Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

Ferma de Brună de la Berbeşti, model de fermă cu tradiţie

Publicat: 30 august 2022 - 20:14
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Despre rasa Brună am putea spune că e una dintre atracţiile Maramureşului, prin produsele care completează gastronomia locală atât de apreciată, dar şi istoria şi tradiţiile acestui colţ de Românie frumoasă.

Creşterea, selecţia şi ameliorarea vacilor din rasa Brună este strâns legată de eforturile susţinute ale fondatorilor şi membrilor Asociaţiei Crescătorilor de Taurine Brună Schwyz. Preşedintele executiv al Asociaţiei, Vasile Codrea din Berbeşti, el însuşi fermier, ştie din proprie experienţă că Bruna bine crescută îţi ţine casa şi traiul zilnic.

ferma de brune 01 03_b 

FERMĂ DE FAMILIE CU TRADIŢIE


Proveniţi din familii de crescători de animale, soţii Maria şi Vasile Codrea au 19 vaci Brune la muls şi câteva viţele, dar numărul lor va creşte pe viitor, încet şi sigur.

Au plecat pe drumul zootehniei cu 4 vaci iar în urmă cu vreo 12 ani au construit grajdul la care încă mai aduc îmbunătăţiri, mai ales că animalele îşi petrec tot timpul în adăpost.

Maria este responsabilă cu mulsul. Face brânză şi urdă pentru consumul familiei, iar mama ei duce la piaţă în Sighet smântână şi lapte proaspăt, pe care le vinde la un preţ bun. Se gândesc să investească pe viitor într-o mică procesare care să le asigure venituri suplimentare, prin diversificarea produselor destinate vânzării.

Tot ceea ce au realizat s-a făcut prin eforturi şi bani proprii, cu excepţia unui mic sprijin financiar venit în 2012, prin Măsura 1.4.1. Au 10 hectare de fâneaţă şi recunosc sincer că subvenţiile primite pentru vaci i-au ajutat să se dezvolte.

ferma de brune 02_b 

COPIII AU PRINS DRAG DE BRUNĂ


Când am ajuns acasă la familia Codrea ne-a întâmpinat frumuşica Măriuca, micuţă, dar sfătoasă, "şefa" gospodăriei, după cum aveam să aflu. Averea Mariei şi a lui Vasile Codrea sunt cei trei copii: Măriuca şi gemenii Vasile şi Ghiţă, băieţii fiind implicaţi în toate treburile fermei, alături de părinţii lor. "Vin de la şcoală, îşi aruncă ghiozdanele şi fug în grajd să ajute la treburi. Lui Ghiţă îi plac tare mult animalele şi zice că el nu vrea să fie domn, îşi doreşte să rămână în fermă", spune capul familiei Codrea. Băieţii sunt buni şi la învăţătură, dar şi pricepuţi în creşterea Brunelor, conştienţi că "banii de la găleată" de aici vin.

ferma de brune 03_b

Aşa am aflat că găleata cu banii de la nunta Mariei şi a lui Vasile nu trebuie să se golească niciodată. Ori, e şi asta o măsură bună a eficienţei economice din ferma familiei!

ferma de brune 04_b 

MARAMUREŞ, PLAI CU BRUNE


Când mă refer la Maramureş, îmi place să-i spun că e plaiul cu Brune şi cu oameni de ispravă. Pentru că aşa este! Îmi spuneau Maria şi Vasile Codrea că bunicul lor avea o vorbă: "Prestanţa omului se cunoaşte după pământul şi animalele pe care le are" iar nepoţii au luat aminte şi duc mai departe această îndeletnicire, păstrând astfel tradiţia familiei maramureşene.

 

un articol de

NICOLETA DRAGOMIR

Vizualizat: 2657 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Cum se pastrează merele peste iarnă!

Cum se pastrează merele peste iarnă!

Când este perioada optimă pentru recoltarea merelor? Cum le depozităm și unde? Ioan Jula, pomicultor din jud. Sibiu, ne dă câteva sfaturi legate de păstrarea merelor peste iarnă pentru cei care au o livadă mică în curte.

Massey Ferguson a revoluționat productivitatea în ferma familiei Popa din Cerăt, jud. Dolj Amazone Condor - semănat direct și fertilizare cu rată variabilă Plugul rotativ FALC - o soluţie eficientă pentru orice teren
Preţul îngrăşămintelor

Preţul îngrăşămintelor a crescut, ce veţi face?