Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Fătarea la capre

Publicat: 08 iulie 2010 - 12:00
16 comentarii   | Print | Trimite unui prieten

Pregătirea adăpostului

Click pe poza pentru galerie!

Înainte de începerea şi pe tot parcursul fătărilor, în adăpost se pune un strat gros de paie curate. O dată pe săptămână se recomandă ca aşternutul să se prăfuiască cu var nestins, peste care se aşează un strat gros de paie. Caprele sunt rezistente la temperaturi scăzute şi mediu uscat şi mai sensibile la curenţi de aer umezi şi reci. În perioada fătărilor caprele sunt în condiţie de confort termic la o temperatură de 10 până la 12ºC. Pentru iezii fătaţi şi zvântaţi temperatura de confort termic este însă mai mare, de la 15 la 17ºC.

Pentru menţinerea unui microclimat optim în creşă sunt utilizate lămpi cu infraroşii, îndeosebi în primele trei săptămâni de viaţă, având în vedere faptul că marea majoritate a fătărilor au loc în sezoanele reci.

 

Urmărirea caprelor gestante

Acestea vor fi supravegheate mai atent începând cu 140-a zi de gestaţie atât pe timpul zilei cât şi al nopţii (din 3 în 3 ore). Când ele sunt gata de fătare vor deveni agitate şi nervoase, iar pe flancuri cât şi de o parte şi de alta a cozii apar nişte adâncituri. Scurgeri vaginale pot avea loc cu câteva zile înainte de fătare şi au o culoare gălbuie - opacă. Chiar înainte de fătare lichidul are consistenţa gelatinei.

Iedul poate fi simţit (pipăit) în partea dreaptă a abdomenului, motiv pentru care, consultarea acestuia de cel puţin 2 ori/zi este o practică bună, în evaluarea momentului fătării, dacă efectivele de femele controlate sunt mici.

Atât timp cât fătul se simte la palpare nu se va naşte în următoarele 12 ore. Odată cu angajarea pe tractul de expulzare „umflătura” din partea dreaptă se va mai relaxa şi abdomenul nu va mai fi aşa de tensionat. Mişcarea primului făt va mai determina schimbarea înclinării crupei care va avea o poziţie mai orizontală. Din acest stadiu, naşterea unuia sau mai multor iezi se va produce în câteva ore, însă, nu se poate stabili cu precizie şi trebuie să fim pregătiţi în orice moment.

O parte din crescători se ghidează după volumul ugerului sau ridicarea şi tensionarea acestuia deşi nu este un semn care apare întotdeauna. La unele capre acest lucru se întâmplă după fătare, iar la altele secreţia laptelui poate să înceapă cu mult înaintea fătării. Dacă ugerul devine însă prea tensionat, este necesar să mulgem capra chiar înainte de fătare pentru a preveni inflamaţiile.

Un alt semn care poate fi luat în considerare îl constituie relaxarea ligamentului care face legătura între baza cozii şi unghiul exterior al ischiilor. Acesta se va verifica mai devreme pentru a putea şti ce consistenţă are la pipăit în mod normal. Când se pare că a dispărut, fătarea va avea loc în 12 ore.

 

Fătarea

Fătările reprezintă o activitate în care fermierul este constrâns să aibă o prezenţă activă şi prelungită pentru a înlătura pierderile de mortalitate. Dacă fătarea decurge în mod normal, este suficientă „curăţirea” iezilor de mucusul care poate obtura nasul şi gura, urmată de uscarea lor prin frecare cu un mănunchi de paie curate pentru a evita îmbolnăvirea.

Apoi se lasă cu capra mamă pentru ai linge, stabilindu-se, în acest mod, o strânsă legătură între ei. Iezii care manifestă dificultăţi în respiraţie, chiar şi după degajarea căilor respiratorii, se vor ţine de membrele posterioare cu capul în jos determinând irigarea sangvină mai accentuată a capului.

La tineretul femel, dar şi la unele capre adulte care fată iezi dezvoltaţi (4-5 kg), fătarea decurge greu şi produşii de concepţie pot intra în comă. În acest caz, pentru salvarea lor se recomandă, în primul rând, respiraţia artificială prin apăsarea uşoară şi ritmică timp de 2-3 minute a picioarelor din faţă pe cutia toracică. Apoi se buşumează uşor şi dacă îşi revin, se „apleacă” imediat să sugă.

După fătare, se v-a urmări expulzarea placentei. Dacă trec câteva ore fără ca aceasta să fie eliminată, se apelează la un medic veterinar. Nu se intervine pentru a încerca scoaterea ei prin tragere, deoarece pot fi provocate hemoragii. După expulzare, unele femele o mănâncă sub impulsul unui reflex natural pentru a proteja produsul de concepţie de prădătorii care vor fi atraşi de miros. De obicei placenta este luată de către îngrijitor şi este distrusă prin îngropare sau ardere.

 

Primele ore după fătare

Primele supturi de colostru matern sunt vitale şi trebuie efectuate de către ied în maximum 3-4 ore de la fătare. În acest sens, persoana care asistă trebuie să ajute iedul, dacă este cazul, în găsirea mamelonului. Iniţial se vor mulge câteva picături, separat din fiecare mamelon deoarece, acestea, pot fi purtătoare de germeni patogeni. Cu această ocazie se verifică dacă mamela este funcţională pe ambele jumătăţi.

Laptele colostral are o compoziţie chimică net superioară laptelui integral prin conţinutul în: proteină, cazeină, lipide, vitamine şi minerale. În primele ore după fătare, are efect antianemic, antihemoragic, imunologic, laxativ, etc.

De regulă, caprele care au mai fătat unu - doi iezi viguroşi care sug singuri, se trec într-o boxă mare de capre fătate cu iezi. Obligatoriu caprele care fată trei iezi, tineretul care fată prima dată şi caprele rele mame vor fi introduse în boxe individuale organizate prin compartimentarea unei boxe mai mari la capătul adăpostului.

Imediat după uscarea iedului, cordonul ombilical se secţionează, la 5-6 cm de abdomen, cu o foarfecă aseptică şi se dezinfectează cu tinctură de iod sau apă oxigenată.

 

Articol publicat în revista Ferma nr. 1(39)/2006

Vizualizat: 45693 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
reclama art afetr lead

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Rezultate/pagina:
Ordine de listare:   
Rezultate: [16]  
Pagini: [1]  1   
16.
Horhotă
|
02. 27, 2018. Tuesday 08:22

Am o capră albă care am tato la stâna si nu stiu când fata dar are o burtă foarte mare

15.
anomim
|
03. 26, 2016. Saturday 05:42
Am o capra cate a fata un ieduț dar are o ța ta seacă are ceva daca iedul suge la ea i-am dat de gălbează ca anul trecut când a fătat avea culoarea maro laptele.ce părere aveți?
14.
anonim
|
02. 02, 2016. Tuesday 11:57
Am o capra care a fatat 2 iezi si nu are lapte, ce imi recomandati?
13.
anonim
|
01. 30, 2016. Saturday 13:12
Am. O capra are ugerul umic mai. Tare fata sau nu.
12.
capra
|
05. 21, 2015. Thursday 10:10
Buna ziua! De o saptamana mi-a fatat o capra(e prima fatare).De ieri am observat sa sangereaza .e normal?
11.
CAPRA
|
04. 07, 2015. Tuesday 22:52
O capra a fatat 2 gemeni iar la palpare se mai simte ceva miscanduse e posibil sa mai fete
10.
vasea
|
04. 01, 2015. Wednesday 23:10
mio fatat capra 2 ezi chiar az si ii dau la tita si nu sug oliaca si nu mai vor sa suga ce pot sale fac varog mult ajutatima.astept raspunsul
9.
capre
|
02. 25, 2014. Tuesday 10:17
am cumparat asta toamna 3 capre gestante si pe 24 feb una a fatat 2 iedite singura noaptea si nu cred ca a lepadat placenta pt ca dimineata inca mai incerca sa elimine ceva ca un mat dar nu reuseste....
8.
capre
|
11. 19, 2013. Tuesday 15:37
la 1 sept. am cumparat capra gestanta nu se stie de cand azi de dimineata tot zbiara si e nelinistita .de cand e auzit vocea cand e la noi nu i-am auzit vocea oare trbuie sa fete sau e in calduri?noi o vedem mai grasa la burta si i-a scazut rau laptele nu stim ce sa credem.va rugam sa ne spuneti o parere.
7.
fatare capre
|
02. 17, 2013. Sunday 19:24
Am o capra,trebuie sa fete prima oara.A fost data la stana,nu se stie cand a fost data la tap.Daca fata la o temp de 0 grade CE SE INTAMPLA???????
6.
capre
|
02. 07, 2013. Thursday 23:26

vand 2 capre de culoare neagra nefatate circa 300 ron bucata. caprele sunt bune de lapte

5.
RASPUNS
|
02. 03, 2013. Sunday 20:46
DURATA DE GESTATIE LA CAPRE DUREAZA 152 DE ZILE DAR VARIAZA INTRE 140 SI 162 DE zile dar in cazul fatari a mai multor pui durata gestatiei este mai scurta cand caprele sunt aproape de fatare li se mareste vizibil ugerul urineaza frecvent si incep sa se izoleze una de cealalta sau de celelalte nu mai mananca si zbiara etc...
4.
durata gestatiei
|
01. 19, 2013. Saturday 15:10
gestatia poate dura maxim 158 zile asa ca nu e cazul sa va panicati
3.
CAPRA
|
12. 20, 2012. Thursday 13:10
cit timp o capra duci puiul ei in burta
2.
caprar - sef
|
05. 24, 2012. Thursday 13:20
dar,ce domnule,dumneata numeri zilele de parca ai stii exact data fecundarii? N-ai tinut tapul macar 2 saptamani? Sau dumneata esti tapul?!? HA-HA!
1.
durata gestatiei la capre
|
03. 23, 2012. Friday 20:07
Daca ma poate ajuta cineva ,va rog frumos am 2 capre care trebue sa fete .A trecut 145 de zile si nau fatat .Ce trebue sa fac ?Poate sa treaca si peste cele 140 zile?Astept un raspuns .Va multumesc
Rezultate: [16]  
Pagini: [1]  1   

Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Noutăţi Väderstad la Agritechnica 2019 Tehnică agricolă pentru profesionişti 2020 - Protecţia plantelor
START Campanie de primăvară. Tu ce alegi?

Iarnă fără zăpadă sau ploi, secetă pedologică... vremea nu e deloc prietenoasă. Cum staţi cu lucrările specifice campaniei de primăvară pregătirea terenului/semănat? Ce hibrizi alegeţi? Vă rog, scrieţi în comentariu ce sămânţă cumpăraţi, de la cine şi judeţul în care lucraţi terenul!