Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

FERMA DE CAPRE, un vis împlinit pentru Marius Cazacu

Publicat: 24 septembrie 2019 - 21:29
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

După terminarea liceului, Marius Cazacu a luat drumul străinătăţii, la fel ca mulţi alţi tineri români. S-a întors acasă după un an, hotărât să facă ceva în ţara lui şi, cu banii agonisiţi muncind din greu s-a înscris la Facultatea de Zootehnie din Iaşi. Visul lui? Să aibă propria fermă.

Şi o are! La 28 de ani este un tânăr crescător de caprine, fără să acceseze fonduri europene, doar din munca lui şi împrumuturi luate de la apropiaţi. "Ideea a venit încă din timpul facultăţii, pentru că la acel moment era un trend cu produsele din lapte de capră. După terminarea facultăţii am încercat să punem încet, încet bazele acestei mici afaceri, iar anul trecut, cu ajutorul lui Dumnezeu am reuşit", ne spune Marius Cazacu. Este născut şi crescut în Panciu, foarte aproape de Străoane, dar de anul trecut s-a mutat aici. Cu familie, domiciliu şi, evident, cu ferma.
Ne aflăm pe raza satului Muncelu, din comuna vrânceană Străoane, mai exact Zona Zăbrăuţiului. Aici, între dealuri, şi-a amenajat Marius ferma. Are concesionate 13,5 hectare de păşune de la Primărie şi a mai cumpărat şi el 3 hectare.
Căpriţele le-a cumpărat anul trecut de la diferiţi crescători: douăzeci dintr-o parte, treizeci din altă parte, şi tot aşa. Încet, încet îşi va crea propriul efectiv de tineret. "Am încercat să căutăm doar rasă Carpatină românească pentru că este o rasă rustică, se adaptează uşor la orice condiţii de mediu, ceea ce pe noi ne-a interesat cel mai mult", explică tânărul crescător.

cazacu 7_b

Student, apoi fermier!
Marius Cazacu a urmat cursurile Facultăţii de zootehnie din Iaşi pentru că asta şi-a dorit. Odată cu ferma de caprine visul lui s-a împlinit. Este fermier, dar cu diplomă universitară iar experienţa dobândită în facultate îl ajută acum la tot ceea ce înseamnă ameliorarea efectivului pe care îl deţine. Ştie că asta înseamnă câţiva ani de sacrificiu, pentru că automat va scădea şi producţia de lapte. Dar rezultatele obţinute în mai puţin de un an sunt mai mult decât încurajatoare: "Sigur, durează câţiva ani până vom avea o generaţie tânără, un efectiv bun şi productiv, dar vom merge înainte, nici nu se pune problema. Sunt foarte mulţumit de decizia luată când am hotărât să-mi fac fermă de caprine".

cazacu 5_b
cazacu 2_bVasile Zbîrciog - primarul comunei Străoane, subsemnata şi Marius Cazacu, în ferma de caprine

"Nu facem faţă cererii de pe piaţă"
Fiind o fermă de familie, principalul sprijin vine de la părinţi şi socri. Dar soţia este cea care se ocupă de prepararea produselor din laptele de capră şi de livrări. De profesie inginer horticol, tânăra s-a reorientat... din mers, pentru a susţine activitatea familiei.
"Reţetele produselor pe care le obţinem sunt făcute chiar de noi, prin sacrificarea a câteva sute de litri de lapte de capră. Am încercat nenumărate variante. Acum producem: caş proaspăt, telemea, urdă, brânză dulce cu nucă şi mărar, iaurt, lapte proaspăt, smântână, unt. Cu vânzarea... este chiar mai mult decât ne-am fi imaginat, avem şi o producţie mică momentan, produse puţine, dar piaţă de desfacere este şi e loc şi de mai mult", spune Marius, încrezător în viitorul fermei care, din vis a devenit realitate! Clienţii familiei Cazacu sunt oameni din zonă, preponderent din Panciu şi Străoane.

cazacu 3_b
cazacu 8_b
O zi din viaţa crescătorului de caprine
Greutăţile sunt nemeroase, în primul rând lipsa oamenilor buni, o problemă întâlnită peste tot în România, în special în fermele zootehnice. "În rest, cu orice altceva ne descurcăm. Păşunea este suficient de mare pentru numărul de animale din fermă. Acum sunt 120 de capete, toate. Anul acesta s-a cerut mult mai mult carnea de ied de Sărbători şi am avut piaţă de desfacere. În viitorul apropiat intenţionez să reduc efectivul, să opresc doar animalele cele mai performante şi, de asemenea, să îmbunătăţim partea de procesare", vorbeşte fermierul despre viitor.
Cum nevoia te învaţă, Marius Cazacu a investit recent şi o instalaţie de muls care suplineşte, în mare măsură, lipsa forţei de muncă: "Este un aparat Cesar, cu patru posturi, îl folosim pe standul de muls care are opt posturi, şi le mulgem impar: 1,3,5,7, apoi 2,4,6,8. Caprele s-au obişnuit foarte repede pentru că ele primesc tain la standul de muls, deci ştiind că acolo este mâncare, s-au conformat imediat".
Şi totuşi, de ce capre? spune: "Este un animal activ, mult mai activă decât oaia, dar depinde şi cum o înveţi. Şi aici apare problema cu oamenii, dacă o lovesc cu bâta şi ţipă la ea, capra va fi tot timpul speriată, va fugi unde nu trebuie, dar dacă vorbeşti frumos cu ele şi ştii să le stăpâneşti, stau cuminţi. Sunt productive iar laptele şi brânzeturile din lapte de capră sunt foarte căutate pe piaţă la ora actuală", concluzionează Marius Cazacu.

Echipa VIITOR PENTRU SATE - VRANCEA: Nicoleta Dragomir, Marian Muşat, Leonard Stafie, Claudiu Borobei

cazacu 1_b

cazacu 6_b

cazacu 4_b

Vizualizat: 3893 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Ilie Popescu are o singură preferinţă - John Deere

Ilie Popescu are o singură preferinţă - John Deere

Astăzi, grupul de firme Olt Piess deţine nu mai puţin de 13 tractoare, 9 combine şi două sprayere autopropulsate pentru aplicarea tratamentelor fito-sanitare, toate marca John Deere. „Avem trei tractoare mari, de aproape 600 CP, două pe şenile şi altul pe roţi, dar articulat. Ele sunt folosite evident la lucrările grele. Spre exemplu, anul acesta, pentru că ne-au permis condiţiile din câmp, am arat în jur de 70% din suprafaţă. O dată la trei ani am observat că trebuie să întoarcem brazda”

„John Deere m-a convins prin fiabilitatea echipamentelor. Dar la fel de importantă a fost şi relaţia cu IPSO Agricultură. Ne respectăm reciproc şi atunci e normal să fim mulţumiţi de acest parteneriat. În zona noastră există şi o echipă de service foarte bună” - ILIE POPESCU, administrator Olt Piess SRL

Hectarul.ro - Un hectar de soluții pentru casa, grădina și ferma ta! Micul oier Emanuel Miclăuş visează medicina Caracteristici si recomandari pentru hibrizii Pioneer
Preţul îngrăşămintelor

Preţul îngrăşămintelor a crescut, ce veţi face?