Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Ferma de selecţie Aberdeen Angus, o investiţie cu bătaie lungă

Publicat: 27 octombrie 2019 - 08:52
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Asociaţia Aberdeen Angus îşi extinde activitatea operaţională cu o investiţie în judeţul Mureş, la Fântânele, unde pe data de 25 octombrie a fost inaugurată prima fermă de selecţie a taurinelor din Europa de Est proprietate a unei asociaţii conducătoare a registrului genealogic.

Aberdeen_Angus-ferma_de_selectie-01_bLa eveniment au participat câteva sute bune de fermieri, crescători de vite, reprezentanţi ai autorităţilor locale şi judeţene, dar şi Daniel Botănoiu, secretar de stat în Ministerul Agriculturii, şi Daniel Buda, vicepreşedinte al Comisiei pentru agricultură şi dezvoltare rurală din Parlamentul European.

"Când am preluat acum cinci ani de la ANZ Registrul Genealogic de rasă, ne-am angajat să creştem numărul de animale şi numărul de fermieri, dar şi să facem o selecţie riguroasă a rasei Angus, astfel încât să ajungem să avem reproducători obţinuţi în România. Iar acum aici, la Fântânele, avem 18 tăuraşi care sunt consideraţi cei mai performanţi din România, rezultaţi din mame care au fătat de cel puţin trei ori pe teritoriul ţării noastre", remarca în deschiderea evenimentului Marcel Olteanu, preşedintele Asociaţiei Aberdeen Angus România.

La rândul său, Daniel Buda a ţinut să evidenţieze importanţa dezvoltării sectorului de creştere a vacilor de carne din România. "Progresul genetic şi performanţa într-o fermă de creşterea vacilor este dată de valoarea genetică a taurilor. De aceea vă îndemn să investiţi în genetică şi tauri de calitate. Uniunea Europeană are nevoie de carne, pentru că astăzi importăm sute de mii de tone de carne din Argentina, Brazilia şi alte ţări. Iar România poate să devină un furnizor important de carne de vită pentru piaţa europeană", consideră europarlamentarul.

Aberdeen_Angus-ferma_de_selectie-02_bInvestiţia în acest centru pentru testarea şi valorificarea taurilor de reproducţie din programul de ameliorare a costat peste 150.000 de euro, bani proveniţi din fondurile asociaţiei, dar şi sponzorizări, aşa cum ne-a declarat Nagy Peter Tamas. "Am demonstrat că se poate, iar efortul a fost impresionant. Ne gândim deja la următoarea investiţie, care va fi într-un centru de achiziţie pentru vacile din rasa Aberdeen Angus, care să-i ajute pe fermieri să-şi vândă animalele la un preţ corect", spunea fostul secretar de stat în MADR.

Asociaţia Aberdeen Angus numără astăzi peste 1.000 de membri, care deţin în total un efectiv de aproape 80.000 de animale. "Datorită creşterii substanţiale din ultimii ani, am reuşit să depăşim Germania la numărul de bovine din rasa Aberdeen Angus. Avem animale în toate cele 41 de judeţe ale ţării", constata Nagy Peter Tamas, membru în Consiliul Director al Asociaţiei Aberdeen Angus.

Asociaţia Aberdeen Angus România este prima asociaţie din ţară acreditată pentru Controlul Oficial al Producţiei la taurinele specializate pentru producţie de carne şi în acelaşi timp singura asociaţie din România acreditată pentru conducerea Registrului Genealogic la rasa Aberdeen Angus.

Aberdeen_Angus-ferma_de_selectie-03_bClick pe poza pentru galerie!

Vizualizat: 1305 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Tehnologia aplicată la tomate de Florin Pop

Tehnologia aplicată la tomate de Florin Pop

Află care este tehnologia folosită pentru cultivarea tomatelor în solar de Florin Pop, în Seleuş, judeţul Arad. Fermierul cultivă cultivă legume pe două hectare (din care 60 de arii solarii) şi de peste 10 ani foloşte programul tehnologic Syngenta pentru protecţia plantelor şi combaterea dăunătorilor.

Reporter: Gheorghe Ghișe

Video: Zsolt Tamássy

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?