Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Ferma de ovine: trei nenorociri din primăvara lui 2020

Publicat: 07 mai 2020 - 19:01
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Primăvara lui 2020 a adus în ferma de ovine din România trei mari provocări: seceta, Coronavirusul şi... profitorii, adevărate teste ale disperării pentru crescătorii de oi!

Fermierii din zona Moldovei se declară disperați de situațiile alarmante cu care se confruntă. Nici pe departe nu respiră ușurați, așa cum ar trebui în mod obișnuit, ca urmare a valorificării în perioada pascală a unora dintre produse, cum ar fi mieii, cașul și urda.

Apariția virusului SARS CoV-2 a adus îngrijorare majoră cu privire la sănătatea lucrătorilor și a impus unele restricții care au afectat serios activitatea, inclusiv pe segmentul de aprovizionare cu furaje. De asemenea, seceta extremă din această primăvară creează teama că animalele nu vor avea suficientă hrană. Pierderile economice pot fi imediate, ca urmare a cheltuielilor suplimentare cu furajele și a necesității de a reduce efectivele din ferma de ovine, valorificarea animalelor nerealizându-se întotdeauna la prețuri juste.

O secetă cum nu s-a mai văzut!

În satul Vulpășești, comuna Sagna, județul Neamț, fermierul Ioan Crăciun crește și exploatează, împreună cu unul dintre fiii săi, aproximativ 1400 de ovine din rasa Țurcană. Oieritul l-a moștenit de la părinți, bunici și străbunici, alături de care a lucrat de mic copil, dar perioade secetoase atât de îndelungate nu știe să mai fi întâlnit. ”Din cauza secetei, am fost nevoiți să amânăm cu cel puțin zece zile scoaterea oilor la pășune. Asta a însemnat o cheltuială suplimentară cu furajarea și întreținerea animalelor în stabulație. În paralel, fabricile de furaje ne-au trimis e-mail-uri prin care ne anunțau că, din cauza Coronavirusului, nu au materie primă și nu pot onora comenzile pe care, de altfel, noi le-am făcut mult mai devreme”, menționa fermierul nemțean.

Ferma de ovine: trei nenorociri din primăvara lui 2020_b

Aprovizionarea cu furaje în ferma de ovine... caz rezolvat

În astfel de momente, s-a dovedit deosebit de util faptul că majoritatea fermierilor crescători de ovine/caprine din județul Neamț formează o asociație profesională, respectiv Asociația Județeană a Crescătorilor de Ovine și Caprine ”Miorița” din județul Neamț, condusă de Ioan Crăciun şi care, la rândul său, este membră a unei cooperative de profil, cu sediul la Sibiu.

Soluția temporară pentru problema aprovizionării cu furajele necesare îngrăşării mieilor a fost găsită prin cooperativă. ”Colegii din Sibiu au reuşit să identifice o soluţie, în parteneriat cu o fabrică de furaje din Timişoara. Anul trecut am adus în judeţul Neamţ peste trei mii de tone de furaj. Acum, probabil că vom depăşi cu mult această cantitate, deoarece sunt peste 20 de oieri doritori să cumpere, urmând a ni se alătura unii colegi din Bistriţa. Cu siguranţă, vor achiziţiona tot prin punctul de lucru Vulpăşeşti, al Asociaţiei „Mioriţa” Neamţ. Ni s-a luat o piatră de pe inimă, deoarece eram în pragul disperării, din cauza lipsei de furaje, pe fondul unei secete cumplite.”, menţiona Ioan Crăciun.

“Nu regret valorificarea slabă a mieilor de Paște”

Cât priveşte valorificarea produselor în actualul context pandemic, asociaţia nu se poate implica direct în comercializare, dar le-a transmis membrilor săi informaţii despre unele oportunităţi, precum şi despre anumite pericole.

Samsarii au încercat insistent să profite de contextul pandemiei şi, în perioada pascală, au răspândit informaţii precum că nu va fi permisă vânzarea mieilor, oferindu-le crescătorilor preţuri extrem de mici, de 8-9 lei/kg. Am încercat să oprim aceste acţiuni, punându-le la dispoziţie tuturor crescătorilor informaţiile corecte. Personal, am vândut prin comenzi, la preţurile din anii trecuţi, adică 20-25 lei/kg în carcasă şi 13-15 lei/kg în viu. Volumul a fost mai mic cu aproximativ 30-40%, din cauza restricţiilor de circulaţie şi a scăderii puterii de cumpărare. La finalul lunii mai, sperăm să livrăm către arabi. De aceea, nu regret valorificarea slabă a mieilor, de Paște”, arăta fermierul nemţean.

Asociația Județeană a Crescătorilor de Ovine și Caprine ”Miorița” din județul Neamț include aproximativ 160 de membri, cărora le asigură inclusiv controlul oficial al producţiei, crotalii și tratamente pentru animale.

Ferma de ovine: trei nenorociri din primăvara lui 2020_b

Ioan Crăciun, preşedinte ACOC “Mioriţa” Neamţ: Ca o măsură a dezastrului determinat de secetă, dacă la mijlocul lui aprilie grâul trebuia să fie până la brâu, am văzut că abia se înălțase de-o şchioapă. Va fi un an deosebit de greu, dar mergem mai departe şi ne străduim să facem tot ceea ce ne stă în putinţă pentru a obţine producţii”.

Oierii care au rămas cu mieii nevânduţi de Paşti au totuşi o alternativă! O puteţi afla de AICI!

Vizualizat: 1945 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Tehnologia aplicată la tomate de Florin Pop

Tehnologia aplicată la tomate de Florin Pop

Află care este tehnologia folosită pentru cultivarea tomatelor în solar de Florin Pop, în Seleuş, judeţul Arad. Fermierul cultivă cultivă legume pe două hectare (din care 60 de arii solarii) şi de peste 10 ani foloşte programul tehnologic Syngenta pentru protecţia plantelor şi combaterea dăunătorilor.

Reporter: Gheorghe Ghișe

Video: Zsolt Tamássy

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?