Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Ferma care produce zilnic peste 5 mii de lei!

Publicat: 28 iunie 2020 - 18:55
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

În timp ce preţul laptelui de vacă este în cădere liberă, laptele de măgăriţă, cel mai scump din lume, e la mare căutare. 120 de lei litrul garantează rentabilitatea investiţiei.

La peste 400 de capete a ajuns, în doar 4 ani, efectivul fermei de măgăriţe Asinia Farm din Orăştie, judeţul Hunedoara. O investiţie serioasă, dar care acum începe să dea primele semne de eficienţă.

Claudia Bâldea şi Vasile Rusu, cei care au pus bazele fermei, nu au studii de specialitate şi nici experienţă zootehnică. S-au ocupat iniţial cu producerea cerealelor, afacere care nu prea a dat roade, aşa că au decis să schimbe macazul. Deşi există puţină informaţie despre creşterea măgarilor, perspectivele de piaţă i-au convins. Au cumpărat 10 măgăriţe, s-au apucat de construit adăpostul şi de aici a început nebunia! Şi continuă... Vor începe în curând lucrările pentru prelungirea grajdului şi, în consecinţă, va fi mărit efectivul cu încă cel puţin 200 de capete!

ferma magari 2_b

Ferma este 100% ecologică

"Aşteptăm zilele acestea inspecţia finală pentru certificarea ecologică. Conversia a durat doi ani pentru păşunea de 300 de hectare şi furaje şi 6 luni pentru animale", ne spune Călin Lozneanu, administratorul Asinia Farm. Este de profesie agronom şi se ocupă de la bun început de ferma de măgăriţe. Certificarea este o garanţie în plus pentru calitatea laptelui obţinut, de data aceasta negru pe alb. Oricum în fermă furajele au fost dintotdeauna bio, atât cele produse din resurse proprii, cât şi cele cumpărate.
La sfârşitul lunii mai, laptele obţinut aici a primit şi certificarea de produs montan.

ferma magari 7_b

Aliment, dar şi medicament!

Laptele de măgăriţă este cel mai apropiat la gust şi compoziţie cu laptele matern (în procent foarte mare, de aproape 98%!). Un studiu publicat în Journal of Food Science consideră lapte de măgăriţă un aliment - medicament datorită valorii nutriţionale şi proprietăţilor terapeutice.
Laptele de măgăriţă este cu adevărat un miracol al naturii, un produs incredibil şi preţios. Nu necesită fierbere, deoarece nu conţine bacterii. Acest lapte are de 60 de ori mai multă vitamină C decât cel de vacă, dar este bogat şi în vitaminele A, B1, B2, B6, D12 şi E, în minerale şi proteine. Este un lapte foarte uşor de digerat. De asemenea, conţine mai puţine grăsimi decât laptele de vacă şi un nivel ridicat de Omega 3 şi Omega 6 şi care ajută la scăderea nivelului de colesterol.

Lista proprietăţilor sale este lungă: întăreşte imunitatea, revitalizează organismul, este un remediu împotriva bronşitei şi astmului infantil şi ideal pentru femeile la menopauză. Conţinutul bogat în calciu îi protejează pe copii de infecţiile gastrointestinale.
În recent inaugurata făbricuţă de procesare a fermei din Orăştie, laptele de măgăriţă este uşor pasteurizat pentru a-i creşte perioada de păstrare. Rezistă 10-12 zile la 2-4 grade temperatura de păstrare iar după deschidere trebuie băut în cel mai scurt timp. Se agită bine şi se consumă fără fierbere!

Lapte de măgăriţă la vendomat

Cea mai recentă investiţie a celor de la Asinia Farm a fost cumpărarea a două vendomate, plasate în Orăştie şi în Deva, pentru autoservire. Preţul pe sticlă este de 40 de lei. Nu puteau fi folosite dozatoarele obişnuite, întrucât acestea vin cu menţiunea clară că laptele necesită fierbere, ceea ce nu este valabil şi pentru laptele de măgăriţă.
Conducerea societăţii este în discuţii şi cu marile magazine pentru desfacerea laptelui.
În făbricuţă se fac în prezent probe pentru obţinerea laptelui praf care va fi distribuit sub formă de capsule. Este o premieră pentru România!

Calin Lozneanu_b


"Facem teste în laboratorul nostru pentru a produce cea mai scumpă brânză din lume. Kilogramul de brânză necesită cel puţin 30 de litri de lapte de măgăriţă şi costă peste o mie de euro! Laptele de măgăriţă are doar între 0,5 şi 1% grăsime şi nu conţine cazeină care să-l coaguleze. Rezultă o brânză albă şi moale care poate fi păstrată timp de şase luni. O renumită fermă din Serbia produce această brânză" CĂLIN LOZNEANU, administrator Asinia Farm

ferma magari 3_b

NU VĂ FERIŢI DE MĂGĂRUŞ!

Deşi investiţia iniţială este mare, ferma de măgăriţe are cu siguranţă potenţial pentru viitor. Asinia Farm dispune de o echipă de peste 20 de angajaţi, formată din administrator, medic veterinar, tehnician veterinar, inginer chimist şi lucrători în diversele sectoare ale fermei.
Animalele care nu sunt în lactaţie vor fi duse la păşunea montană şi rămân acolo până târziu în toamnă. În stabulaţie reţeta furajeră conţine lucernă, fân de calitate, ovăz, orzoaică şi porumb.
Află din interviu povestea fermei de măgăriţe Asinia Farm!

ferma magari 5_b

CÂT LAPTE PRODUCE O MĂGĂRIŢĂ?

În ferma Asinia producţia medie este de 400-500 de ml/cap/zi, în funcţie de animal şi de furajare. Mulsul se face mecanizat, cu o instalaţie modificată, după o selectare manuală prealabilă. De precizat că măgăruşii sug la mamă până se înţarcă singuri.

ferma magari 4_b

un articol de
NICOLETA DRAGOMIR

Vizualizat: 7110 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Tehnologia aplicată la tomate de Florin Pop

Tehnologia aplicată la tomate de Florin Pop

Află care este tehnologia folosită pentru cultivarea tomatelor în solar de Florin Pop, în Seleuş, judeţul Arad. Fermierul cultivă cultivă legume pe două hectare (din care 60 de arii solarii) şi de peste 10 ani foloşte programul tehnologic Syngenta pentru protecţia plantelor şi combaterea dăunătorilor.

Reporter: Gheorghe Ghișe

Video: Zsolt Tamássy

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?