Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

FĂTĂRILE sunt în toi. Atenţie la SCHIMBAREA bruscă a HRANEI OILOR!

Publicat: 18 februarie 2017 - 16:52
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

În perioada fătărilor grija oierilor pentru oile mame şi miei ating cote maxime. Obiectivul principal este să reducă pierderile prin sacrificări de necesitate şi mortalităţi şi să realizeze la miei un spor mediu zilnic (SMZ) cât mai mare, cu un consum specific de furaje cat mai redus.

Potrivit specialiştilor, aceste deziderat la miei depinde de o sumedenie de factori, dintre care cei mai importanţi sunt vigoarea si starea de sănătate a mieilor, furajarea la discreţie cu lapte şi cu furaje solide (otavă,iarbă, concentrate) potenţialul genetic şi factorii de confort (microclimatul, suprafaţa de odihnă, mărimea grupului de oi cu miei).

Stadiul de alăptare (între 1 şi 3 luni de la fătare) este deosebit de important, pentru că face trecerea de la hrănirea numai cu lapte, la hrănirea cu lapte şi furaje solide şi apoi după înţărcare toată viaţa numai cu furaje solide. În primele 80-100 de zile, intensitatea de creştere a mieilor este cea mai mare dacă se asigură condiţii optime de bunăstare, dintre care furajarea la discreţie cu lapte matern şi furaje solide ocupă un loc prioritar.
Crescătorii de oi au semnalat că schimbarea bruscă a furajelor în alimentaţia ovinelor, mai cu seamă în perioada stabulaţiei, au produs deranjamente intestinale, iar la mieii în creştere, reduceri severe ale sporului mediu zilnic (SMZ) şi scăderea apetitului.

Miei_bClick pe poza pentru galerie!

Astfel, este necesară informarea adecvată privind unele particularităţi specifice animalelor rumegătoare domestice (vacă, oaie, capră, bivoliţă etc) legate de tubul digestiv. Spre exemplu, la mieii nou fătaţi, cheagul (stomacul glandular) este cel mai dezvoltat compartiment gastric, cu o pondere de 60%, iar prestomacele au doar 40% (rumenul 30%, reţeaua 6% şi foiosul 4%).

Citiţi pe larg despre toate acestea, în revista Ferma, ediţia 15-28 februarie 2017!

Vizualizat: 5177 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Tehnologia aplicată la tomate de Florin Pop

Tehnologia aplicată la tomate de Florin Pop

Află care este tehnologia folosită pentru cultivarea tomatelor în solar de Florin Pop, în Seleuş, judeţul Arad. Fermierul cultivă cultivă legume pe două hectare (din care 60 de arii solarii) şi de peste 10 ani foloşte programul tehnologic Syngenta pentru protecţia plantelor şi combaterea dăunătorilor.

Reporter: Gheorghe Ghișe

Video: Zsolt Tamássy

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?