Familia Ersek se judecă cu Primăria din Adămuş, jud. Mureş, într-un dosar a cărui cauză este evacuarea de pe păşune. Oamenii sunt disperaţi: dacă pierd procesul, rămân fără singura lor sursă de venit, cele 40 de văcuţe ale familiei.
Revista Ferma a scris la începutul anului despre această poveste. Familia Ersek, ajunsă la capătul disperării, nădăjduieşte că magistraţii Curţii de Apel Târgu Mureş vor soluţiona corect dosarul pus pe rol, în spiritul şi litera legii.
David Ersek (tatăl lui Zoltan Ferencz Ersek - cel care ne-a sesizat cazul), în vârstă de peste 70 de ani, avusese 22 hectare de păşune închiriate de la primărie până în luna mai 2019, când i-a expirat contractul. În iunie 2020, Consiliul Local Adămuş a scos la licitaţie suprafaţa prin atribuire directă, dar cu ofertare la plic!?!
Între timp, Zoltan Ferencz Ersek, cel care a preluat afacerea de familie, a înfiinţat Asociaţia Crescătorilor de Bovine şi Ovine Adămuş (cu 6 membri fondatori şi circa 70 de animale), cu care s-a prezentat la licitaţie. Câştigător desemnat a fost un fermier cu o ofertă de 1.500 lei/ha/an.
Nemulţumit, David Ersek a contestat în instanţă atât caietul de sarcini, cât şi legalitatea organizării şi desfăşurării licitaţiei.
O lună mai târziu, David Ersek primeşte o notificare semnată de primarul comunei Adămuş, avizată la un birou executor judecătoresc, prin care i se cere „eliberarea în 5 zile a imobilului”,în caz contrar se va cere în instanţă evacuarea.
„Noi nu ne-am conformat pentru că nu aveam unde duce animalele! Aşa că am ajuns la judecată. În prima instanţă ne-a fost respinsă cererea ca fiind nefondată. Am făcut apel la Curtea de Apel Târgu Mureş care a dispus repunerea cauzei pe rol privind procedura atribuirii directe privind închirierea pajiştilor proprietatea privată a comunei Adămuş şi aşteptăm decizia magistraţilor. Între timp Primăria a formulat cerere de chemare în judecată şi instanţa a dispus evacuarea noastră din imobilul - teren, în suprafaţă de 22 ha, având categoria de folosinţă păşune. Noi am făcut apel la Judecătoria Târnăveni”,a explicat Zoltan Ferencz Ersek.
Din păcate, dacă va pierde procesele cu Primăria Adămuş, familia Ersek nu va mai avea nicio sursă de venit şi va renunţa la creşterea animalelor. „În cazul că vom fi nevoiţi să vindem vacile, nu mai avem din ce trăi. Sprijinul cuplat a fost cel care ne-a ţinut în viaţă!”, susţine cu amărăciune mureşeanul Zoltan Ferencz Ersek.
un articol de
Marian MUŞAT