Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Ferma familiei Lăscoi, un EXEMPLU de FERMĂ de FAMILIE!

Publicat: 02 octombrie 2017 - 16:16
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

FERMA DE FAMILIE căreia i-a călcat pragul Petre Daea. Undeva în zona submontană a judeţului Hunedoara, în comuna Orăştioara de Sus, se află localitatea Ocolişul Mic. Aici, ministrul Agriculturii Petre Daea a intrat în curtea familiei Lăscoi, o familie vrednică de toată admiraţia, lăsându-le o amintire de povestit până şi strănepoţilor.

Aurel Lăscoi, capul familiei, a avut un ginere priceput la agricultură, dar care s-a prăpădit la vârsta de 45 de ani. Ginerele dispărut prea devreme dintre ei, cu mâinile lui, a făcut remorca de după tractor, dar şi cabina tractorului. „Avea mâinile de aur, ca şi feciorul lui cel mare (Daniel Bruzan). Apăi el e de ajuns să vadă ceva şi l-a şi făcut!”, spune Aurel. Am zărit rapid atelierul în care feciorul cel mare îşi poate pune în practică măiestria. A realizat chiar şi o forjă!

daniel-bruzan_b

Singura fată a familiei Lăscoi, Nicoleta Bruzan, a rămas cu cei doi băieţi ai ei. Cel mare, Daniel Bruzan, este absolvent de inginerie mecanică şi lucrează pe toate utilajele. L-am văzut pe combina Claas Comet cu un header de 2 metri, numai bună pentru parcelele mici şi înghesuite din zonă. Fiul cel mic, Gabriel Bruzan, are şi el aceeaşi facultate absolvită, dar lucrează pe TIR, în Anglia. Cel mare este căsătorit (soţia sa are studii superioare şi a efectuat o perioadă practică la APIA) şi au împreună o fetiţă şi un băieţel care i-au făcut pe soţii Lăscoi străbunici. Soţia lui Aurel Lăscoi este operată pe cord deschis, dar este plină de vitalitate şi are un soi de optimism molipsitor. La întrebarea ministrului Petre Daea „Ce mai faceţi?” a răspuns că: „Nu e bună întrebarea pusă aşa, ci mai degrabă ce anume nu mai facem?!”

Aurel-Lascoi---stg_b

Grădina de zarzavaturi era mică, dar cu de toate. Iar cele două pătule din grădină sunt încă pline cu porumb de anul trecut. Semn că ar fi loc de crescut mai mulţi porci. Dar, din păcate, „nu mai au preţ”, suspină fermierul care abia anul acesta a făcut cerere de înscriere a Bălţatelor sale pentru Sprijinul Cuplat Zootehnic. Acum doi ani avea zece vaci cu lapte care s-ar fi încadrat la SCZ, dar nu a ştiut că poate beneficia de aceşti bani.

la-treierat_b

Daniel Bruzan este, în fapt, genul acela care se numeşte fermier. Se urcă dimineaţa pe tractor şi pleacă la câmp. Asta după ce a adăpat vacile şi apoi le-a alimentat ieslea cu fân. În sezonul cald scot animalele la păscut, dar le suplimentează tainul atât dimineaţa înainte de muls, cât şi seara. Producţiile obţinute, într-o zonă submontană, au fost de peste 5 tone/ha la grâu şi aproape 6 tone/ha de triticale.

Citeşte pe larg povestea familiei Lăscoi în revista Ferma, ediţia 15-30 septembrie 2017!

Vizualizat: 2127 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Ferma de vaci complet automatizată: robot de muls DeLaval, plug raclor, robot de hrănit viței

Ferma de vaci complet automatizată: robot de muls DeLaval, plug raclor, robot de hrănit viței

În Ferma Wagner, roboții își scot singuri cheltuiala! Pornind de la un efectiv matcă de numai 18 vaci, câte existau în fermă la momentul în care a preluat frâiele acestui business, Virigil Andru deţine astăzi o turmă de 140 de animale iar tehnica robotizată de muls, pe care a achiziţionat-o recent, îi conferă avantajul de a funcţiona cu un număr foarte mic de angajaţi. De altfel, robotul de muls DeLaval, pentru care a plătit aproximativ 130.000 de euro, reprezintă cea mai mare şi cea mai importantă investiţie din fermă, asigurând azi mulsul a 60 de vaci, cu o producţie medie zilnică de 27 de litri de lapte pe cap de animal. 

Reporter: Liviu Gordea
Imagine: Daniela Radiș

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Cultura anului 2021

Pe ce cultură mizaţi în anul agricol 2020-2021?