Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

Familia Ersek: Fără păşune nu mai avem din ce trăi

Publicat: 09 decembrie 2021 - 12:44
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Familia Ersek se judecă cu Primăria din Adămuş, jud. Mureş, într-un dosar a cărui cauză este evacuarea de pe păşune. Oamenii sunt disperaţi: dacă pierd procesul, rămân fără singura lor sursă de venit, cele 40 de văcuţe ale familiei.

Revista Ferma a scris la începutul anului despre această poveste. Familia Ersek, ajunsă la capătul disperării, nădăjduieşte că magistraţii Curţii de Apel Târgu Mureş vor soluţiona corect dosarul pus pe rol, în spiritul şi litera legii.

 

DERULĂM PE SCURT POVESTEA


David Ersek (tatăl lui Zoltan Ferencz Ersek - cel care ne-a sesizat cazul), în vârstă de peste 70 de ani, avusese 22 hectare de păşune închiriate de la primărie până în luna mai 2019, când i-a expirat contractul. În iunie 2020, Consiliul Local Adămuş a scos la licitaţie suprafaţa prin atribuire directă, dar cu ofertare la plic!?! 

ancheta pasune 1 (1)_b

 

O LICITAŢIE CONTESTATĂ!


Între timp, Zoltan Ferencz Ersek, cel care a preluat afacerea de familie, a înfiinţat Asociaţia Crescătorilor de Bovine şi Ovine Adămuş (cu 6 membri fondatori şi circa 70 de animale), cu care s-a prezentat la licitaţie. Câştigător desemnat a fost un fermier cu o ofertă de 1.500 lei/ha/an.

Nemulţumit, David Ersek a contestat în instanţă atât caietul de sarcini, cât şi legalitatea organizării şi desfăşurării licitaţiei.

O lună mai târziu, David Ersek primeşte o notificare semnată de primarul comunei Adămuş, avizată la un birou executor judecătoresc, prin care i se cere „eliberarea în 5 zile a imobilului”,în caz contrar se va cere în instanţă evacuarea.

ancheta pasune 1 (2)_b


PROCESE PE ROL


„Noi nu ne-am conformat pentru că nu aveam unde duce animalele! Aşa că am ajuns la judecată. În prima instanţă ne-a fost respinsă cererea ca fiind nefondată. Am făcut apel la Curtea de Apel Târgu Mureş care a dispus repunerea cauzei pe rol privind procedura atribuirii directe privind închirierea pajiştilor proprietatea privată a comunei Adămuş şi aşteptăm decizia magistraţilor. Între timp Primăria a formulat cerere de chemare în judecată şi instanţa a dispus evacuarea noastră din imobilul - teren, în suprafaţă de 22 ha, având categoria de folosinţă păşune. Noi am făcut apel la Judecătoria Târnăveni”,a explicat Zoltan Ferencz Ersek.

ancheta pasune 1 (3)_b 

„NU MAI AVEM DIN CE TRĂI!”

 

Din păcate, dacă va pierde procesele cu Primăria Adămuş, familia Ersek nu va mai avea nicio sursă de venit şi va renunţa la creşterea animalelor. „În cazul că vom fi nevoiţi să vindem vacile, nu mai avem din ce trăi. Sprijinul cuplat a fost cel care ne-a ţinut în viaţă!”, susţine cu amărăciune mureşeanul Zoltan Ferencz Ersek.

De ce sunt disperaţi fermierii din Adămuş! Alte cazuri de litigii pentru păşune, pe ww.revista-ferma.ro!

ancheta pasune 1 (4)_b

ancheta pasune 1 (7)_b

un articol de

Marian MUŞAT

Vizualizat: 1373 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Plugul rotativ FALC - o soluţie eficientă pentru orice teren

Plugul rotativ FALC - o soluţie eficientă pentru orice teren

Plugul rotativ FALC - o soluţie eficientă pentru orice teren! Interviu cu Marius Mitra, reprezentat FALC în România, realizat la Agriplanta 2022

NATUREVO: „Luăm cultura de la zero și să o ducem până la momentul recoltării” Climate FieldView de la Bayer - hărți de producție cu precizie maximă în timp real AGRARIA 2022, 5-8 mai 2022, Jucu, Jud. Cluj!
Preţul îngrăşămintelor

Preţul îngrăşămintelor a crescut, ce veţi face?