Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Fermă nouă de multiplicare a suinelor la Războieni

Publicat: 31 iulie 2018 - 14:01
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Luna trecută, în localitatea Războieni, comuna Ion Neculce, judeţul Iaşi, societatea Suinprod SA Roman, judeţul Neamţ, parte a Grupului de Firme Kosarom Paşcani, judeţul Iaşi, a inaugurat o nouă fermă de multiplicare a suinelor, urmare a unei investiţii cu fonduri proprii şi cu împrumuturi bancare. 

Investiţia, în valoare de 8 milioane de euro, constă în realizarea unei ferme integrate, care include partea de reproducţie cu 1.500 de scroafe, tineretul porcin şi partea de îngrăşare până la greutatea optimă pentru sacrificare. „Acest proiect va însemna o sporire cu 45% a capacităţii de producţie. Practic, vorbim despre o creştere de la 100 de mii capete/an la 145 de mii capete porci/an, pentru sacrificare în abatorul propriu.
Ferma inaugurată astăzi face parte dintr-un proiect în trei etape, care a presupus realizarea fermei de reproducţie, a unei ferme de îngrăşare la Cucuteni şi a unui siloz pentru depozitarea cerealelor, obiectiv aflat în curs de autorizare. În condiţiile noului volum de producţie, vom avea nevoie de mai multe cereale. Ne-am pregătit să fim noi cei care preiau recoltele de cereale obţinute în România, la fel cum vrem să fim noi printre cei care să asigure carne de porc pentru consumatorul român, astfel încât să nu se mai importe mai mult de jumătate din necesarul pieţei, aşa cum se întâmplă astăzi”, declară Ioan Antoci, director Suinprod SA Roman.

Fermă nouă de multiplicare a suinelor la RăzboieniClick pe poza pentru galerie!

Instalaţii şi echipamente de la Big Dutchman
Ferma de multiplicare de la Războieni-Iaşi este formată din hala de însămânţare, cu 658 de locuri, hala de gestaţie cu boxe comune, cu 900 locuri de cazare, maternitatea cu 390 locuri pentru scroafele gestante şi două hale pentru tineret cu câte 3.936 locuri/fiecare, unde sunt cazaţi purceii de la înţărcare până la greutatea de 25 kg. Ferma cuprinde 1.948 locuri de cazare scroafe şi 7.872 locuri de cazare purcei sub 30 kg.
Toate instalaţiile şi echipamentele au fost achiziţionate de la firma Big Dutchman - Germania. ”După prima investiţie realizată în anul 2012, la Suinprod Roman, am continuat cu cea de-a doua investiţie în cadrul Grupului Kosarom, la Războieni-Iaşi, care a constat în echiparea unei ferme de 600 capete nucleu, unde compania îşi produce scrofiţele pentru reproducţie. Asistăm, acum, la inaugurarea unei noi investiţii, a treia, pentru 1500 de scroafe, despre care pot să spun că, în România, la ora actuală, este cea mai mare. Aici, sunt echipamente de ultimă oră atât pentru furajare, adăpare, ventilare, cât şi pentru toţi ceilalţi factori care conduc la o activitate corespunzătoare pe deplin cerinţelor europene şi mondiale”, sublinia Dan Stănică, reprezentantul Big Dutchman pentru România.

Genetică suină Hypor Olanda
În cadrul Suinprod SA se găseşte genetică suină Hypor Olanda, crescându-se liniile pure Landrace, Marele Alb, Pietrain şi cele de Duroc, rasele paterne. ”Am început cooperarea pe selecţie şi ameliorare cu Grupul de Firme Kosarom Paşcani în anul 2005 şi am continuat în parametri excepţionali, fiind singurul nostru partener din România pe partea de animale de reproducţie. Reproducţia presupune o pregătire foarte bună, iar noi am găsit aici specialişti excepţionali şi oameni deosebit de serioşi. În fiecare an, Kosarom a investit şi a sporit capacităţile de producţie şi de reproducţie, alegând să valorificăm genetica noastră prin acest grup de firme, în România, Bulgaria şi Republica Moldova. Prin deschiderea acestei noi ferme, s-a dat semnalul că în România sectorul de creştere a porcinelor are un viitor bun. Modul de organizare a companiei Kosarom, în care ei verifică tot, de la reproducţie, animale, producţia de furaje, abatorizare şi producţie de carne/preparate din carne, reprezintă un model demn de urmat. Sistemul de reproducţie Hypor este acelaşi peste tot în lume. Se bazează pe scrofiţele Landrace şi Marele Alb, din care se obţin scrofiţele F1 şi acestea se încrucişează cu vieri terminali Pietrain sau Duroc. Este o mare satisfacţie faptul că în ferma de multiplicare de la Războieni se găsesc toate cele 4 rase pure”, menţiona Ton Ten Dam, manager pentru Europa Centrală şi de Est Hypor Hendrix Genetic.
În cadrul fermei de reproducţie de la Războieni, furajarea se face automatizat cu furaj granulat, adăparea este de tip nivel constant, iar microclimatul este controlat de un calculator ce are la dispoziţie şi o instalaţie de răcire prin pulverizare. Încălzirea este centralizată.

O producţie anuală de 252.000 de porci pe an
Începând din anul 2019, producţia anuală va fi de 45.000 capete tineret suin sub 25 kg, care va fi transferat în ferma de îngrăşare din zona Târgu Frumos, judeţul Iaşi.
În cadrul Suinprod SA Roman, fost demarat şi un al doilea proiect, într-o fermă integrată cu 4.000 mii de scroafe, cu tineret şi cu partea de porc gras, unde se vor produce anual 110.000 capete porci pentru sacrificare. „Practic, Grupul de Firme Kosarom investeşte aproximativ 28,5 milioane de euro pentru extinderea capacităţilor de producţie în fermele de la Suinprod. Până în anul 2020, va ajunge la o producţie de 252.000 capete de porci pe an. Finanţarea va fi, de asemenea, o parte din fonduri proprii şi o altă parte prin împrumuturi bancare. Politica pe termen lung vizează dublarea acestor capacităţi. Prin aceste investiţii, vom asigura funcţionarea abatorului de la Paşcani la capacitate maximă, fără a mai fi nevoiţi să cumpărăm porci de la alţi fermieri”, susţine Neculai Apostol, fondatorul Grupului de Firme Kosarom.
Activitatea se desfăşoară în sistem integrat, vizându-se asigurarea unei trasabilităţi complete.

“Colaborăm de peste 12 ani cu Grupul Kosarom”
Lucrările de extindere a noii ferme de multiplicare suine din localitatea Războieni au fost executate de Ral Construct Management Iaşi şi au presupus construirea a cinci hale noi de creştere porci, coridoare tehnologice, filtru sanitar, separator dejecţii, incinerator şi o lagună pentru dejecţii. ”În luna mai 2017, am demarat lucrările şi ne bucură faptul că totul a decurs conform proiectului. Pe partea de reproducţie sunt 12.000 mp, iar la ferma de îngrăşare din zona Cucuteni-Târgu Frumos sunt 11.000 mp. Noi suntem specializaţi pe construcţii zootehnice, porc şi pasăre. Colaborăm de peste 12 ani cu Grupul Kosarom şi putem spune că din această colaborare am învăţat specificul şi rigorile domeniului şi ne-am specializat. Noi realizăm atât partea de proiectare, cât şi cea de execuţie, iar aceasta ne conferă un avantaj. După acest proiect, urmează o altă mare investiţie în ferma cu 4000 de scroafe şi o alta în silozuri şi FNC-uri la Suinprod Roman şi, apoi, o altă foarte mare investiţie la Avi-Top Iaşi”, declara Ştefan Silviu Eţcu, manager Ral Construct Management Iaşi.
Cea mai mare problemă semnalată de acesta este atragerea forţei de muncă, deşi un simplu muncitor câştigă o mie de euro net. “Din păcate, încă există mirajul Vestului, românii plecând acolo la muncă. Sperăm să îşi facă mai bine socotelile şi să aleagă să câştige o mie de euro şi chiar mai mult aici, acasă, lângă familie. În ţară, să ştiţi, sunt mulţi fermieri care vor să investească pe porc şi pasăre, iar noi, deşi mi-e ruşine să spun aceasta, refuzăm lucrări din cauza lipsei forţei de muncă”, atrăgea atenţia Ştefan Silviu Eţcu.


Ioan Antoci: “”.

Ton Ten Dam_b

Ton Ten Dam: “Provocarea cea mai mare pentru toţi cei din industria porcului, nu numai din Europa Centrală şi de Est, este pesta porcină africană, care observăm că avansează şi către Vestul Europei.
Specific României, cred că cea mai mare provocare este să îşi asigure pe plan naţional toţi purceii necesari pentru a produce hrană, neuitând faptul că, în anii din urmă, în România existau aproximativ un milion de purcei. România are capacitatea să îşi asigure singură producţia şi să nu mai importe, importuri destul de scumpe, de altfel. De exemplu, preţul de producţie pentru un purcel în Germania este de 40-45 euro, dar fermierii români cumpără cu 75-80 euro/purcel”.

Lucian Apostol - deapta_b

Lucian Apostol, preşedintele Grupului de firme Kosarom: ”Tot fluxul este controlat, de la achiziţia de cereale şi soia, depozitarea şi procesarea în fabricile de nutreţuri combinate, ferme de genetică şi creştere suine, transport animale, abatorizare, tranşare, procesare, depozitare carne şi produs finit, precum şi distribuţie. Asigurarea trasabilităţii complete a produselor noastre reprezintă o prioritate şi investim în permanenţă”.


ŞI ROMÂNIA EXPORTĂ GENETICĂ SUINĂ, PRIN SUINPROD
Firma Suinprod SA Roman-Neamţ este interesată şi de sporirea exporturilor, atât la carne şi produse din carne, cât şi în ceea ce priveşte genetica extrem de valoroasă. “Astăzi, cred că suntem singura unitate din România care exportă genetică. Printre invitaţi au fost şi parteneri din Republica Moldova. Astăzi, 80% din genetica existentă pe malul stâng al Prutului nu numai că provine din România, ci chiar de la fermele noastre. Exportăm scrofiţele părinţi pentru fermele de reproducţie din Republica Moldova. Acum, deschidem piaţa şi pe Bulgaria, intenţionând să dezvoltăm exportul de material genetic către Europa de Vest”, susţine Ioan Antoci.

 

“UN ACT DE VIZIUNE ŞI DE CURAJ DEOSEBIT”
Decizia acestei investiţii majore la Războieni - Iaşi a fost luată într-un moment greu, cu preţuri mici pe segmentul porc. “Investiţia reprezintă un act de viziune şi de curaj deosebit. Dar faptul că s-a realizat cu fonduri proprii, nu cu fonduri europene, a scurtat timpul de realizare a lucrărilor şi, iată, acum perspectivele sunt bune. De ce? Deoarece pe piaţa românească este nevoie de produse din industria porcului. La ora actuală, peste 50% (din industria porcului - n.r.) reprezintă import. Se importă, de exemplu, aproximativ 200.000 de capete tineret, dar şi porc gras. Extrem de deficitari suntem pe partea de reproducţie. În România, există numeroase proiecte pe care fermierii vor să le realizeze pe acest segment. Din păcate, investiţiile cu fonduri europene sunt supuse condiţionalităţii de timp, din cauza birocraţiei şi a execuţiei construcţiei. De la iniţierea proiectului şi până la inaugurare, poate dura şi doi ani, ceea ce pentru piaţa românească este foarte mult, deoarece aceasta este fluctuantă. În cazul de faţă, din câte ştiu, durata realizării proiectului a fost de maximum un an, ceea ce prezintă un mare avantaj din punct de vedere al evoluţiei pe piaţă”, observa Dan Stănică.


INVESTIŢII DE ZECI DE MILIOANE DE EURO DIN FONDURI PROPRII
Suinprod SA Roman (reproducţie/creştere/îngrăşare suine), Avi-Top SA Iaşi (partea de pasăre) şi Kosarom SA Paşcani (abator) fac parte din Grupul de Firme Kosarom, care lucrează în sistem integrat. După investiţiile în extinderea capacităţii de creştere a păsărilor, în cadrul Avi-Top Iaşi urmează realizarea unei investiţii de aproximativ 12 milioane de euro, pentru sporirea efectivului de pui şi pentru modernizarea abatorului de păsări. Până în anul 2020, totalul investiţiilor din cadrul Grupului de Firme Kosarom va fi de aproximativ 40,5 milioane de euro, fără finanţare prin proiecte europene, ci prin fonduri proprii şi, dominant, prin asumarea riscului de a contracta credite bancare.
Astăzi, Grupul Kosarom are aproximativ 1300 de salariaţi, prin investiţia recent inaugurată la Războieni, creându-se aproximativ 40 de noi locuri de muncă pentru oamenii din această zonă a judeţului Iaşi.


Un articol publicat în revista Ferma nr. 12/217 (ediţia 1-31 iulie 2018)

 

Vizualizat: 566 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Combina John Deere S770i in ferma ITC Seeds!

Combina John Deere S770i in ferma ITC Seeds!

Dupa două campanii de recoltat cu combina John Deere S770i cu heder de tip vario de 9 metri rezultatele au fost pe măsura aşteptărilor. „Am recoltat într-o singură zi peste 230 de tone, în condiţiile în care oricum s-a ieşit târziu în câmp. Cu această combină poţi recolta fără probleme 35 de hectare într-o zi. Şi în condiţiile noastre de lucru, că intrăm la recoltat la ora 11-12 şi terminăm la 9 seara. Pentru că noi suntem producători de sămânţă şi trebuie să avem umiditatea corectă, să curăţăm foarte bine combina, şi nu doar de la o cultură la alta, chiar şi între diferite soiuri de grâu” - Willy Tavares

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Cultura anului 2021

Pe ce cultură mizaţi în anul agricol 2020-2021?