Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

FERMA CU 3 ROBOŢI A ÎMPLINIT 30 DE ANI!

Publicat: 14 noiembrie 2022 - 12:51
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

De la primele două vaci la prima fermă robotizată din judeţul Timiş au trecut 30 de ani de trudă, bucurii, necazuri, investiţii, dar şi multă voinţă pentru a duce afacerea familiei mai departe.

Cătălin Rugan şi-a dorit o aniversare cu totul specială la împlinirea a 30 de ani de la înfiinţarea fermei familei sale, pe care acum o administrează. Am contribuit la organizarea evenimentului „Ziua porţilor deschise la Ferma Rugan”, pentru că am crezut de la început în eforturile acestui tânăr fermier de a demonstra tuturor că DA, SE POATE!
Parteneri, prieteni şi familie, peste 50 de copii de la şcolile din oraş, autorităţi locale şi firme expozante din agribusiness au făcut posibilă sărbătorirea Fermei Rugan în ziua de 7 octombrie, la Sânnicolau Mare, judeţul Timiş.

 Catalin Rugan_b

Când m-a adus prima dată tata la fermă, mi-a zis: "Asta este ferma și va fi a ta!" La început am refuzat. Visam să fiu fotbalist. Mama a fost cea care m-a determinat să accept afacerea. Nu mă gândeam atunci că voi ajunge un fermier așa de mare.

CĂTĂLIN RUGAN
Fermier Sânnicolau Mare

 

LA ÎNCEPUT AU FOST PĂRINŢII

 

În anul 1992, părinţii lui Cătălin, Ioan şi Florica Rugan au decis să cumpere amplasamentul pe care astăzi se află ferma, din dorinţa de a avea o mică afacere zootehnică. Aşa au ajuns aici primele două vaci cu lapte care se bucurau de un petec de păşune şi de furajele de pe cele 10 ha de teren. Cătălin avea pe atunci 3 ani.
Lucrurile au început să se mişte, încet şi sigur însă, din păcate, în anul 1997 tatăl lui Cătălin a decedat, lăsând greutăţile fermei pe umerii mamei lui Cătălin.
“Chiar dacă au urmat câţiva ani de stagnare, mama a reuşit să menţină ferma, pentru că şi-a dorit foarte mult să împlinească visul tatălui meu”, spune tânărul fermier.
Cătălin a preluat din mers activitatea, sprijinit la început şi de fratele lui, Ovidiu. A absolvit Facultatea de Zootehnie la Timişoara şi a decis să dezvolte ferma familiei, după cum se pricepea el mai bine.

 ferma Rugan 30 de ani 01_b

VISUL FERMEI AUTOMATIZATE...


În anul 2015, din cauza lipsei forței de muncă și de teamă că nu va reuşi să continue afacerea zootehnică începută de părinții lui, Cătălin a decis să ia legătura cu un consultant pentru a discuta
despre şansele realizării unui proiect cu finanţare europeană.
”În anul 2016 am început să punem pe hârtie ideile despre cum mi-aș fi dorit să arate Ferma Rugan automatizată. La finele anului 2017 am finalizat proiectul şi l-am depus la AFIR”, spune fermierul din Sânnicolau Mare.
Iar visul lui a devenit realitate! Începutul lui 2018 a venit cu vestea bună a aprobării proiectului în valoare de peste 870.000 euro - Construire şi dotare adăpost 50 capete vaci cu lapte.
După aproximativ un an, în luna iunie 2019, construcția a fost finalizată şi toate dotările necesare au fost achiziţionate.
Cătălin lucrează în prezent 120 ha plus păşunea concesionată de la Primărie.

ferma Rugan 30 de ani 02_b 

FERMA ROBOTIZATĂ DIN TIMIŞ


În octombrie 2019 are loc inaugurarea fermei Rugan, prima fermă robotizată din judeţul Timiş!
”Practic, din anul 2020, cei 3 roboţi Lely fac aproape totul în ferma noastră, de la mulsul vacilor, până la curăţenie şi împingerea furajelor”, precizează Cătălin Rugan.
Toate aceste investiţii reprezintă un mare plus de performanţă şi eficienţă în exploatarea vacilor de lapte, mai ales pentru o fermă de familie.
“Şi la mine a fost birocraţie, dar mi-am spus că, orice s-ar întâmpla, nu mă opresc până nu finalizez investiţia. Am muncit mult, dar munca a dat rezultate şi satisfacţii. Acum, când ma uit în jur si văd câţi oameni au venit să mă susţină la aniversarea a 30 de ani, nu-mi încape inima în piept de fericire!”, spune tânărul fermier.
Iar 30 de ani de existenţă nu-s de ici, de acolo. În toată această perioadă ferma a evoluat, s-a modernizat şi a beneficiat de noile tehnologii de producţie şi de creştere a animalelor, asigurându-se astfel condiţii superioare de bunăstare. Toate acestea duc, în final, la obţinerea de lapte şi produse lactate de calitate, pe placul şi pe gustul consumatorului final.

ferma Rugan 30 de ani 03_b 

CE URMEAZĂ LA FERMA RUGAN?


Sigur că întotdeauna e loc şi de mai bine iar Cătălin este conştient de faptul că nu doar menţinerea investiţiei este importantă, ci şi continuarea dezvoltării fermei. Sunt atâtea lucruri de care trebuie să ţii cont în această activitate! Asigurarea furajelor, implicit a mijloacelor de producţie vegetală, controlul sanitar veterinar, eficientizarea prelucrării laptelui şi câte şi mai câte!
În iulie 2019, tânărul fermier avea 20 de vaci cu lapte şi, pentru a mări efectivul, a contractat un credit bancar pentru achiziţionarea a 34 de juninci gestante din Germania.
Dorinţa lui este de a creşte efectivul până la 70 de capete la muls, adică atât cât permite potenţialul robotului. Apoi va face o selecţie mai riguroasă, în vederea creşterii producţiei de lapte. În paralel, pentru împlinirea aceluiaşi deziderat, va face şi demersuri pentru îmbunătăţirea furajării.
O altă investiţie va fi într-o unitate de procesare modernă a laptelui, cererea de brânzeturi pe piaţa locală fiind în creştere.

ferma Rugan 30 de ani 04_b 

 

ALTĂ FERMĂ, ACELEAŞI PROBLEME


Şi la Ferma Rugan problemele sunt similare cu ale altor crescători: costurile de producţie în creştere, scumpirea îngrăşămintelor şi a carburanţilor, lipsa forţei de muncă (noroc că mai compensează roboţii!), seceta foarte mare care a dus la scăderea drastică a stocurilor de furaje…
Cătălin este însă optimist, în ciuda dificultăţilor care par să se ţină scai de zootehnia românească. “Eu sper că vor veni vremuri mai bune. Sigur că decât să vii cu bani de-acasă pentru fermă, mai bine renunţi. Dar dacă ai încredere şi tragi tare, lucrurile se vor aşeza, în cele din urmă. Se poate trăi decent din ferma de vaci cu lapte, dacă este seriozitate şi pasiune”.

ferma Rugan 30 de ani 06_b 

LAPTE PROASPĂT LA ORICE ORĂ


Cătălin Rugan este membru al Cooperativei TimLactAgro de la începutul anului şi asftel beneficiază de un preţ mai bun pentru laptele livrat. În plus, deţine două dozatoare pentru lapte în Sânnicolau Mare iar preţul de 5 lei litrul este un mare plus la vânzare. „Putem spune, cu mândrie, că vânzarea laptelui proaspăt a crescut simţitor odată cu achiziţionarea dozatoarelor. Ne bucurăm că, în acest fel, principalul produs al Fermei Rugan rămâne în mare măsură ACASĂ, în comunitatea noastră!”

Danut Groza_b
Ne bucurăm să participăm la sărbătoarea de 30 de ani a fermei Rugan, o investiţie cu care ne mândrim şi pe care o susţinem, la fel cum îi susţinem pe toţi producătorii agricoli, pentru că ei sunt cei care ne pun pe masă pâinea, o bucată de brânză şi sticla cu lapte!


DĂNUŢ GROZA
Primar Sânnicolau Mare


Click AICI şi vezi un album foto cu cele mai importante momente de la aniversarea de 30 de ani a Fermei Rugan!


un articol de
NICOLETA DRAGOMIR

Vizualizat: 1427 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Costel Vînătoru: ”Cultura plantelor nu e o meserie. Este o MISIUNE!” | podcast agroSTORY #12

Costel Vînătoru: ”Cultura plantelor nu e o meserie. Este o MISIUNE!” | podcast agroSTORY #12

Este convins că destinul în viață i-a fost hărăzit de mic, încă din momentul în care a primit Sfânta Taină a Botezului. Toate deciziile au urmat aproape firesc, transformând copilul născut și crescut în zona de munte a Buzăului, într-unul dintre cei mai de seamă specialiști în legumicultură pe care îi are România, fiind de peste 36 de ani angrenat în activitatea de cercetare horticolă.

Este Costel Vînătoru, directorul Băncii de Gene şi Resurse Vegetale Buzău și ne împărtășește la #agroSTORY bucuria, dar și greutățile inerente ale pașilor făcuți în viață pentru a se împlini profesional și spiritual. Totul în jurul plantelor!

Vrei să afli toată povestea? Urmărește integral podcastul #agroSTORY: VINERI, 17 martie 2023, de la ora 19.00, pe canalul de youtube “revista Ferma”!

Cu Nicoleta Dragomir și Costel Vînătoru la o discuţie ALTFEL despre AGRICULTURĂ, PLANTE şi VIAŢĂ!

Mulțumim sponsorului BUSINESS AGRO CONSULTING din Girov, jud. Neamț!

Ionuț Cioranu și-a început studiile cu... Dreptul! Apoi a fugit la Zootehnie! | agroSTORY #11 Elena Mateescu ține pasul cu vremea! Ce vești aduce pentru fermierii români? | podcast agroSTORY #10 Mădălina și Raul, tinerii care au adus dronele agricole din viitor, în prezent! | agroSTORY #9
Preţul îngrăşămintelor

Preţul îngrăşămintelor a crescut, ce veţi face?