BAyer 1200x150
Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Ferma plutitoare cu 35 de vaci la bord!

Publicat: 20 iulie 2020 - 13:26
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

În timp ce la noi, Ordinul 119 închide fermă după fermă, pe alte meleaguri, strategii agriculturii lansează noi concepte de exploataţii zootehnice plasate cât mai aproape de oraş.

În România există acum peste 700 de procese pe rolul instanţelor de judecată legat de Ordinul Ministrului Sănătăţii nr. 119/2014. În speţă, articolul 11 cu privire la distanţa fermei faţă de ultima casă. Fără să mai adăugăm faptul că o multitudine de proiecte euopene, mai mici sau mai mari, sunt blocate de acest ordin.
Revista Ferma, împreună cu asociaţiile de profil, a semnalat de nenumărate ori autorităţilor competente aberaţia legislativă, dar se pare că Ministerul Sănătăţii protejează cu acest ordin anumite interese pe care încă nu am reuşit să le desluşim. Trebuie să menţionăm că la nivel comunitar nu există legislaţie care să impună aceste aberaţii legislative.

ferma plutitoare 1_b

Olanda versus România

În anul 2016, în Olanda, mai precis în Portul Rotterdam, demara un proiect inovativ, adică o fermă plutitoare cu vaci de lapte. Atenţie! populaţia acestui oraş este de peste 650.000 de locuitori. Dar olandezii nu sunt aşa de sensibili precum românii cu privire la distanţa faţă de ferme. Le vor cât mai aproape. Ei merg pe principiul: ”Unde miroase a baligă, miroase a bani!”. Asta la ei. Pe când în România se merge pe un alt proverb: ”calic, dar fudul”. Dar să lăsăm deocamdată comentariile ”acide” şi să trecem la găinile noastre.

Găini ouătoare lansate la… apă!

Ferma de vaci de lapte din Portul Rotterdam funcţionează la o capacitate de peste 35 de vaci. Dar cum mintea olandezului este inventivă iar ideea aceasta a prins destul de bine la consumator, au demarat un alt proiect. Vorbim despre o fermă de găini ouătoare cu o capacitate de 7000 de păsări. Da, vorbim de o fermă cu găini ouătoare plutitoare într-unul dintre cele mai mari porturi din lume. Într-un oraş cu peste 650.000 de locuitori.
La noi, Ordinul 119 mută o fermă cu 7000 de găini ouătoare la minimum 500 m distanţă de ultima casă. Şi atenţie, nu vorbim de distanţa dintre adăpost şi casă, ci dintre perimetrul fermei şi cea mai apropiată zonă de locuit. Ce-om avea noi atât de special şi olandezii nu au, de nouă ne miroase atât de rău agricultura?!

ferma plutitoare 2_b

Un concept prietenos cu mediul

Iniţiatorii proiectului din Olanda au avut în vedere normele de poluare şi şi-au luat toate precauţiile. „Deoarece ferma este situată într-o zonă rezidenţială, ne propunem un concept cu emisii zero. Praful şi amoniacul vor fi filtrate în aerul de ieşire şi performanţele filtrului vor fi monitorizate în zona de evacuare. Ferma vrea să fie 100% transparentă în ceea ce priveşte emisiile", declara Janssen, unul dintre iniţiatori.
Click AICI şi vezi în materialul video cum cresc vacile de lapte într-unul dintre cele mai mari porturi ale lumii!

TU CE FACI, STATULE ROMÂN?

Lăsaţi fermierii să producă şi să se dezvolte! Statul trebuie să creeze cadrul legal şi facilităţie pentru ca fermierii să adopte tehnologii prietenoase cu mediul în ferme! Dar nu face asta. El pune condiţii legate de distanţă, care oricum sunt neconcludente şi incorecte, fapt demonstrat ştiinţific, prezentat pe larg în Revista FERMA şi transmis şi pe cale oficială autorităţilor. Dar în zadar! Şi-atunci să nu bănuim că, într-adevăr, în spatele acestui ordin se ascund alte interese?!


un articol de
LEONARD CONSTANTIN STAFIE

 

Vizualizat: 7483 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

KRONE - produse inovative, de înaltă calitate, în continuă dezvoltare!

KRONE - produse inovative, de înaltă calitate, în continuă dezvoltare!

KRONE - produse inovative, de înaltă calitate, în continuă dezvoltare!

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Cultura anului 2021

Pe ce cultură mizaţi în anul agricol 2020-2021?