Concurs Ferma
Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

„Ferma” de embrioni

Publicat: 19 noiembrie 2016 - 21:24
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

În vizita de studiu din Olanda, organizată de Holland Dairy House, ne-au fost prezentate mai multe tipuri de ferme de vaci de lapte.

Astfel, am văzut: o fermă clasică, având producție intensivă și care vinde laptele produs; o fermă ce are integrată prelucrarea laptelui; o fermă organică, ce folosește resurse naturale limitate, produce mai puțin, dar apoi vinde mai scump laptele; o fermă mică de familie, unde membrii familiei aveau nevoie și de alte joburi pentru completarea veniturilor. Toate ferme de familie!
Ne-a mai fost prezentată și un alt tip de fermă - cea de elită - pentru care activitatea de bază este producția genetică și nu cea de lapte. Tot o fermă de familie. Desigur, pentru a deveni producătoare de... genetică, vacile din ferma respectivă sunt exemplare deosebite, atât din punct de vedere al producției de lapte cât și al conformației vacilor.

Fermierul „mulge” embrioni
Ferma de familie S.H. și T. Haytema de Groot din Koudum, are un efectiv de 70 vaci de lapte, cu o producție medie de 9.200 kg lapte/lactație (305 zile), 4,41% grăsime și 3,57% proteină.
Din anul 2007, fermierul a început să participe, cu cele mai bune vaci ale sale, la concursurile de rasă regionale și naționale. În urma rezultatelor foarte bune obținute a devenit o fermă producătoare de tăurași, a intrat în programele de testare și ameliorare și, mai apoi, a început producția de embrioni de la cele mai bune vaci. După cum ne-a declarat fermierul, „îmi place mai mult și este mai profitabil să embrioni decât să mulg vacile”. Este cu adevărat o fermă de producție de genetică. De altfel, producția de „embrioni” și vânzarea de animale de reproducție îi aduce mai multe venituri fermierului decât producția de lapte marfă! În fermă sunt produși anual peste 400 de embrioni, din care mai mult de jumătate sunt vânduți în afara Olandei (mai ales în Germania, Anglia și Japonia). Embrionii vânduți, la fel ca și cei reținuți în fermă sunt folosiți tot pentru a produce vaci mame de tauri și tăurași pentru reproducție. Prețul unui embrion este de la câteva sute până la câteva mii de euro!
După o scurtă prezentare a fermei într-o încăpere „tapetată” cu premii obținute la concursurile de rasă, în grajd ne-au fost prezentate câteva din cele mai bune vaci. Cu atâta pasiune și căldură ne-a vorbit fermierul despre fiecare animal în parte, încât aproape că nu a avut nevoie de traducere... deși olandezul vorbea în „frizonă”.
Ferma familiei de Groot folosește genetică CRV și este inclusă în programele de testare genomică. De altfel, câțiva dintre taurii fruntași ai CRV provin din această fermă. Specifice pentru această fermă sunt vacile Red Holstein fără coarne.
Ferma familială lucrează 100 ha teren, 60 ha în proprietate și 40 ha arendate. Doar 12 ha sunt cultivate cu porumb pentru siloz, restul terenului este cultivat cu „iarbă” (amestec de graminee pentru pășunat și coasă/siloz).

CRV, COOPERATIVA CU O ISTORIE DE 140 de ani
CRV, una dintre companiile de top din domeniul amelorării genetice a vacilor, are sediul central în Arnhem (Olanda) și vinde anual peste 12 milioane doze de material seminal, material seminal sexat și embrioni. În plus, CRV oferă fermierilor un pachet divers și complet de produse și servicii pentru reproducere și managementul activității în fermele de vaci de lapte.
Fermierii pot alege din portofoliul larg de rase al CRV, cu o gamă diversă de tauri pentru fiecare rasă. Serviciile CRV includ colectarea și prelucrarea datelor și activității de reproducție și a producției de lapte, precum și managementul fermei. Unii dintre cei mai faimoși tauri CRV sunt: Sunny Boy, Delta Olimpic și Delta Paramount.
În România, CRV este reprezentată de către SC Cow Genetics SRL.

 

 


Articol publicat in revista Ferma nr. 20 (181) din 15-30 noiembrie 2016

Vizualizat: 568 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Reclama header after big part 3 pages

Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Noutăţi Väderstad la Agritechnica 2019 Tehnică agricolă pentru profesionişti 2020 - Protecţia plantelor
START Campanie de primăvară. Tu ce alegi?

Iarnă fără zăpadă sau ploi, secetă pedologică... vremea nu e deloc prietenoasă. Cum staţi cu lucrările specifice campaniei de primăvară pregătirea terenului/semănat? Ce hibrizi alegeţi? Vă rog, scrieţi în comentariu ce sămânţă cumpăraţi, de la cine şi judeţul în care lucraţi terenul!