Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Factorii antinutritivi din soia

Publicat: 16 noiembrie 2009 - 23:00
1 comentarii   | Print | Trimite unui prieten
Soia boabe, dar şi şrotul de soia, reprezintă o sursă proteică de origine vegetală foarte importantă, cu rol în echilibrarea proteică a reţetelor de furaje combinate utilizate la suine şi la păsări. Având un grad ridicat de corelare a aminoacizilor esenţiali, proteina şrotului de soia are o valoare biologică comparabilă cu cea animală.

Click pe poza pentru galerie!

Aceasta este însă condiţionată de tehnologia aplicată la extragerea grăsimilor, pentru care se va avea în vedere conţinutul redus de metionină şi de vitamina B12, acestea având nevoie de completare atunci când şrotul de soia participă într-o proporţie ridicată în furajele combinate.


Tripsininhibitorul - cel mai important factor antinutritiv

Atât la soia boabe, cât şi la şrotul de soia, procesarea realizată în mod necorespunzător poate determina apariţia în conţinutul furajelor a factorilor antinutritivi, care perturbă sistemul digestiv.

Prezentare şi denaturare. Cea mai importantă fracţiune antinutritivă din soia este reprezentată de tripsininhibitori (SBTI, Protease inhibitors), care fac parte din clasa substanţelor antiproteinogenetice.

Inhibitorul natural din soia (inhibitorul Bowman - Birk), descoperit în anul 1946, formează, împreună cu tripsina, un complex ireversibil, indiferent de cantitatea totală de tripsină din sistem.

Acest inhibitor se denaturează cu acizi şi cu baze tari, dar şi la temperatura de peste 40oC.

S-a observat că puii de şobolani şi cei de găină hrăniţi cu făină de soia tratată termic cresc mult mai bine decât cei hrăniţi cu soia netratată. Dacă 12,5% din raţia de proteină este asigurată prin făină de soia netratată, creşterea puilor şi eficienţa hranei se reduc considerabil; în cazul în care proporţia de soia netratată asigură 25-50% din proteina raţiei, creşterea puilor de şobolan aproape că încetează.

Mod de acţiune şi efecte. S-a constatat că tripsininhibitorul din leguminoase stimulează secreţia pancreasului exocrin, hipertrofiindu-l. Deşi secreţia de enzime pancreatice creşte, o cantitate foarte ridicată se elimină prin fecale, ceea ce reduce efectul real de utilizare digestivă a azotului. În paralel, scade şi disponibilul de aminoacizi esenţiali, în special tioaminoacizii.

Creşterea cantităţilor de enzime eliminate prin fecale şi reducerea azotului disponibil sunt determinate şi de acţiunea directă a inhibitorului asupra mucoasei intestinale, manifestată prin intensificarea descuamării celulelor intestinului. Din cauza acestui fenomen, tripsininhibitorii reduc considerabil absorbţia grăsimilor şi a glucidelor şi prin aceasta sşi disponibilul de energie pentru creştere.


ŞROTUL DE SOIA ÎN HRANA ANIMALELOR

Şrotul de soia destinat industriei de furaje combinate se prezintă sub formă de masă măcinată, fără particule arse sau mucegăite, de culoare alb-gălbuie, fără mirosuri străine, cu gust plăcut caracteristic materiei prime, umiditate 9%, cenuşă maxim 9%, proteină brută minim 38%, iar activitatea ureazică de maximum 0,5% mg N/g minut la 30oC .

La specia suină. Şroturile de soia pot substitui integral proteina animală din furajele combinate destinate suinelor adulte şi până la 50% în cazul categoriilor de tineret.

La purceii sugari şi la tineretul suin proporţiile de utilizare ale şroturilor de soia urcă până la 25% din structura nutreţurilor combinate.

La păsări, şroturile de soia se introduc de regulă în proporţie de 15-25%, valorile mai ridicate fiind specifice pentru furajele combinate destinate puilor de carne.

Datorită combinaţiei specifice de aminoacizi, şrotul de soia este sursa dominantă de proteină în reţetele de furaje combinate.


PRINCIPALII FACTORI ANTINUTRITIVI

Inhibitorii tripsinei blochează enzimele digestive, precum este tripsina sau chemotripsina. Sunt factorii antinutriţionali frecvent întâlniţi în boabele de soia, luate ca atare, sau procesate necorespunzător.

Antigenii şi lectinele afectează vilii de la nivelul intestinal.

Oligozaharidele stimulează dezvoltarea microorganismelor potenţial patogene la nivel intestinal.

Hemaglutinina este un factor ce provoacă aglutinarea celulelor roşii.

Lipaza şi lipoxidaza  determină peroxidarea.

Izoflavonele au proprietăţi estrogenice, care pot genera probleme de reproducţie.


ŞTIAŢI CĂ ...

• Factorii antinutritivi din soia scad digestibilitatea acestei materii prime, permiţând mai multor nutrienţi să treacă de intestinul subţire, ceea ce produce, nu de puţine ori, diaree;
• Şroturile de soia administrate suinelor generează o grăsime cu consistenţă ridicată, fiind o sursă proteică adecvată obţinerii baconului;
• Boabele de leguminoase, în special cele de soia, conţin cele mai mari cantităţi de tripsininhibitori;

Vizualizat: 1991 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
reclama art afetr lead

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Rezultate/pagina:
Ordine de listare:   
Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   
1.
Faina de soia bruta.
|
12. 08, 2009. Tuesday 13:04
Din nestiinta am procurat boabe de soia si am macinat-o. Cum pot sa o folosesc in furajarea gainilor si curcilor? Trebuie prajita? Multumesc.
Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   

Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Noutăţi Väderstad la Agritechnica 2019 Tehnică agricolă pentru profesionişti 2020 - Protecţia plantelor
START Campanie de primăvară. Tu ce alegi?

Iarnă fără zăpadă sau ploi, secetă pedologică... vremea nu e deloc prietenoasă. Cum staţi cu lucrările specifice campaniei de primăvară pregătirea terenului/semănat? Ce hibrizi alegeţi? Vă rog, scrieţi în comentariu ce sămânţă cumpăraţi, de la cine şi judeţul în care lucraţi terenul!