Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

Ferma robotizată, visul unei studente la Zootehnie!

Publicat: 25 martie 2022 - 15:25
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

În urmă cu 4 ani, Oana Uilean era o fetiţă cu… caş la gură. La propriu! Abia împlinise 16 ani şi îngrijea turma de oi a familiei. Pe atunci chiar apăruse în presă cu poza pe prima pagină: „Ciobăniţă pentru 1.200 de oi”.

Oana era mândră de importanţa misiunii ei, de bâta ei ciobănească sculptată manual din lemn de corn şi unsă cu untură de porc, dar mai ales de faptul că tatăl îi acordase mare încredere la treburile stânii din Posmuş, comuna Şieu, din Bistriţa Năsăudului.  

Acum adolescenta este studentă în primul an la Zootehnie, la Cluj, unde îşi urmează chemarea. Când am vorbit cu ea, pregătea examenul de chimie. Sunt sigur că l-a luat cu brio! Peste câteva zile, pe 12 februarie, împlinea frumoasa vârstă de 20 de ani şi voia să-şi facă cadou, sieşi şi părinţilor, o reuşită!  

 

De la 12 ani mulge animalele!


Oana Uilean provine dintr-o familie veche, de peste patru generaţii de vrednici crescători de animale. Tradiţia oieritului s-a păstrat din tată-n fiu, fiind o moştenire, dar şi o zestre genetică!

Ea ne spune că a deprins mulsătura de la 12 ani şi jumătate: „Prima dată am început cu caprele, aveam vreo 250. Cum s-a întâmplat? Într-o toamnă s-au îmbătat ciobanii şi au plecat. Când am venit cu tata dimineaţa la stână, animelele erau toate amestecate: caprele cu oile, cu cârlanii... Atunci m-am pus cu tata la strungă şi aşa am învăţat să mulg”.

 Oana Uilean - Ciobăniţă pentru 1.200 de oi_b

Pasiunea pentru oi e o moştenire de la părinţi, mai ales de la tata şi vreau să duc pe mai departe tradiţia. Animalele sunt ca prietenii mei; de când am fost micuţă, am prins drag de ele! Pot să spun că aici, la stână, îmi găsesc liniştea.

OANA UILEAN

Fermieră Posmuş, jud. Bistriţa-Năsăud

 

Musafiri nepoftiţi la stână!


Ferma de animale a familiei Uilean de la Posmuş are peste 1.400 de oi Ţurcane şi Băle de Bistriţa şi mai bine de 100 de vaci din rasa Bălţată Românească.

„Vacile sunt cazate în adăposturi, undeva, la marginea satului. Stâna e mai la deal, pe un drum ce trece prin pădure. Musafiri mai de-ai casei sunt lupii şi şacalii. Câteodată, vine şi Moş Martin că unde avem păşunea sunt livezi nelucrate şi îl îmbie poamele”, explică tânăra ciobăniţă care povesteşte cum a fost prima întâlnire cu o ursoaică acum patru ani: „Trecea prin faţa turmei de oi, pe moment mi-a fost puţin frică, am fluierat câinii şi paznicii credincioşi au pus-o pe goană!”

 

„Tăte animalele mi-s dragi!”

 

„Avem un grajd nou făcut special pentru vaci la marginea satului Posmuş şi am investit în cele necesare pentru fermă, tractoare, utilaje, instalaţii şi echipamente. Avem 100 hectare în proprietate şi mai lucrăm o suprafaţă de teren pentru cereale şi producerea de furaje. Nu vom mări efectivul de oi, e greu cu personalul, le mai mulgem şi manual. La vaci vrem să ajungem la 100 de animale gestante pentru producţia de lapte. La primăvară, dacă ne va ajută Dumnezeu, ne vom dota cu o sală de muls. De asemenea, vreau să fac un proiect pentru dezvoltarea fermei”, susţine tânăra studentă.  

A învăţat să conducă la fermă. Se urcă pe tractor la greblat fânul, la balotat lucerna,aduce cisterna cu apă la câmp. Ştie a mânui la instalaţiile de muls sau la utilajele de furajare. Se pricepe de mică şi îi şi place! Tatăl este mândru de ea pentru că „ştie rostul fermei şi se poate lesne descurca, dar şi pentru că tăte animalele îs dragi”!

Oana Uilean, ciobanita_b 

Visul Oanei: ferma viitorului


Peste patru ani, Oana Uilean va ieşi inginer zootehnist. „Vreau să dezvolt afacerea de familie, să duc mai departe tradiţia creşterii animalelor! Visez să am o fermă modernizată, chiar robotizată, aşa cum va arăta ferma viitorului!”

Până atunci, familia Uilean se numără printre puţinele din judeţ care încă mai practică transhumanţa. Vreme de cinci zile, pe un drum întins pe 140 km, urcă cu oile în Munţii Călimani, până la vârful Cerbuc (2013 m), la lucernierele şi păşunile alpine de la Voievodeasa. Din răstimp în răstimp se face popas, se mulg oile şi se prepară caşul.

 

CEL MAI BUN BULZ DIN POSMUŞ


Oana Uilean ştie că munca la stână e dificilă, îngrjitorii-s puţini, părinţilor le este destul de greu. Fratele ei, mai mare cu şapte ani, s-a căsătorit în toamna trecută şi lucrează cot la cot cu soţia sa la fermă. Laptele de vacă este predat la 1,75 lei litrul, iar cel de oaie la 2,8 lei/l. Brânza este vândută cu 28 de lei/kg la clienţi; vin comenzi cu zecile de kilograme!

Când vine acasă, Oana duce oile la păşunat, ajută la muls şi chiar la prepararea produselor din lapte. Ştie să facă plăcinta păstorului, mămăliga vârtoasă, oierească, tăiată cu aţa, dar şi cel mai gustos boţ (bulz) ciobănesc din satul Posmuş. Dacă nu credeţi, vă pofteşte la stână!

 

 

un articol de

MARIAN MUŞAT

Vizualizat: 7440 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Massey Ferguson a revoluționat productivitatea în ferma familiei Popa din Cerăt, jud. Dolj

Massey Ferguson a revoluționat productivitatea în ferma familiei Popa din Cerăt, jud. Dolj

Cum a fost trecerea de la U 650 la tractorul Massey Ferguson? „Ca de la Logan la Merţan. Cum să le compari? Cu U 650 lucrai 3 ha într-o zi şi consumai un rezervor de 90 litri. Făceam arătura roată în jurul parcelei şi ieşeau nişte şanţuri la mijloc. Cu tractorul Massey Ferguson şi cu plugul reversibil e altă viaţă. Calitatea lucrării, timpul de lucru, costurile cu combustibilul nu se compară” Mirela Popa, din Cerăt, judeţul Dolj.

Amazone Condor - semănat direct și fertilizare cu rată variabilă KRONE - expertul în furaje verzi! Plugul rotativ FALC - o soluţie eficientă pentru orice teren
Preţul îngrăşămintelor

Preţul îngrăşămintelor a crescut, ce veţi face?