Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Ferma cu trei cumnaţi. O poveste agricolă... de familie!

Publicat: 11 mai 2017 - 13:20
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

EXPLOATAŢIE TREI ÎN UNU CU...CÂNTEC! „Fereşte-mă, Doamne, de... cumnaţi, că de duşmani mă feresc eu singur!” Aşa spune un vechi proverb românesc, puţin adaptat încurcăturii în care a intrat Ioan Vasile Ţiplea, situaţie delicată pe care încercăm să o desluşim în cele ce urmează. 

„Eu am 45 de ani, ţiu animale de când mă ştiu. Când m-am căsătorit, am început cu două-trei văcuţe, duceam laptele în piaţă, îl vindeam... Şi tot aşa, an de an, m-am dezvoltat. Când mi-a fost greu, nu am dat vitele, că mă durea sufletul”. Aşa îşi începe povestea sătmăreanul Ioan Vasile Ţiplea, crescător de animale din satul Culciu Mare (comuna Culciu). Fermierul ne-a semnalat o problemă ce trenează de vreo doi ani, fără să-i dea de cap!

Ioan-Tiplea_b

Pe scurt, Ioan Vasile Ţiplea ne-a sesizat că nu primeşte subvenţie pentru animalele sale. După socotelile lui, ar fi trebuit să aibă în cont cam 15 mii de lei, bani proveniţi din Ajutorul Naţional Tranzitoriu în Zootehnie. „Eu cresc în total 15 vaci cu lapte, majoritatea din rasa Bălţată Românească, dar am şi câteva exemplare Holstein aduse din Ungaria. Din acest efectiv, mulg unsprezece văcuţe. Le-am avut puse laolaltă cu animalele celor doi cumnaţi ai mei într-o locaţie comună, în satul Culciu Mic. Era o gospodărie închegată, unde ridicasem trei adăposturi trainice, pentru ca fiecare să-şi cazeze şi să hrănească animalele în bune condiţiuni. Eram trei fermieri pe acelaşi cod de exploataţie. An de an am mers cu subvenţia, însă, de fiecare dată am avut probleme la APIA. Pentru a lua banii cuveniţi, trebuia să ne luăm tustrei frumuşel de mână şi să ne duceam la notar, unde plăteam şi semnam declaraţii. Dar, în final, luam subvenţie şi pe vaci, şi pe cota de lapte!”, ne-a relatat crescătorul sătmărean.

foto-2-tiplea_b

Afacerea amestecată lasă-ntotdeauna pată!
Într-un an, Ioan Vasile Ţiplea nu a mai răbdat! “Mi-am spus: «Hai că mă duc la Culciu Mare, unde am un teren, şi-mi fac singur exploataţie»“. Zis şi făcut! Fermierul s-a despărţit de cei doi cumnaţi ai săi (probabil, potrivit vorbei din străbuni lăsată: „Fereşte-mă, Doamne, de... cumnaţi, că de duşmani mă feresc eu singur!”) şi, ca tot omul gospodar, a făcut de toate: a cumpărat pământ acolo, şi-a ridicat casă şi grajd pentru animale, a primit păşune, a înregistrat exploataţia. Problema este că de atunci, APIA nu i-a acceptat cererea de plată pentru animalele din ferma nou-înfiinţată. „Aşa că mie acum nu mi se recunoaşte faptul că deţin animale! Ele sunt în grajd, dar nu apar în nici o exploataţie şi nici într-o evidenţă!”, a susţinut cu năduf crescătorul.
Ioan Vasile Ţiplea a aflat că în evidenţele Agenţiei de Plăţi şi Intervenţii în Agricultură Satu Mare nu mai figura nici un animal pe vechea exploataţie. Pentru că unul din cumnaţi şi-a transferat animalele pe numele soţiei, celălalt şi-a vândut vacile cu lapte, iar el a plecat cu tot efectivul la Culciu Mare. Cum pe vechea exploataţie nu a mai depus nimeni cerere la APIA şi nu mai existau animale, ANTZ-ul a fost sistat.

Care este răspunsul autorităţilor la întrebarea „de ce nu primeşte Ţiplea subvenţii?”, aflaţi din revista Ferma, ediţia 1-14 mai 2017!

Vizualizat: 3950 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune!

Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune!

Parcul ideal pentru o fermă zootehnică! Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune! "Primele utilaje au fost cumpărate de la Tehnodiesel SRL prin buyback şi credit furnizor, în 2016. „Pentru ferma Red Angus am găsit o finanţare directă prin Tehnodiesel, care este foarte convenabilă. Am apelat şi la buyback şi am cumpărat utilaje noi, cu finanţare pe 3 ani, în rate eşalonate, negociate.” - Péter Tamás Nagy, administrator Black Angus Farm, jud. Mureș.

"Tractorul Massey Ferguson din seria 3000 este un tractor de fermă, cel din seria 5000 este pentru tot ce înseamnă recoltarea şi prelucrarea fânului şi pentru lucrări uşoare de câmp semănat, erbicidat, iar cel din seria 6000 este pentru lucrările grele de câmp arat, lucrări cu discul, scarificat, balotat cu balotiera mare şi pentru transport cu remorcile mari, de 18 tone. Pentru o fermă zootehnică, este parcul ideal de tractoare."- Péter Tamás Nagy, administrator Black Angus Farm, jud. Mureș.

Încărcătoarele Weidemann mari sunt folosite pentru tot ce înseamnă lucrul pe câmp şi muncă grea pe platforma zootehnică și în afara ei - încărcat, descărcat, stivuit baloți în fânare, încărcat bălegar pentru fertilizarea suprafețelor agricole, inclusiv împins zăpada de pe platformă. „Acum doi ani am avut zăpadă de aproape doi metri, viscolită, nu ne descurcam fără încărcătoarele Weidemann. Încărcătorul Weidemann T 5522 este mai stabil, iar modelul 3080 LPT telescopic este articulat la mijloc și este mai flexibil.

Soluția Syngenta la antracnoza, boală care afectează cultura de pepene verde Delfini la Sulina, Delta Dunării În vizită la văcuţele melomane de la Doaga
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?