Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

FERMA DE PUI DE CARNE - principii esenţiale pentru un start reuşit (I)

Publicat: 04 august 2018 - 00:08
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Pentru a porni cu dreptul afacerea de creştere a puilor de carne, vă facem cunoscute câteva principii de bază în realizarea unei ferme care să corespundă normelor sanitar-veterinare în domeniu. 

O atenţie deosebită trebuie să se acorde circulaţiei dinspre şi în adăpostul pentru păsări. Fiecare adăpost trebuie privit ca o entitate de sine stătătoare, adică să aibă propria intrare şi propriile spaţii tampon. În schema adăpostului pentru pui de carne este prezentat un exemplu de poziţionare a intrărilor. Procedurile zilnice de acces în adăpost - intrare şi ieşire - sunt foarte importante şi trebuie aplicate de fiecare dată. Adăpostul este prevăzut cu două intrări, pentru a respecta „principiul unidirecţional”. O intrare este folosită pentru introducerea materialelor noi, a puilor de o zi etc. Cealaltă intrare este destinată livrării păsărilor pentru sacrificare, evacuării dejecţiilor etc. Camioanele de la abator, fabrica de nutreţ combinat şi orice mijloc de transport constituie factori de risc. Este recomandat ca silozul pentru furaje să aibă o construcţie închisă şi să fie amplasat în afara adăpostului. Eventualele furaje împrăştiate pe lângă siloz se îndepărtează imediat, pentru a nu atrage păsările sălbatice şi rozătoarele.
Din punct de vedere funcţional, se delimitează două zone distincte în cadrul fermei: cea administrativă şi cea de producţie. Delimitarea celor două zone se realizează cu ajutorul unui gard. Trecerea în zona de producţie se efectuează numai prin filtrul sanitar. Pentru efective mici de păsări filtrul sanitar se amplasează la intrarea în adăpost.

SCHEMA pentru fluxul tehnologic_b
Astfel, accesul vizitatorilor şi al tehnicienilor sau livrarea echipamentelor nu se poate realiza decât cu autorizaţie. Personalul angajat nu trebuie să se deplaseze de la o fermă la alta decât dacă este absolut necesar şi după trecerea prin filtrul sanitar.
În cazul fermelor de capacitate mică, cu un singur adăpost, filtrul sanitar-veterinar va fi amplasat la intrarea în hala de producţie (vezi schemă).
Filtrul sanitar veterinar este compus din vestiar haine de stradă - cameră duş - vestiar haine de lucru. Accesul este unidirecţional, intrarea şi ieşirea din adăpost se realizează numai prin filtru sanitar-veterinar.
Camerele tehnice (camera tampon) conţin dispozitivele de control şi de măsurare, precum şi instrumentele de bază pentru întreţinerea instalaţiilor, incluzând în special:
- sistemul de control pentru ventilaţie, încălzire şi răcire;
- sistemul de control al iluminatului;
- sistemele de cântărire şi distribuţie a furajelor;
- sistemul de măsurare şi control al apei furnizate;
- un ansamblu de relee şi microprocesoare conectat la un computer care controlează parametrii tehnici din hala de producţie şi înregistrează datele;
- spaţii pentru păstrarea produselor chimice, farmaceutice şi decontaminantelor etc (se aplică doar pentru micile ferme).

Toate camerele tehnice trebuie să aibă canale de scurgere pentru apa de spălat, care este evacuată într-un bazin vidanjabil. În plus, toaleta, duşurile şi chiuvetele sunt conectate la acelaşi bazin vindanjabil.

Pentru a a asigura condiţii de curăţenie şi de igienă, adăpostul trebuie să fie realizat din materiale uşor lavabile, astfel încât după fiecare lot şi înainte de repopulare să se poată efectua curăţenia şi decontaminarea spaţiilor. În hala de producţie, pardoseala se realizează cu o pantă de 1-2%, orientată către canalul de scurgere. Acesta din urmă trebuie să dirijeze apele rezultate din spălarea halei de producţie către un bazin vidanjabil. În toate camerele tampon există, pe lângă instalaţiile sanitare, şi canale de evacuare a apelor uzate. Apa reziduală menajeră poate fi preluată de sistemul de canalizare. Reziduurile rezultate în procesul de producţie (de exemplu apa uzată) este drenată către un bazin vidanjabil. Panoul electric, inclusiv întrerupătoarele de circuit, precum şi controlul climei etc. sunt amplasate în camerele tampon, lângă fereastra de inspecţie.

Sursa: Stafie, Leonard şi colaboratorii - Sisteme de adăpost pentru păsări - Standarde de fermă - Danish Agricultural Advisorz Service (DAAS) International

UTILAJE FOLOSITE ÎN PROCESUL DE PRODUCŢIE:
• Sistem de furajare automat;
• Sistem de adăpare automat, care include sistemul de administrare a medicamentelor, filtru impurităţi, regulator de presiune a apei şi aparat de măsurat consumul de apă (apometru);
• Depozitare furaj: siloz şi sistem de transport furaj de la siloz la liniile de furajare;
• Sistem de ventilaţie: sistem de evacuare aer şi sistem de admisie aer;
• Sistem de iluminat;
• Sistem de încălzire cu gaz;
• Sistem de comandă şi control echipamente.


Un articol publicat în revista Ferma nr. 12/217 (ediţia 1-31 iulie 2018)

 

Vizualizat: 8956 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Tehnologia aplicată la tomate de Florin Pop

Tehnologia aplicată la tomate de Florin Pop

Află care este tehnologia folosită pentru cultivarea tomatelor în solar de Florin Pop, în Seleuş, judeţul Arad. Fermierul cultivă cultivă legume pe două hectare (din care 60 de arii solarii) şi de peste 10 ani foloşte programul tehnologic Syngenta pentru protecţia plantelor şi combaterea dăunătorilor.

Reporter: Gheorghe Ghișe

Video: Zsolt Tamássy

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?