gradul întâi, funcţionar public, în Primărie, sau dacă eşti angajat la UAT, nu ai voie să participi la nicio licitaţie. Deci, considerăm că s-a încălcat legea. În acest sens, şi Prefectura Mureş, prin direcţia juridică, ne-a dat dreptate în răspunsul primit la sesizarea noastră”, ne-a explicat Zoltan Ferencz Ersek.

fermier fara pasune 4_b 

 

Ultimatum de evacuare

 

În comuna Adămuş, situaţia juridică a păşunii este în continuare incertă. În luna iulie, anul trecut, Primăria, sub semnătura primarului Tibor László Miklós, aflat la al doilea mandat, a trimis o notificare pe numele lui David Ersek, unul dintre solicitanţii păşunii, prin care cerea în mod expres şi explicit „eliberarea în termen de 5 zile de la primirea prezentei a imobilului pe care îl folosiţi fără drept - teren, în suprafaţă de 22 ha, având categoria de folosinţă păşune, aflat în domeniul privat al comunei (...) cu denumirea topică Vuleşti - La vii. Dacă nu veţi proceda conform celor de mai sus precizate, în termenul acordat, învederăm că ne vom adresa instanţei de judecată cu acţiune în evacuare”.
Însă, David Ersek nu scoate animalele din păşune până ce nu se va încheia procesul....


Nu avem unde ţine animalele. Dacă vom fi evacuaţi din păşune, va trebui să renunţăm! Şi dacă le vindem, nu mai avem din ce trăi. Sprijinul cuplat în sectorul zootehnic ne-a ţinut în viaţă! - ZOLTAN FERENCZ ERSEK, crescător de bovine, jud. Mureş

 

Câştigă cine dă mai mult!

 

Firesc, în legătură cu acest caz, ne-am adresat primarului comunei Adămuş. Redăm pe scurt ce ne-a declarat Tibor László Miklós: „Unul dintre fermieri (David Ersek n.n.) nu a fost mulţumit de modul cum s-a desfăşurat atribuirea acelei păşuni. Cazul a ajuns în instanţă, să decidă judecătorii. Noi am aplicat procedura de atribuire directă pentru închirierea păşunilor/pajiştilor din domeniul privat al comunei Adămuş. Reglementările legale prevăd că în situaţia în care există mai mulţi solicitanţi pentru acelaşi lot/trup de păşune, în cadrul atribuirii directe, criteriul de departajare al ofertanţilor/solicitanţilor eligibili va fi cel mai mare nivel al chiriei”.

 

 

Atribuire directă cu departajare!?!

 

La întrebarea ce face familia Ersek dacă nu are o altă sursă de venit în afară de creşterea animalelor, edilul a răspuns: „Din asta trăieşte, se bazeză numai şi numai pe păşunea închiriată de la Consiliul Local. Dacă vine un fermier care oferă 1.500 lei an pe hectar, cum să dăm la altul care poate da doar 200 lei/ha? Consiliul Local nu a zis să-i dăm păşunea la omul ăsta (David Ersek n.n.) că-i mor animalele! A fost o procedură legală de atribuire directă, în momentul în care sunt mai multe oferte, trebuie să faci o departajare”..

 fermier fara pasune 2_b

Condamnaţi la... sărăcie!?

 

În cazul lotului de păşune de 22 ha de la Adămuş va decide instanţa! Cert este că dacă va pierde procesul, familia Ersek nu va mai avea nicio sursă de venit şi va renunţa la creşterea animalelor. Neavând suprafaţă de păşunat, va fi condamnată la sărăcie!!

„Dacă s-a mers pe atribuire directă, nu se putea face ofertarea la plic! Ar fi putut să se împartă păşunea la cei patru solicitanţi. Nu ştiu de ce au ales această procedură! Suntem dezamăgiţi, nu ştim ce va hotărî instanţa! Sincer să vă spun, nu cred că o să avem câştig de cauză pentru că oamenii ăştia sunt influenţi, au şi bani! Noi am decis în familie să dăm din vaci; nu avem ce face”, încheia, cu amărăciune, Zoltan Ferencz Ersek.

 


un articol de
MARIAN MUŞAT

Vizualizat: 2785 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

KRONE - produse inovative, de înaltă calitate, în continuă dezvoltare!

KRONE - produse inovative, de înaltă calitate, în continuă dezvoltare!

KRONE - produse inovative, de înaltă calitate, în continuă dezvoltare!

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Cultura anului 2021

Pe ce cultură mizaţi în anul agricol 2020-2021?