Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Ferma de Angus din Bărăgan

Publicat: 16 iunie 2018 - 01:22
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Fac bani în Anglia şi îi investesc în agricultura din România. Fraţii Alin şi Marius Căprilă cresc taurine de carne în judeţul Călăraşi. I-am cunoscut la Agraria, unde un taur din ferma lor a fost vândut la licitaţia Angus cu 4.000 de euro, bani pe care i-au donat unui spital de copii!

Pe Alin Căprilă l-am întâlnit, apoi, şi la AgriPlanta - RomAgroTec, la standul firmei General Leasing, unde îşi căuta utilaje pentru fermă.
Alin Căprilă a studiat management agricol şi agroturism, iar fratele său mai mare, Marius Căprilă, construcţii. Au muncit amândoi în Anglia, unde încă au, de 16 ani, propria firmă de construcţii, iar acum cinci ani s-au hotărât să devină fermieri în România.

Alin Caprila_b

Foto: Alin Căprilă (mijloc), împreună cu reprezentanţii firmei General Leasing, la AgriPlanta - RomAgroTec 2018

În 2013 au început ferma vegetală, iar un an mai târziu şi-au adus primele taurine Angus, 40 de viţele şi un taur, importate din Scoţia. În prezent, deţin o fermă mixtă, Agricola CAP Coconi, în satul Coconi din comuna Mănăstirea, judeţul Călăraşi. Lucrează aproximativ 430 ha, din care 340 ha sunt proprietate, iar restul în arendă. „Anul acesta ne-au încurcat puţin condiţiile meteo şi am diminuat suprafaţa de rapiţă, am rămas numai cu 56 de hectare. Avem 220 de hectare de grâu, 27 hectare de lucernă, aproximativ 10 hectare cu mazăre, şi restul este cu porumb”, ne-a spus Alin Căprilă, care administrează ferma din România.

Ferma are un efectiv total de 93 de capete de taurine din rasa Aberdeen Angus negru, din care 37 de capete sunt efectiv matcă, iar restul tineret. Ce nu selectează pentru reproducţie în fermă, vând către un abator din judeţul Călăraşi.

De ce vaci de carne şi nu vaci de lapte?

„Este mai simplu, la momentul acesta România se confruntă cu o lipsă a forţei de muncă, vaca de lapte necestită o investiţie mai mare, mult mai multe condiţii de respectat, mult mai multă forţă de muncă. Şi am luat decizia să mergem pe ceva mai simplu, mai uşor de crescut, plus că ni le-a recomandat şi experienţa din Marea Britanie. Eu am locuit nouă ani acolo, fratele este de 16 ani acolo. De acolo am prins gustul şi modul de a gândi, de a munci... şi "bănuţii" pentru investiţie, în mare parte sunt de acolo”, explică Alin Căprilă.

FRATII CAPRILA_b

Foto: Alin Căprilă (stg.) şi Marius Căprilă (dr.), la Agraria 2018

Milioane de euro pentru „un business sănătos”

„Ne-am dorit de mici să fim fermieri. Ştiţi cum se zice, ai grijă ce îţi doreşti, că s-ar putea să ţi se împlinească. Partea cu bovinele a început mai mult ca o pasiune, pe care acum o dezvoltăm într-un business. E o ambiţie a noastră să arătăm că se poate construi un business sănătos şi în România şi încercăm, pe viitor, să avem o linie integrată, să construim un abator şi un punct de desfacere. Ne dorim să ajungem la 200 de capete efectiv matcă”, ne-a spus Marius Căprilă, care stă mai mult în Anglia, unde conduce firma de construcţii din care fac banii pe care îi investesc în ferma din România.
Până acum au investit deja câteva milioane de euro, iar planurile de dezvoltare a fermei sunt destul de costisitoare. Au un proiect eligibil cu fonduri nerambursabile pe Submăsura 4.1 din PNDR, în valoare de 2,8 milioane de euro, pentru depozitare cereale, îngrăşătorie taurine, abator taurine, tranşare şi magazin de desfacere la poarta fermei. Pentru că ferma lor depăşeşte dimensiunea economică de 250.000 SO, vor primi doar 70% din valoarea proiectului, iar restul va fi contribuţie proprie.

De la vechi la nou, doar cu „plusuri”!

„Proiectul pe care îl avem acum este un proiect mixt bazat pe zootehnie, vrem să ne închidem un ciclu de producţie. Proiectul include şi un grajd de bovine, un abator cu sală de tranşare, de maturare şi un spaţiu de desfacere. Pe lângă acestea, mai avem un grup silozuri de cereale şi utilaje agricole, unde se regăseşte şi Massey Ferguson, prin General Leasing, ne-a spus Alin Căprilă, cu care ne-am întâlnit şi la AgriPlanta - RomAgroTec, la standul firmei General Leasing.
„Ce m-a ghidat către dânşii, în primul rând, am două tractoare Massey Ferguson în curte, ele sunt din import, second-hand. Începuturile sunt mai grele, eu mi-aş fi dorit o linie de utilaje noi, de la cap la coadă, să începem cu o mie de vaci, cu două mii de hectare, dar trebuie să le luăm treptat, trebuie să ne dezvoltăm. Până şi agricultura... punem o sămânţă şi aşteptăm, o îngrijim şi apoi recoltăm, după care este altă forţă. Am început cu tractoare second-hand, dar mă declar foarte mulţumit de calitatea brandului Massey Ferguson, nu are „decât” plusuri şi un raport calitate/preţ foarte bun. Mai sunt ceva paşi de parcurs, dar vom ajunge şi la punctul final”, a adăugat Alin Caprilă.

Ofertă completă

Ca să aflăm detalii despre oferta General Leasing, am stat de vorbă cu Petre Constantin, director de vânzări al companiei care vinde tractoare şi combine Massey Ferguson în România: „Clientul a optat pentru un tractor de putere medie spre mare, de 250-260 CP, pe sistem de transmisie vario, foarte bun şi pentru zootehnie şi pentru cultura mare, o combină pentru recoltat cereale, de putere medie - 240 CP, o recomandăm pe cea cu MCS (Multi Crop Separator), utilaje pentru zootehnie, specifice, pentru cosit, balotat, de întors fânul, o remorcă tehnologică, noi recomandăm Siloking, la care de asemenea suntem distribuitor autorizat, ca fiind un brand foarte bun, recunoscut ca lider în Europa pentru maşinile autopropulsate şi remorcile de distribuit furaje, o remorcă pentru împrăştiat gunoi de grajd, pentru că doreşte să facă un proces integrat, şi dejecţiile să fie încorporate ca îngrăşământ ecologic, cu un randament bun. Ţinând cont că domnul Caprilă cunoaşte foarte bine brandul Massey Ferguson şi este foarte muţumit de aceste utilaje, aşteptăm să implementăm proiectul.”

„Trăim în ţara ridicolului”!

Exceptând birocraţia şi atitudinea „să moară şi capra vecinului”, avem toate ingredientele să facem lucruri excepţionale şi în România, susţin fraţii Căprilă.
„Birocraţia e infernală şi legile sunt prost gândite. Vă dau exemplu de la ultimul control DSV: ce înseamnă caietul pe care trebuie să notezi de trei ori pe zi temperatura din dulapul de medicamente? Mi s-a cerut aşa ceva şi mi s-a spus că asta e legea, spune Alin Căprilă.

„Comuna Mănăstirea are 500 de hectare de păşune lăsată pârloagă. Noi depunem de trei ani de zile cerere să închiriem păşunea şi nu ni se aprobă”, adaugă Marius Căprilă.

„Trăim într-o ţară a ridicolului. Noi, în România, plătim impozit pe profit la valoarea vacii, că tot ce mănâncă vaca merge în valoarea ei. O vacă face la bătrâneţe zece mii de euro! Cine o fi gândit sistemul ăsta?!”, mai spun, cu indignare, fraţii Căprilă.

Angus_b

Un taur campion, donat copiilor bolnavi!

La Agraria 2018, un taur cu vârsta de 1 an şi 8 luni din ferma Agricola CAP Coconi (foto) a fost desemnat campion al rasei Angus şi a fost vândut în cadrul licitaţiei Angus pentru 4.000 de euro. Fraţii Căprilă au anunţat că banii vor fi donaţi spitalului de copii din Călăraşi, prin intermediul Organizaţiei „Salvaţi Copiii”. „Suntem ţara cu cea mai mare mortalitate infantilă din Europa şi ne dorim să schimbăm asta. Putem construi un business sănătos doar într-o comunitate sănătoasă”, a explicat Marius Căprilă această decizie.

Un articol publicat în revista Ferma nr. 10/215 (ediţia 1-14 iunie 2018)

Vizualizat: 6581 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Combina John Deere S770i in ferma ITC Seeds!

Combina John Deere S770i in ferma ITC Seeds!

Dupa două campanii de recoltat cu combina John Deere S770i cu heder de tip vario de 9 metri rezultatele au fost pe măsura aşteptărilor. „Am recoltat într-o singură zi peste 230 de tone, în condiţiile în care oricum s-a ieşit târziu în câmp. Cu această combină poţi recolta fără probleme 35 de hectare într-o zi. Şi în condiţiile noastre de lucru, că intrăm la recoltat la ora 11-12 şi terminăm la 9 seara. Pentru că noi suntem producători de sămânţă şi trebuie să avem umiditatea corectă, să curăţăm foarte bine combina, şi nu doar de la o cultură la alta, chiar şi între diferite soiuri de grâu” - Willy Tavares

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Cultura anului 2021

Pe ce cultură mizaţi în anul agricol 2020-2021?