Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

Familia Iancu a crescut în trecut bivoliţe. Acum, juniorul a ales... vacile Galloway

Publicat: 22 decembrie 2021 - 16:43
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Multe dintre activităţile tradiţionale, specifice satelor româneşti, se pierd pentru totdeauna, din păcate. Altele încă se încăpăţânează să reziste sau se reinventează... Cum se întâmplă în ferma familiei Iancu, la poalele Retezatului.

Mihai Iancu si bovinele Galloway_b

Comuna Sălaşu de Sus, una dintre porţile de intrare în Parcul Naţional Retezat, se mândreşte cu cetatea Mălăieşti, dar şi cu "virşli de Sălaş". Însă puţini mai ştiu că în această zonă se creşteau bivoli. Acum, în locul lor, pe "Fâneaţa cu narcise" din localitate paşte o turmă de vaci Galloway.

 

Tânărul cu forţe proaspete şi idei noi


Absolvent al Facultăţii de Agronomie din Timişoara, Mihai Iancu junior este cel care a adus un suflu nou exploataţiei familiale odată cu implementarea proiectului ”Instalarea tinerilor fermieri”, în 2017, când a cumpărat 5 juninci şi un taur Galloway, cu care a înlocuit vacile Bălţate. "Am dorit o rasă uşor de întreţinut şi care să valorifice bine păşunea. Bălţatele erau mai greu de îngrijit şi era nevoie zilnic de oameni la muls. Sunt foarte mulţumit de Galloway deoarece sunt vaci rustice şi se întreţin foarte uşor. Zilnic verific gardul electric şi să aibă apă. Fătările sunt uşoare, noi nu intervenim, pot făta şi în zăpadă, iar viţeii sunt viguroşi", spune tânărul.

MIhai Iancu_b

 

Vaci rustice şi semisălbatice


Timp de nouă luni, vacile stau pe păşune, asigurate cu un gard electric. Iarna au nevoie doar de un "acoperiş" deasupra capului şi sunt hrănite doar cu fân, fără suplimente de concentrate.

Efectivul de Galloway a crescut acum la 17 capete, la care se adaugă câteva Bălţate şi două vaci Angus. Tânărul fermier doreşte să păstreze toate viţelele (inclusiv hibrizii) pentru reproducţie.

vaci Galloway in ferma lui Mihai Iancu_b

"Ultima noastră bivolă a murit de bătrâneţe în urmă cu câţiva ani. Rasa Galloway se aseamănă mult cu bivoliţele noastre şi ne trezeşte o frumoasă nostalgie", ne-a spus Mihai Iancu senior, mulţumit de alegerea fiului său.

Vacile Galloway au un comportament semisălbatic, caută un loc retras unde să fete şi îşi ţin viţelul "ascuns" după fătare. Având păşunile într-o zonă de munte, există totuşi pericolul să fie atacate de animale sălbatice. În urmă cu câţiva ani râsul a omorât două vaci.

bovine Galloway in ferma lu Mihai Iancu_b

 ”Vacile Galloway valorifică foarte bine păşunea şi le place mult libertatea. Cu ajutorul lor avem şi o «tocătoare» ce menţine păşunea curată, în urma lor nu mai cresc mărăcinii. Chiar dacă au un spor de creştere mai mic decât alte rase de carne, eu sunt mulţumit pentru că se întreţin foarte uşor şi am mai mult timp pentru ferma vegetală”, ne spune Mihai Iancu Jr.

Mihai Iancu (1)_b


Marile probleme: mistreţii şi preţul îngrăşămintelor


Mihai Iancu Jr. lucrează 100 ha, din care două treimi sunt cultivate cu porumb, soia şi plante furajere, iar restul este fâneaţă şi păşune. În grija seniorului se află alte 55 ha. Baza tehnică este formată din utilaje relativ vechi şi patru tractoare: două John Deere şi alte două mai mici (unul polonez şi unul chinezesc). Anul trecut a cumpărat şi o combină, iar pentru a face faţă volumului de lucru din campanie, Mihai se asociază cu alţi tineri fermieri. A depus şi un proiect pentru achiziţia de utilaje.

Anul acesta, în afara pagubelor cauzate de animalele sălbatice, o mare problemă o constituie creşterea preţului îngrăşămintelor.

ferma Mihai Iancu_b

un reportaj de

GHEORGHE GHIŞE

Vizualizat: 2802 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

La recoltat de grâu cu 6 COMBINE JOHN DEERE!

La recoltat de grâu cu 6 COMBINE JOHN DEERE!

La recoltat de grâu cu 6 COMBINE JOHN DEERE! 
Locație: Ferma Emiliana West Rom, jud. Timiș

Massey Ferguson a revoluționat productivitatea în ferma familiei Popa din Cerăt, jud. Dolj Amazone Condor - semănat direct și fertilizare cu rată variabilă Plugul rotativ FALC - o soluţie eficientă pentru orice teren
Preţul îngrăşămintelor

Preţul îngrăşămintelor a crescut, ce veţi face?