Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Fabrica de pui zburați

Publicat: 23 septembrie 2016 - 18:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Vanbet - un deceniu și jumătate de dezvoltare

Click pe poza pentru galerie!

Anul acesta, societatea vasluiană Vanbet, unul dintre jucătorii importanți de pe piața avicolă din România, a sărbătorit un deceniu și jumătate de la înființare. În tot acest timp, compania a urmat un drum ascendent, într-un mediu de afaceri ostil. Statornicirea unor relații trainice cu partenerii de business, fixarea unor obiective realiste, dar și investițiile, dublate de un management performant, constituie motorul creșterii și diversificării producției. 

 

La această dată, cu un număr de circa 1.000 de lucrători, incluzând și forța de muncă sezonieră, activitatea productivă a Vanbet se concretizează în realizarea a unei medii de peste 450.000 de ouă/zi și a peste 9 milioane de pui de carne pe an.

 

O cifră de afaceri anuală de 33 milioane de euro

Potrivit datelor oficiale, în anul 2015, societatea Vanbet SRL a înregistrat o cifră de afaceri de 33 de milioane de euro, fiind în creștere cu 40% față de 2014. „Această creștere se explică prin achizițiile de ferme pe care le-am făcut. Am crescut mult prin abatorizarea păsărilor de carne, produsele noastre ajungând, la ora actuală, în aproape toată țara. Ne gândim cu destulă încredere și la activitatea de export, dar numai după ce piața românească va fi saturată și va permite acest lucru. Și acum vindem ritmic carne de pui, în medie, 3-5 tone/zi în Ungaria, 2-3 tone/zi în Bulgaria”, ne-a declarat medicul veterinar Fănel Bogos, administratorul societății.

 

În 2016, investiții de peste 3 milioane de euro 

De asemenea, pentru acest an, societatea vasluiană și-a propus un program investițional solid, ce depășește trei milioane de euro, direcționat în mare parte spre finalizarea unei fabrici de nutrețuri combinate, realizarea unei capacități de procesare a cărnii de pasăre, construirea unui depozit cu o capacitate de 2.000 tone pentru congelarea produselor și păstrării acestora o bună perioadă de timp în condiții optime, amenajarea și utilarea unor spații moderne de producție avicolă, dar și investiții menite pentru ca Vanbet să se impună pe segmentul bio. „În construirea noii fabricii de nutrețuri combinate am investit circa o jumătate de milion de euro, la această dată, capacitatea de producție aflându-se într-un stadiu aproape de finalizare. Unitatea de procesare este proiectată pentru o capacitate de cinci tone de preparate/zi, iar pe segmentul bio, investim într-o fermă de găini pentru ouă și vom avea la comercializare pui cu creștere lentă pentru producția de carne realizată în condiții bio. În acest sens conversia spre sistemul ecologic de producție o să dureze trei ani”, a adăugat Fănel Bogos.

 

15 ani de activitate rodnică 

Societatea Vanbet a fost înființată în anul 2001, odată cu achiziționarea fostului C.A.P. Gara Banca, comuna Banca, și cu transformarea incintei într-o fermă de creștere și exploatare a găinilor ouătoare. “Am pornit pe acest drum, al crescătorilor de păsări, pe propriile forțe, ca să spun așa. Singur m-am documentat despre ce mănâncă puii, cât mănâncă și cât de repede se întoarce investiția. Așa am început să cresc pui. La început am avut 500 de pui pe care i-am crescut în casă, într-o cameră special amenajată pentru ei. Eu le dădeam mâncare, apă, eu aveam grijă să nu le fie frig. Țin minte că noaptea, când se lăsa frigul, mă trezeam și puneam lemne pe foc, să le fie cald. Acum, când mă uit că totul e automatizat, îmi dau seama ce greu a fost la început”, și-a amintit cu nostalgie Fănel Bogos, de primii pași în acest sector plin de greutăți - avicultura. 

 

Ferme moderne

În prezent, Vanbet, deține un număr de nouă ferme de pui de carne, patru de găini pentru ouă de consum, două ferme de găini reproducție din rasă grea și tot atâtea ferme de tineret înlocuire. În plus, spațiile de reproducție sunt dotate cu utilaje Big Dutchman și Alke, de înaltă tehnicitate; în halele de reproducție rasă grea se transferă tineret de înlocuire din care să rezulte ouăle de incubat folosite pentru obținerea puilor de o zi. Toate capacitățile tehnologice de creștere și exploatare sunt dotate cu echipamente de ultimă generație pentru furajare, adăpare, asigurarea microclimatului, toate controlate de calculatorul de proces.

 

Abatorizarea „pe piese”

De asemenea, pentru eficientizarea comercializării „pe piese”, Vanbet are în funcțiune un modern abator de păsări, utilat cu sisteme de ultimă generație, marca Stork, în conformitate cu standardele europene în vigoare, având o capacitate de sacrificare de 4.000 de pui pe oră. Stația de incubație este complet modernizată cu echipamente profesionale marca Petersime, oferind un microclimat controlat și o sincronizare a ecloziunii.

 

FNC, fermă de capre, fabrică de lactate

Societatea deține două fabrici de nutrețuri combinate în comuna Ivești, satul Bucești, județul Galați, și în localitatea vasluiană Muntenii de Jos, ambele având o capacitate de producere a furajelor de 15 tone/oră. 

Sectorul de activitate este întregit de ferma de caprine cu un efectiv de peste 1.200 animale și de unitatea de procesare a laptelui cu o capacitate de procesare de 500 litri de lapte/oră, ce produce pentru piață cantități însemnate de: iaurt, sana, kefir, brânzeturi, cașcaval. 

 

 

 

UN CIRCUIT PRODUCȚIE - VALORIFICARE ÎNCHIS

„Am reușit să creăm un circuit închis pe linia producției și valorificării, pornind de la sistemele de incubație, creștere, reproducție și până la abatorizare”, a precizat Fănel Bogos, patronul Vanbet. 

La această dată, rețeaua comercială este compusă din 15 unități de desfacere proprii, situate în municipiile Bârlad, Vaslui, Iași și, de curând, și din magazinele din Tecuci și Galați. 

Potrivit patronului administrator, societatea este deținătoarea a mai multor mărci înregistrate la OSIM, între care: “Puiul campion”, „Puiul haiducesc” „Găina gospodină” ori „Siluette” - produse din lapte de capră 100% naturale. 

Trebuie spus că de anul trecut, compania Vanbet este membră în Cooperativa Agricolă Integrată „Țara mea”, un brand de succes pe piața internă, ce reunește producători de carne de pasăre și ouă, de legume și de procesatori de lapte de oaie și capră, structură cooperatistă afiliată la Federația Agrostar.

 

 

 

Articol publicat in revista Ferma nr.16(177) 15 - 30 septembrie 2016

Vizualizat: 3110 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
reclama art afetr lead

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Noutăţi Väderstad la Agritechnica 2019 Tehnică agricolă pentru profesionişti 2020 - Protecţia plantelor
START Campanie de primăvară. Tu ce alegi?

Iarnă fără zăpadă sau ploi, secetă pedologică... vremea nu e deloc prietenoasă. Cum staţi cu lucrările specifice campaniei de primăvară pregătirea terenului/semănat? Ce hibrizi alegeţi? Vă rog, scrieţi în comentariu ce sămânţă cumpăraţi, de la cine şi judeţul în care lucraţi terenul!