Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Ferma Caprilact la IndAgra

Publicat: 12 decembrie 2016 - 16:21
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Fondurile europene au permis înființarea fermelor, indiferent de tipul de activitate, dar, fie din cauza exigențelor procedurale care vin la pachet cu banii, fie din cauza neseriozității unor bănci sau a unor asigurători, unii investitori au ajuns în impas. Așa s-au petrecut lucrurile cu o fermă de capre din localitatea Mischii, județul Dolj, și cu fabrica de procesare aferentă...

...fostul aplicant a fost nevoit să vândă afacerea construită cu bani europeni. Cumpărătorul, un investitor german în parcuri voltaice, a format o echipă managerială și acum se străduiesc cu toții să facă lucrurile să meargă: au întinerit efectivele, au diversificat producția de lactate și căile de comercializare a produselor. Așa au ajuns la IndAgra, cu stand în pavilionul central.

Ferma Caprilact la IndAgra

Rase pure
Adilen Diaconescu, managerul societății agricole Caprilact SRL, a învățat din mers modul de funcționare al unei ferme de capre: ”Când am ajuns la Mischii, am găsit un efectiv de patru sute de animale, majoritatea îmbătrânite. Am cumpărat capre și am ajuns la un efectiv de șapte sute. Capacitatea maximă e de 1500 de capete. Vom mai cumpăra”. Două sunt rasele de la ferma din Dolj: Saanen și Alpina franceză. 359 de exemplare sunt deja înscrise în Registrul Genealogic condus de Caprirom, singura asociație națională de profil din țară, cu sediul la Constanța. În baza acestei înregistrări, de la ferma de capre din Mischii au fost deja vânduți patru țapi de rasă, în cadrul ajutorului de minimis oferit de guvern prin HG 638/2016. Managerul îmi spune că vor să păstreze cele două rase fără metisări. Consideră că atât Saanen, cât și Alpina franceză sunt rase bine adaptate la condițiile de mediu din țara noastră.
Caprele sunt ținute în stabulație și hrănite cu granule de lucernă și cu granule de cereale. Hrana pe bază de lucernă este adusă de la Zimnicea, la un preț de 0,8 lei/kg: ”Furnizorul actual e serios. Am stabilit un preț, acel preț a rămas. Am încercat și cu un alt producător de granule și a schimbat prețul stabilit inițial. Nu mi-a convenit”, spune fermierul. Granulele de cereale sunt achiziționate de la un furnizor din Mehedinți. Desigur, fiind rumegătoare, caprele primesc paie de grâu și de orz.

caprilact_barnzadd

Caș cu praz
Firma și-ar dori să cumpere teren în jurul fermei, ca să ofere animalelor condiții de semi-stabulație. Prețul terenului este de 3000 euro/ha, fiind situat în apropierea Craiovei. Până atunci, însă, caprele vor rămâne strict în incinta fermei.
Prin montă dirijată, sunt obținute două perioade de gestație: unele capre fată în ianuarie-februarie, altele în august-septembrie. În felul acesta, este asigurată continuitatea în producția de lapte. În perioada de vârf, cantitatea de lapte ajunge la o mie litri/zi, dar scade apoi la un minim de 500 l/zi. Mulsul este operat automat, laptele fiind condus prin tubulatură de inox în cele două tancuri de răcire. Linia de procesare e lipită de fermă, astfel încât laptele nu trebuie transportat la distanță. Capacitatea maximă de procesare a laptelui este de 10.000 l/zi, însă fabrica este pusă în funcțiune numai dacă există comenzi. Sunt produse aici: iaurturi, brânzeturi, cașcaval, caș proaspăt, din ingrediente nelipsind prazul, leguma-simbol a Olteniei.
Claudia Bonciog, membru al echipei manageriale, îmi expune planurile de comercializare: ”Vindem într-un hypermarket, dar vrem să ajungem și în rafturile altor retaileri. De asemenea, livrăm produsele noastre unor magazine din Craiova și din Timișoara. Suntem la început, iar afacerea noastră e pe termen lung. Ne gândim să avem și magazinul nostru”.

 

Articol publicat in revista Ferma nr. 21 (182) din 1-15 decembrie 2016

Vizualizat: 1828 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Pavel Iovăneasă: Ne dorim să omologăm Breaza!

Pavel Iovăneasă: Ne dorim să omologăm Breaza!

Imagini din cadrul expoziţiei şi târgului de ovine "BREAZA - Regina Ţurcanelor". Realizările, greutăţile şi dorinţele membrilor Asociaţiei Crescătorilor de Oi "Retezatul-Haţeg" ne-au fost expuse de către Pavel Iovăneasă, preşedintele Asociației.

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Cultura anului 2021

Pe ce cultură mizaţi în anul agricol 2020-2021?