Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Fătări timpurii sau târzii - decideţi care perioadă vă avantajează

Publicat: 25 martie 2019 - 13:47
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Planificarea fătărilor în primăvară au un impact puternic asupra sănătăţii animalelor, asupra producţiei de lapte, pierderilor înregistrate la miei şi la iezi, precum şi asupra dezvoltării corporale a acestora. Toate se vor reflecta în profitul fermei calculat la sfârşitul anului.

Pentru a înţelege mai bine cum încadrăm cele două perioade de fătări, precizăm că se consideră timpurii fătările care au loc în ianuarie - februarie, iar târzii cele din lunile martie - aprilie.
Cu mult timp în urmă erau preferate fătările târzii, odată cu apariţia primăverii, pentru a beneficia de masa verde de pe păşune, care reprezintă o sursă furajeră ieftină, dar cu efect foarte bun asupra sănătăţii animalelor şi mai ales asupra producţiei de lapte. Din mai multe considerente, pe care le voi expune în cele ce urmează, unii crescători de oi şi de capre s-au reorientat spre fătările timpurii.

Miei_b

Riscuri şi beneficii
• Planificarea fătărilor la oi şi la capre în perioada ianuarie - februarie are unele avantaje concrete, dintre care cel mai important este disponibilitatea forţei de muncă. Chiar dacă la fermă lucrează doar familia fermierului, în lunile de iarnă nu sunt lucrări ca la pregătirea terenului, semănat etc., mari consumatoare de timp şi de forţă de muncă, resursă care poate fi direcţionată doar pentru pregătirea şi asistarea fătărilor, o acţiune extrem de importantă şi solicitantă în creşterea oilor şi caprelor.
Alt avantaj este perioada îndelungată până la sărbătorile de Paşti, timp în care tineretul sugar se poate dezvolta şi atinge o greutate mai mare. Se ştie că cel mai bun preţ la miei şi iezi se obţine în luna aprilie şi aduce un venit în perioada de primăvară, când resursele fermierilor sunt la limită după o perioadă de stabulaţie în care numai au consumat şi nu au avut nici un beneficiu.
Oile şi caprele precoce pot fi înţărcate după perioada de alăptare şi astfel poate fi organizat un nou sezon de montă, pentru a avea fătări de toamnă. Astfel pot fi obţinute trei fătări în doi ani.
Dintre dezavantaje putem enumera consumul de furaj din stoc, fără a putea beneficia de păşune, ceea ce costă. De asemenea este necesară adăpostirea oilor şi caprelor în saivane care să le ferească de frigul iernii şi de boli cu incidenţă mare, precum mastita şi pneumonia.
• Programarea fătărilor în intervalul martie - aprilie. Dezavantajele în cazul fătărilor timpurii devin avantaje la fătările târzii (perioada martie-aprilie), deoarece se consumă masă verde de pe păşune, ceea ce constituie un avantaj financiar major faţă de consumul de furaj stocat.
Masa verde de pe păşune are un efect lactogen puternic şi creşte producţia de lapte disponibilă pentru miei şi iezi. Mişcarea, combinată cu efectele benefice ale razelor solare, contribuie la fortificarea organismului tineretului, care creşte armonios, iar incidenţa îmbolnăvirilor este foarte scăzută. Un pericol, în aceasta perioadă, îl constituie păşunatul pe terenuri joase în care a băltit apa, care sunt pline cu ouă de paraziţi. Tineretul ovin şi caprin este foarte sensibil la paraziţi.
Oile şi caprele bune de lapte, care produc mai mult decât pot suge produşii lor, pot fi mulse o dată pe zi. Laptele poate fi transformat în produse lactate foarte apreciate şi căutate în perioada de primăvară.
Pentru rasa Ţurcană în special, care este foarte rezistentă, nu sunt necesare saivane, cu excepţia cazurilor în care frigul iernii se prelungeşte sau dacă sunt multe ploi reci de primăvară.
În concluzie, preţul terenurilor, sursa de hrană, clima, evoluţia bolilor, oportunităţile de vânzare, dar şi disponibilul de forţă de muncă va influenţa decisiv planificarea fătărilor. Crescători de ovine şi de caprine, evaluaţi cu discernământ ce tip de fătări va avantajează!

 

PLANIFICAREA FĂTĂRILOR ÎN SISTEMUL DE CRESTERE EXTENSIV
Crescătorii de la noi din ţară practică frecvent sistemul extensiv de creştere şi planifică fătările în lunile februarie-martie. Dacă sunt în luna februarie, mieii şi iezii cresc satisfăcător până la Paşti, cu condiţia ca sărbătoarea să fie la sfârşitul lunii aprilie sau la începutul lunii mai. În funcţie de vreme, oile şi caprele pot fi scoase la păşune în luna martie pentru a salva cât se poate din resursele furajere constituite în principal din fân şi concentrate.

 

Un articol publicat în revista Ferma nr. 3/230 (ediţia 15-28 februarie 2019)

Vizualizat: 499 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune!

Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune!

Parcul ideal pentru o fermă zootehnică! Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune! "Primele utilaje au fost cumpărate de la Tehnodiesel SRL prin buyback şi credit furnizor, în 2016. „Pentru ferma Red Angus am găsit o finanţare directă prin Tehnodiesel, care este foarte convenabilă. Am apelat şi la buyback şi am cumpărat utilaje noi, cu finanţare pe 3 ani, în rate eşalonate, negociate.” - Péter Tamás Nagy, administrator Black Angus Farm, jud. Mureș.

"Tractorul Massey Ferguson din seria 3000 este un tractor de fermă, cel din seria 5000 este pentru tot ce înseamnă recoltarea şi prelucrarea fânului şi pentru lucrări uşoare de câmp semănat, erbicidat, iar cel din seria 6000 este pentru lucrările grele de câmp arat, lucrări cu discul, scarificat, balotat cu balotiera mare şi pentru transport cu remorcile mari, de 18 tone. Pentru o fermă zootehnică, este parcul ideal de tractoare."- Péter Tamás Nagy, administrator Black Angus Farm, jud. Mureș.

Încărcătoarele Weidemann mari sunt folosite pentru tot ce înseamnă lucrul pe câmp şi muncă grea pe platforma zootehnică și în afara ei - încărcat, descărcat, stivuit baloți în fânare, încărcat bălegar pentru fertilizarea suprafețelor agricole, inclusiv împins zăpada de pe platformă. „Acum doi ani am avut zăpadă de aproape doi metri, viscolită, nu ne descurcam fără încărcătoarele Weidemann. Încărcătorul Weidemann T 5522 este mai stabil, iar modelul 3080 LPT telescopic este articulat la mijloc și este mai flexibil.

Soluția Syngenta la antracnoza, boală care afectează cultura de pepene verde Delfini la Sulina, Delta Dunării În vizită la văcuţele melomane de la Doaga
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?