Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

Ferma de Angus, un mit (meat) devenit realitate!

Publicat: 11 iunie 2022 - 00:24
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

În urmă cu mai mulţi ani, Péter Tamás Nagy spunea că Angus va fi "Meat în Ardeal" (meat = carne / se pronunţă "mit"). Acea previziune s-a împlinit iar cei peste 1000 de crescători de Angus dovedesc că "mit-ul" a devenit realitate.

Inaugurarea fermei cu lanţ integrat Black Angus Farm SRL (loc. Măgherani, jud. Mureş) aparţinând lui Péter Tamás Nagy (Tomy) a fost ultimul eveniment din calendarul manifestărilor prilejuite de „Zilele Aberdeen Angus în România”, desfăşurat la începutul lunii aprilie.

Péter Tamás Nagy este un nume binecunoscut în rândul fermierilor români. A început să crească vaci de carne din rasa Angus împreună cu tatăl său în urmă cu mai mult de 10 ani. În acelaşi timp, alături de fermele de vaci de carne a dezvoltat şi o fermă vegetală care exploatează peste 800 de hectare, teren arabil şi păşuni.

ferma angus nagy 2_b 

 

PROIECT FINALIZAT ÎN 3 ANI


Proiectul pentru extinderea şi modernizarea activităţii fermei Black Angus Farm SRL a cuprins construirea şi dotarea de adăposturi pentru bovine, spaţii pentru procesare - comercializare, construcţii anexe şi achiziţie de utilaje agricole. Valoarea proiectului a fost de peste 2,2 milioane de euro.

Startul oficial a fost dat în anul 2019 cu studiul de fezabilitate şi semnarea contractului, în 2020 s-a definitivat proiectul, execuţia a început în 2021, iar inaugurarea s-a făcut în aprilie 2022.

ferma angus nagy_b 

 

FERMA MODERNĂ, CU DE TOATE!


Ferma Péter Tamás Nagy are două adăposturi pentru animale cu întreţinere în stabulaţie liberă, pe grupe de vârstă şi categorii (vaci cu viţei şi tineret la îngrăşare şi finisare). La data inaugurării în fermă se aflau 380 de capete, din care 180 vaci matcă, dar capacitatea totală a fermei este mult mai mare.

De asemenea, în fermă au mai fost construite o hală pentru maşini şi utilaje, un micro-FNCpentru producerea amestecurilor furajere, o hală pentru furaje, celule pentru siloz, unitatea pentru procesarea cărnii şi un mic spaţiu pentru expunere şi desfacerea produselor.

ferma angus nagy 5_b 

 

ÎNGRĂŞAREA ŞI FINISAREA BOVINELOR TREBUIE SPRIJINITE


În discuţiile cu fermierii prezenţi la inaugurare, Péter Tamás Nagy a explicat care sunt acum variantele de lucru pentru crescătorii de vaci de carne: "Poţi să vinzi direct tineret după înţărcare şi altcineva va face partea de îngrăşare şi finisare. Ori, creşti produşii până în faza de îngrăşare şi finisare, adică până la capăt şi apoi abatorizezi şi vinzi carcasă. Dar dacă te angajezi să faci tot acest ciclu atunci trebuie să o faci foarte bine, altfel poţi să ieşi în pierdere".

În acest sens a fost discutat şi cu reprezentanţii Ministerului agriculturii un viitor program de sprijin atât pentru matcă/reproducţie - care să producă tineret, cât şi partea de îngrăşare/finisare - care să aducă plusvaloare şi competitivitate pe piaţă. "Cele două activităţi trebuie separate: cine face reproducţie să facă bine reproducţie şi cine face îngrăşare să o facă bine. Totul trebuie făcut profesionist. Desigur, poţi să faci şi una şi alta, dar trebuie să stăpâneşti foarte bine fenomenul şi să îţi asumi riscurile", a spus Tomy.

 

ABATORUL ARE NEVOIE DE VOLUM


Péter Tamás Nagy studiază piaţa europeană şi mondială a cărnii de vită, încearcă să vadă lucrurile "în viitor" şi crede în succesul acestei rase. Dar creşterea animalelor nu este suficientă şi de multe ori nici eficientă fără valorificarea superioară, finală a acestora. De aceea, Tomy a ales să construiască în ferma sa o mică "făbricuţă" pentru procesarea finală a cărnii de vită.

"Cheltuielile unui abator faţă de un punct de sacrificare sunt aproape duble. Un abator pentru bovine pentru a fi eficient trebuie să taie cel puţin 150 de capete pe zi. Trebuie volum pentru a fi eficient şi rentabil, energetic şi economic. Iar la noi în ţară este greu de realizat un astfel de proiect, mai ales dacă nu combini tăierea de bovine cu ovine", precizează fermierul.

 

PRODUSUL MONTAN BECHECI

 

ferma angus nagy 4_b

Ferma dispune şi de o capacitate de procesare de cca. 10 carcase/săptămână, care vor proveni atât din producţie proprie cât şi din achiziţii de la terţi.

Furajele sunt produse integral în fermele din cadrul grupului familiei Nagy. Chiar lângă fermă se află o păşune în suprafaţă de 120 ha, iar alte 200 ha de păşune aflate la 1080 m altitudine sunt concesionate de la primărie. "Încercăm să dezvoltăm un brand propriu - un produs montan Bekecs/Becheci - deoarece ferma se află în zonă montană, la poalele muntelui Becheci, care face parte din lanţul munţilor Gurghiului şi unde vacile păşunează pe toată perioada verii".

 

BUCURIE LA PĂTRAT PENTRU TOMY


"S-a muncit mult şi într-un timp relativ scurt proiectul a fost finalizat. În calitate de beneficiar m-am bucurat, prima oară când am câştigat proiectul şi a doua oară când l-am terminat" a spus Tomy. La finalul întânirii cu fermierii care au venit la inaugurarea fermei, Péter Tamás Nagy, în calitatea sa de fermier, dar şi de membru al Consiliului Director al Asociația Aberdeen Angus România, a mulţumit tuturor celor prezenţi, constructorilor, oficialităţilor şi reprezentanţilor AFIR, dar mai ales familiei care i-a fost alături în tot acest timp.

 Péter Tamás Nagy_b

Suntem una dintre cele mai puternice asociaţii de rasă Aberdeen Angus din Europa. Este foarte important să fim uniţi pentru a aduce plusvaloare şi pentru a reuşi în ceea ce ne-am propus. România poate să devină "mica Argentină" şi să exportăm noi carne de Angus în alte state din Europa.

PÉTER TAMÁS NAGY

Crescător de Angus din Măgherani, jud. Mureş

LICITAŢIE DE ANGUS, ÎN MUREŞ

Seria de evenimente dedicate rasei Aberdeen Angus în România s-a constituit într-un adevărat spectacol dedicat rasei, dar a fost şi o "demonstraţie de unitate şi de forţă" prin prezenţa a câteva sute de fermieri.

Vezi AICI cu cât s-au vândut taurii?

 

un articol de

GHEORGHE GHIŞE

 

Vizualizat: 2866 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Cum se pastrează merele peste iarnă!

Cum se pastrează merele peste iarnă!

Când este perioada optimă pentru recoltarea merelor? Cum le depozităm și unde? Ioan Jula, pomicultor din jud. Sibiu, ne dă câteva sfaturi legate de păstrarea merelor peste iarnă pentru cei care au o livadă mică în curte.

Massey Ferguson a revoluționat productivitatea în ferma familiei Popa din Cerăt, jud. Dolj Amazone Condor - semănat direct și fertilizare cu rată variabilă Plugul rotativ FALC - o soluţie eficientă pentru orice teren
Preţul îngrăşămintelor

Preţul îngrăşămintelor a crescut, ce veţi face?