Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Febra laptelui la capre

Publicat: 01 iulie 2019 - 12:15
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Pe pagina de internet a revistei Ferma, crescătorii de capre ne-au adresat câteva întrebări care, în esenţă, se referă la caprele care în debutul lactaţiei nu consumă furaj, sunt abătute şi au o producţie mică de lapte. Una dintre întrebări suna aşa: „Ce să fac dacă după fătare capra nu mănâncă şi nu prea are lapte pentru iezi?” Una dintre posibilele cauze şi cea mai frecventă în astfel de cazuri o explicăm în cele ce urmează.

După fătare, capra elimină, prin lapte, o mare cantitate de calciu. În mod normal, calciul este stocat în oase în perioada în care producţia de lapte este mică sau în perioada de gestaţie, când capra nu este mulsă. Sunt cazuri în care corpul ei a "uitat" cum să mobilizeze aceste rezerve de calciu, pentru că nu a avut nevoie de acest element. În consecinţă, atunci când începe să alăpteze şi are nevoie de calciu pentru producţia de lapte, nivelul de calciu din sânge poate să scadă la un nivel periculos, ducând la ceea ce unii numesc febra laptelui. Denumirea este greşită, pentru că nu este o febră. Este de fapt calciul scăzut în sânge, cunoscut sub numele de hipocalcemie. Este important să reţineţi că hipocalcemia nu apare doar după fătare, deşi atunci este cea mai frecventă, în special la caprele care au doi-trei iezi. Se poate manifesta şi în perioada lactaţiei, când sursa de calciu din dietă sau din oase este insuficientă pentru nevoile organismului animal.
Febra de lapte moderată va face capra letargică, cu apetit scăzut şi cu producţia de lapte mică. Alte semne sunt tremurături musculare după muls, oprirea rumegării, uşoară balonare sau constipare, scăderea temperaturii corpului şi evitarea mişcării (stă în picioare sau mai mult culcată). Cazurile acute de febră a laptelui pot lăsa capra în comă, ea având nevoie de atenţia imediată a medicului veterinar, care intervine cu gluconatul de calciu injectabil pentru a restabili concentraţiile normale de calciu.

Capre_b

Cum preveniţi hipocalcemia?
Puteţi ajuta la combaterea febrei laptelui prin modul cum hrăniţi capra. Fânul de graminee sau cel recoltat pe o păşune este o alegere bună în perioada de gestaţie timpurie şi mijlocie. Dacă organismul caprei nu îşi asigură tot calciul de care are nevoie prin furaj, va începe să folosească rezervele de calciu din oase. Până când fată şi începe suptul, organismul este obişnuit să mobilizeze rapid calciul din oase, iar capra nu va suferi o scădere potenţial fatală a calciului din sânge.
Furajele cu nivel scăzut de calciu sunt paiele de cereale, fânul de calitate inferioară (păşune sau fâneaţă care are un număr redus de specii de plante) şi silozul de porumb. Majoritatea boabelor de cereale conţin, de asemenea, puţin calciu, dar au conţinut ridicat de fosfor, determinând un raport invers proporţional cu calciul. Deficienţa de vitamina D, care apare la caprele ţinute numai în adăpost, determină scăderea absorbţiei calciului în tubul digestiv.

Atenţie la raportul calciu/fosfor
În ultimele două-trei săptămâni de gestaţie (când are loc mineralizarea osoasă a fetusului) şi în debutul lactaţiei, se trece la furaje bogate în calciu, cum ar fi lucerna, pentru a susţine nevoile mari ale organismului pentru acest element. Calciul se poate asigura în cantitate mai mare prin suplimentare în amestecul de concentrate, dar este important să asigurăm un raport calciu/fosfor de 2/1 per total raţie. Odată cu scăderea producţiei de lapte, aportul de calciu suplimentar din furaj va fi folosit pentru a restabili rezervele osoase, astfel încât capra să fie pregătită pentru următoarea perioadă de lactaţie.
Hrăniţi capra echilibrat, în funcţie de nevoile ei, pentru ca hipocalcemia să nu se manifeste. Menţineţi un raport calciu/fosfor în raţie de 2/1, ajustând nivelul calciului prin adăugare de carbonat de calciu în amestecul de concentrate. În cazul în care boala se manifestă în continuare, chemaţi medicul veterinar pentru o perfuzie cu produse pe bază de calciu.


DE CE NU FATĂ CAPRA MAI DEVREME?
Ca urmare a producţiei mai mari de lapte decât la oi, caprele sunt mulse şi în primele două-trei luni de gestaţie, ceea ce face ca sezonul de reproducţie din toamnă să fie mai lung, iar fătările să se întindă, în primăvară, pe o perioadă mai mare de timp.

 

Un articol publicat în revista Ferma nr. 10/237 (ediţia 1-14 iunie 2019)

Vizualizat: 2815 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Combina John Deere S770i in ferma ITC Seeds!

Combina John Deere S770i in ferma ITC Seeds!

Dupa două campanii de recoltat cu combina John Deere S770i cu heder de tip vario de 9 metri rezultatele au fost pe măsura aşteptărilor. „Am recoltat într-o singură zi peste 230 de tone, în condiţiile în care oricum s-a ieşit târziu în câmp. Cu această combină poţi recolta fără probleme 35 de hectare într-o zi. Şi în condiţiile noastre de lucru, că intrăm la recoltat la ora 11-12 şi terminăm la 9 seara. Pentru că noi suntem producători de sămânţă şi trebuie să avem umiditatea corectă, să curăţăm foarte bine combina, şi nu doar de la o cultură la alta, chiar şi între diferite soiuri de grâu” - Willy Tavares

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Cultura anului 2021

Pe ce cultură mizaţi în anul agricol 2020-2021?