Concurs Ferma
Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Familia IORGA – TREI GENERAŢII de CRESCĂTORI de animale

Publicat: 04 aprilie 2017 - 10:35
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

EXEMPLU DE BUNĂ PRACTICĂ. Bogdan Mihai Iorga are 30 de ani şi este a treia generaţie de agricultori în familia sa. Deşi nu a accesat nici o măsură din PNDR care să-l ateste ca tânăr fermier. Cu toate că şi-ar fi dorit să o facă, pentru a putea cumpăra câteva utilaje noi. 

Ferma şi casa de locuit le are în localitatea Comişani, din judeţul Dâmboviţa, la doar câţiva kilometri de Cetatea de Scaun - Târgovişte. Necesarul de utilaje e asigurat, cumpărate de-a lungul anilor la mâna a doua. Un U 650 şi toate cele trebuincioase pentru exploatarea celor şase hectare de teren din proprietate. Adică plug, disc, greblă, cositoare, semănătoare şi maşină de aplicat amendamente. Plus o remorcă şi un tăvălug. Are tot ce-i trebuie, doar este fermier din tată-n fiu. (…)

iorga-5_bClick pe poza pentru galerie!

Cu ferma lângă păşune… nu păşunează!
Grajdul animalelor este foarte bine făcut. Călduros şi totodată aerisit. Ferma se află pe locaţia fostului CAP din Comişani. Au cumpărat locul, acum 15 ani, când nu mai erau decât bălării şi şerpi. Din păcate, ca în multe alte localităţi, şmecherii au pus mâna pe păşune şi stabilesc ei cine şi cum va paşte izlazul. Deşi păşunea e lângă fermă. Dacă o aveau, şi-ar fi putut mări efectivele. Dar actuala asociaţie care administrează suprafaţa trimite poliţia să-i scoată de pe păşunea comunală. Pentru că nu vor să cadă în trocul atât de binecunoscut în care nu numai că nu primesc nici un leu subvenţie, ci trebuie să mai şi plătească pentru a păşuna.

Rasă, casă, masă
Caprele sunt majoritatea înscrise în Cartea de Rasă. Deci beneficiază de cei 27,06 euro sprijin cuplat. Tânărul spune că COP-ul se face în trei controale pe an. Fiecare capră este mulsă, măsurată şi trecută în registru. Caprele sunt din rasa Carpatină. Creşte şi metişi din Carpatină cu alte rase, Sannen şi Alpină Franceză. Oile sunt Ţigaie, o pasiune din moşi-strămoşi pentru această rasă, iar acum le metisează cu un berbec Ile de France. Vacile sunt Bălţate Româneşti şi le încrucişează cu rasa originală, Simmental. Chiar şi la păsări am zărit tot felul de rase şi varietăţi.
Toată producţia obţinută este valorificată tot de ei. Aşa se face că sloganul integrator mai vechi, „de la furcă la furculiţă”, aici este pus în valoare.

Nu au angajaţi în fermă. Ei fac toată munca. Doar la adunatul nutreţului folosesc zilieri.
A ales să meargă pe mai multe categorii de animale (vaci, oi, capre, porci, păsări şi câini de rasă Caucazian) pentru că în felul acesta obţin venituri pe parcursul întregului an. Când de la o specie, când de la alta, când de la mai multe în acelaşi timp.
Familia Iorga e un exemplu de cum să faci bani mulţi cu investiţii chibzuite. Să tot întâlneşti astfel de fermieri.
Citeşte întreaga poveste a familiei de fermieri Iorga, în revista Ferma, ediţia 1-14 aprilie 2017!

Vizualizat: 2667 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Reclama header after big part 3 pages

Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Noutăţi Väderstad la Agritechnica 2019 Tehnică agricolă pentru profesionişti 2020 - Protecţia plantelor
START Campanie de primăvară. Tu ce alegi?

Iarnă fără zăpadă sau ploi, secetă pedologică... vremea nu e deloc prietenoasă. Cum staţi cu lucrările specifice campaniei de primăvară pregătirea terenului/semănat? Ce hibrizi alegeţi? Vă rog, scrieţi în comentariu ce sămânţă cumpăraţi, de la cine şi judeţul în care lucraţi terenul!