Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

Ferma de la Dragoş Vodă

Publicat: 13 mai 2018 - 00:37
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Este îmbucurător faptul că se dezvoltă afaceri româneşti pur-sânge care consumă cerealele recoltate în România, producând pentru piaţa internă. Este şi cazul sociatăţii Agromar Baloteşti, care va produce 2.500 de purcei pe săptămână.

Aşa cum vă povesteam într-un text pe la începutul anului trecut, Florin Marian Colţuneac a clădit o afacere românească integrată, născută din dorinţa lui de a face ceva în ţara sa. Totul a început acum nouă ani, într-un garaj situat la câţiva paşi de IBNA Baloteşti. Acum vorbim de un business în extindere accelerată, cu FNC, silozuri, magazine de desfacere, până la ferme de păsări şi de porci. De Sfântul Nicolae l-am găsit pe Florin Marian Colţuneac în ferma de porci de la Dragoş Vodă, în judeţul Călăraşi. Fermă pe care, din luna martie 2017, Agromar Baloteşti a achiziţionat-o de la SC Asia Intercom SRL.

Ferma de la Dragoş Vodă_b

Agromar Baloteşti va produce 2.500 de purcei pe săptămână
Este vorba de o fermă aflată într-o stare nu prea bună, dar care va permite, după investiţii serioase în reabilitare, să se ajungă la o populare cu circa 4-5.000 de scroafe pentru reproducţie. Asta înseamnă, spune administratorul Agromar Baloteşti, circa 2.500 de purcei/săptămână. Acum au 400 de scroafe aduse din Germania, genetică PIC, inclusiv bunici. Ca să fie tot lanţul aici.
Când am ajuns în ferma de la Dragoş Vodă, se lucra la demolarea unor clădiri vechi pentru a se face loc unui cântar şi unor cinci silozori de 100 tone, pentru furaj. Am văzut platforme betonate recent şi tot soiul de schele, semn că se lucrează din plin. Toate aceste investiţii le face din venituri proprii şi cu credite bancare. Din păcate, Florin Marian Colţuneac a renunţat la gândul de a accesa fonduri europene, „care - spune acesta - parcă sunt create pentru a nu ajunge la ele”. Mai ales când vine vorba de acte preliminare, autorizaţii şi toate cele cu care se confruntă un om de afaceri în „jungla asta care este mediul de afaceri românesc!” Apropo de junglă, omul de afaceri din Baloteşti mi-a povestit cum l-a fraierit, pe bune, o firmă de asigurări, iar când a reziliat contractul cu ei, pentru că nu se simţea deloc asigurat, s-a trezit chemat în instanţă. Adică, cum se spune pe la noi, şi cu banii luaţi, şi cu un dosar.

Produce româneşte pentru piaţa românească
Dar, aşa cum l-am cunoscut pe Florin Marian Colţuneac, administratorul Agromar Baloteşti, va găsi drumul cel mai puţin ocolit pentru a-şi duce la bun sfârşit „damblaua” de a produce româneşte pentru piaţa românească. Indiferent câte obstacole are de trecut.
Aşa se face că la sediul Agromar Baloteşti din Fierbinţi-Târg, judeţul Ialomiţa, depozitele la care lucra cu firma Tehnofavorit sunt acum pline cu marfă. Iar între fosta moară, unde acum este FNC-ul, şi cele zece celule ale silozului (fiecare de câte 1.000 tone), va ridica în curând încă trei celule, cu o capacitate de 2.500 tone fiecare. Semn că afacerea creşte constant, odată cu diversificarea distribuţiei şi cu mărirea numărului propriu de magazine în care desface producţia către populaţie. În plus, am remarcat aplecarea spre soluţii de marketing, care să vină în întâmpinarea clienţilor persoane fizice din satul românesc.
Noi îi dorim succes şi vom fi prezenţi, cu siguranţă, ca să prezentăm cititorilor noştri momentul în care ferma de la Dragoş Vodă va ajunge la capacitatea prognozată, iar fermierii români vor avea acces la genetică de cea mai bună calitate produsă în ţară. La un preţ corect!

 

Un articol publicat în revista Ferma nr. 2/207 (ediţia 1-14 februarie 2018)

Vizualizat: 4595 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Massey Ferguson a revoluționat productivitatea în ferma familiei Popa din Cerăt, jud. Dolj

Massey Ferguson a revoluționat productivitatea în ferma familiei Popa din Cerăt, jud. Dolj

Cum a fost trecerea de la U 650 la tractorul Massey Ferguson? „Ca de la Logan la Merţan. Cum să le compari? Cu U 650 lucrai 3 ha într-o zi şi consumai un rezervor de 90 litri. Făceam arătura roată în jurul parcelei şi ieşeau nişte şanţuri la mijloc. Cu tractorul Massey Ferguson şi cu plugul reversibil e altă viaţă. Calitatea lucrării, timpul de lucru, costurile cu combustibilul nu se compară” Mirela Popa, din Cerăt, judeţul Dolj.

Amazone Condor - semănat direct și fertilizare cu rată variabilă KRONE - expertul în furaje verzi! Plugul rotativ FALC - o soluţie eficientă pentru orice teren
Preţul îngrăşămintelor

Preţul îngrăşămintelor a crescut, ce veţi face?