Asociaţia Aberdeen Angus îşi extinde activitatea operaţională cu o investiţie în judeţul Mureş, la Fântânele, unde pe data de 25 octombrie a fost inaugurată prima fermă de selecţie a taurinelor din Europa de Est proprietate a unei asociaţii conducătoare a registrului genealogic.
La eveniment au participat câteva sute bune de fermieri, crescători de vite, reprezentanţi ai autorităţilor locale şi judeţene, dar şi Daniel Botănoiu, secretar de stat în Ministerul Agriculturii, şi Daniel Buda, vicepreşedinte al Comisiei pentru agricultură şi dezvoltare rurală din Parlamentul European.
"Când am preluat acum cinci ani de la ANZ Registrul Genealogic de rasă, ne-am angajat să creştem numărul de animale şi numărul de fermieri, dar şi să facem o selecţie riguroasă a rasei Angus, astfel încât să ajungem să avem reproducători obţinuţi în România. Iar acum aici, la Fântânele, avem 18 tăuraşi care sunt consideraţi cei mai performanţi din România, rezultaţi din mame care au fătat de cel puţin trei ori pe teritoriul ţării noastre", remarca în deschiderea evenimentului Marcel Olteanu, preşedintele Asociaţiei Aberdeen Angus România.
La rândul său, Daniel Buda a ţinut să evidenţieze importanţa dezvoltării sectorului de creştere a vacilor de carne din România. "Progresul genetic şi performanţa într-o fermă de creşterea vacilor este dată de valoarea genetică a taurilor. De aceea vă îndemn să investiţi în genetică şi tauri de calitate. Uniunea Europeană are nevoie de carne, pentru că astăzi importăm sute de mii de tone de carne din Argentina, Brazilia şi alte ţări. Iar România poate să devină un furnizor important de carne de vită pentru piaţa europeană", consideră europarlamentarul.
Investiţia în acest centru pentru testarea şi valorificarea taurilor de reproducţie din programul de ameliorare a costat peste 150.000 de euro, bani proveniţi din fondurile asociaţiei, dar şi sponzorizări, aşa cum ne-a declarat Nagy Peter Tamas. "Am demonstrat că se poate, iar efortul a fost impresionant. Ne gândim deja la următoarea investiţie, care va fi într-un centru de achiziţie pentru vacile din rasa Aberdeen Angus, care să-i ajute pe fermieri să-şi vândă animalele la un preţ corect", spunea fostul secretar de stat în MADR.
Asociaţia Aberdeen Angus numără astăzi peste 1.000 de membri, care deţin în total un efectiv de aproape 80.000 de animale. "Datorită creşterii substanţiale din ultimii ani, am reuşit să depăşim Germania la numărul de bovine din rasa Aberdeen Angus. Avem animale în toate cele 41 de judeţe ale ţării", constata Nagy Peter Tamas, membru în Consiliul Director al Asociaţiei Aberdeen Angus.
Asociaţia Aberdeen Angus România este prima asociaţie din ţară acreditată pentru Controlul Oficial al Producţiei la taurinele specializate pentru producţie de carne şi în acelaşi timp singura asociaţie din România acreditată pentru conducerea Registrului Genealogic la rasa Aberdeen Angus.