Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Ferma de carne în 2 paşi: vaci Angus + utilaje Krone

Publicat: 19 mai 2021 - 11:43
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Calitatea furajelor, în special fânul și semifânul, depinde de viteza cu care acestea sunt recoltate şi apoi puse la adăpost. Înfolierea poate face diferenţa dintre un furaj de calitate şi... bani pierduţi.

Ionuţ Constantin si ferma de angus_b

În ultimii ani, tot mai multe ferme vegetale caută să-și diversifice afacerea prin activităţi de creştere a animalelor. În această situaţie este şi Ionuţ Constantin, un tânăr fermier din localitatea Bârlogu (jud. Argeş), care anul trecut a pus bazele unei ferme de vaci de carne.

Fermierul continuă afacerea familiei sale. Seniorul, Alexandru Constantin, inginer mecanic, a fost şef al mecanizării la CUASC Teiu. Odată cu desfiinţarea agromecurilor, a început să lucreze pe cont propriu, în 1997 înfiinţând firma Sandibig Agro SRL. Din 2006, conducerea societății a fost preluată de Ionuţ Constantin. Acum dețin 1000 ha de teren. În fermă lucrează tânărul împreună cu soţia sa şi cu 7 angajaţi.

 

”Nu vindem la recoltare”


Planul de culturi este simplu: 500 ha cu grâu, 200 ha de rapiţă, 160 ha floarea soarelui şi 140 ha porumb. "Avem o suprafaţă mai mică de culturi prăşitoare deoarece la acestea riscul de a fi afectate de secetă este mai mare. Avem o capacitate pentru depozitare de circa 3000 tone, astfel că nu suntem nevoiţi să vindem direct din câmp, la recoltare. Anul trecut am vândut grâul în septembrie, noiembrie şi decembrie, cu 0,90-1,05 lei/kg. Ne-am achitat inputurile şi datoriile. Acum se întrevede un an extrordinar de bun, nu am am mai avut de mult culturi de păioase care să arate aşa de bine. Dacă Dumnezeu ne ajută, după ce plătim tot ce datorăm, poate vom avea şi profit", apeciază Ionuţ Constantin.

 

Primul pas: 30 de juninci Angus


Proiectul a început prin achiziţia a 30 de juninci din rasa Angus. Toţi tăuraşii născuţi anul trecut au fost vânduţi iar tineretul femel a fost menţinut pentru reproducţie.

vaci Angus Alexandru Constantin_b

Ferma a fost amenajată pe o păşune naturală nefolosită în trecut, cu un adăpost semideschis, teren îngrădit cu gard electric şi un puţ forat. "Am dorit să facem o integrare a producţiei vegetale şi am ales Angus, o rasă de carne care să fie mai uşor de crescut decât cele de lapte. Mai puţine avize şi muncă. Profitul nu prea există, cel puţin deocamdată, doar investiţii în animale, utilaje, păşune şi baza furajeră", a spus Ionuţ Constantin.

 

Bază furajeră suficientă


Au înfiinţat 30 ha cu lucernă şi 40 ha cu amestecuri de gramineee şi leguminoase. Animalele sunt menţinute pe stabulaţie. Pe păşune vor fi scoase doar după a doua sau a treia coasă. "Cosim şi producem furaje, aşa obţinem un randament mai mare. Astfel, pe aceeaşi suprafaţă producem mai multe furaje, iar surplusul îl vindem. Ne bazăm în furajarea animalelor pe siloz şi pe baloţii înfoliaţi de iarbă - asta este «ciocolata» animalelor", ne-a spus Ionuţ Constantin. Administrarea amestecului de furaje se face cu o remorcă de furajare, după ce mai sunt adăugate concentrate şi premixuri.

vaci angus Alexandru Constantin 1_b

 

Flota de utilaje Krone

 

Calitatea furajelor depinde de viteza şi de eficienţa cu care se execută toate lucrările de cosire, uscare, balotat şi transportul din câmp. În ferma lui Ionuţ Constantin, producerea furajelor este realizată cu o flotă de utilaje Krone specializate: cositoarea EC R 280, grebla de răvăşit KW 5.52 şi grebla de adunat Swadro TC 640, toate achiziţionate de la compania Munax SRL.

Ferma de carne în 2 paşi_ vaci Angus + utilaje Krone 1_b

În această iarnă, în fermă a sosit şi ultima achiziţie - presa de balotat cu înfoliere Krone Comprima CF 155 XC. Utilajele au fost luate în leasing. "Am avut de ales între doi producători renumiţi. Am ales Krone, chiar dacă preţul a fost un pic mai mare decât al competitorului direct. Am înclinat către aceştia deoarece am comparat foarte bine cele două oferte. Utilajele Krone sunt relativ complicate, cu mulţi senzori şi tehnologie, totuşi acestea sunt mai simple şi mai ales rezistente", ne-a spus Ionuţ Constantin.

Colaborarea cu Munax, distribuitorul zonal al utilajelor Krone, a decurs foarte bine.

Chiar dacă nu are încă un efectiv foarte mare de animale, Ionuţ Constantin este un tânăr fermier în continuă dezvoltare, cu dorinţă mare de a reuşi şi consider că este doar începutul unei poveşti de succes - DRAGOȘ ANDREI UNC, Manager de produs la Munax

Ferma de carne în 2 paşi_ vaci Angus + utilaje Krone_b

 

Secretul înfolierii

 

Pentru presa de balotat Comprima CF 155 XC fermierul doreşte să pregătească cel puţin doi operatori, pentru "a avea siguranţa că vom lucra la maxim: dacă unul are o problemă, să urce la volan al doilea. La înfoliere nu trebuie să existe defecţiune sau amânare. Dacă ai cosit lucerna astăzi şi a pălit-o soarele puţin, mâine trebuie să intri cu presa ca s-o înfoliezi. Dacă nu faci lucrarea la timp, pierzi. Acesta este secretul înfolierii - nu trebuie să îţi mai pui problema pierderii furajului. Dacă te prinde ploaia pe câmp, lucerna se înnegreşte, putrezeşte şi poţi să o arunci. Înfolierea oferă siguranţa obţinerii unui furaj de calitate", apreciază Ionuţ Constantin.

 

Rata se poate achita din prestări servicii

 

Investiţiile din anii următori se vor duce tot către ferma de animale. Ţinta lui Ionuţ Constantin este să ajungă la 200 de animale de reproducţie, pentru a atinge pragul de rentabilitate.

Angus are nevoie de multe paie. În viitor, fermierul îşi doreşte să ia o presă mare de balotat, pentru a valorifica paiele de grâu, care până acum erau tocate odată cu recoltarea. "Vrem să producem mai multe furaje şi paie şi să valorificăm surplusul. Vom creşte şi suprafaţa cultivată cu lucernă. Anul trecut, pentru balotare şi înfoliere am plătit prestarea de servicii la un fermier vecin. Am făcut un calcul estimativ: pentru cei peste 600 de baloţi înfoliaţi, aproape că am plătit echivalentul unei rate la presă. Acum o avem în curte şi ar trebui să o amortizăm în 4-5 ani, desigur dacă producem şi pentru alţii furaje", a concluzionat Ionuţ Constantin.

 

MUNAX - IMPORTATOR KRONE ÎN ROMÂNIA


SC MUNAX SRL, filială a grupului Axial KFT din Ungaria, este unul dintre importatorii KRONE în România, cu o experienţă de peste 10 ani.

Pe lângă KRONE, în portofoliul nostru se regăsesc branduri de renume precum Landini, Kramer, Bergmann, Berthoud sau Framest.

Având acoperire naţională, ne puteţi găsi în cele 12 puncte de lucru ale companiei: www.munax.ro.

Pentru informaţii suplimentare, luați legătura cu importatorii KRONE din România la contactele din pagina alăturată sau accesați:

 

 

 

Vizualizat: 3048 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Ferma de vaci complet automatizată: robot de muls DeLaval, plug raclor, robot de hrănit viței

Ferma de vaci complet automatizată: robot de muls DeLaval, plug raclor, robot de hrănit viței

În Ferma Wagner, roboții își scot singuri cheltuiala! Pornind de la un efectiv matcă de numai 18 vaci, câte existau în fermă la momentul în care a preluat frâiele acestui business, Virigil Andru deţine astăzi o turmă de 140 de animale iar tehnica robotizată de muls, pe care a achiziţionat-o recent, îi conferă avantajul de a funcţiona cu un număr foarte mic de angajaţi. De altfel, robotul de muls DeLaval, pentru care a plătit aproximativ 130.000 de euro, reprezintă cea mai mare şi cea mai importantă investiţie din fermă, asigurând azi mulsul a 60 de vaci, cu o producţie medie zilnică de 27 de litri de lapte pe cap de animal. 

Reporter: Liviu Gordea
Imagine: Daniela Radiș

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Cultura anului 2021

Pe ce cultură mizaţi în anul agricol 2020-2021?