Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

EXPOZIȚIE de OVINE în Poiana Corlate

Publicat: 16 noiembrie 2017 - 00:51
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

După o lungă pauză, oierii sălăjeni au reluat în anul 2016 tradiția de a organiza expoziții de ovine într-o nouă locație, în apropierea orașului Șimleul Silvaniei, pe o vale care duce la un platou superb - Poiana Corlate -, înconjurată din trei părți de o pădure seculară și pe o parte de pensiunea Randra. 

Aici, în data de 5 octombrie, s-a ținut cea de-a șasea expoziție de ovine a crescătorilor din județul Sălaj, coordonată de Nicolae Pop Țap, președintele Asociației Crescătorilor de ovine din acest județ.

Perimetrul județului Sălaj cuprinde o zonă întinsă de dealuri și coline cu pante mici, favorabile pentru pășuni și pajiști cultivate, pentru rumegătoare. Orașul Șimleul Silvaniei este situat în nord-vestul regiunii istorice Crișana, în partea de vest a județului Sălaj, în depresiunea Șimleului, străbătută de râul Crasna. Localitatea este înconjurată de păduri seculare de foioase, vii, livezi de pomi fructiferi, bine întreținute și productive.
Șimleul Silvaniei păstrează încă vestigiile din vechea așezare dacică Dacidava și a fost atestat documentar, pentru prima dată, în anul 1251, ca târg cu denumirea de Oppidum Somllyo. În perioada medievală, pentru mult timp, a fost reședința principilor ardeleni din familia Bathory. Începând cu anul 1817 devine un centru important al intelectualității, care organizează o școală primară românească, iar sub îndrumarea lui Simion Bărnuțiu își începe activitatea o filială a societății Astra și tipografia Victoria care a editat cărți în limba română.

simleu2_b

Sălăjenii de astăzi au credință și mare admirație pentru natură, respectând obiceiurile legate de renașterea acesteia și aducerea oilor la pășune. În fiecare an, în prima duminică la început de mai, îndeosebi în localitatea Pria, are loc sărbătoarea măsurișul laptelui la oi, cu alai și mare petrecere ca rânduială a omeniei și a pasiunii pentru oițe. Organizatorii expoziției de toamnă au avut ca obiectiv principal promovarea raselor românești de ovine, caprine și a hibrizilor obținuți între aceste rase și oi performante specializate pentru carne: Ile de France, Suffolk și Hampshire, crescute în zonă.

Mielul dacic, haiducesc

Vizitatorii au avut ocazia să mănânce pe săturate din produsele tradiționale procesate local (telemea, caș, virșli, pastramă etc.) și tocăniță la ceaun - bograci - după ce au săltat câte unul sau mai multe păhărele din renumita Palincă de Sălaj, de o calitate excepțională, specifică acestor meleaguri. Marea surpriză, pentru toți vizitatorii, a fost să guște carne din mielul dacic sau haiducesc, pregătit cu o seară înainte, prin umplerea carcasei a trei batali cu orez, legume, cartofi și mirodenii, după care au cusut despicătura și s-a acoperit carcasa cu un strat de lut. Într-o groapă săpată și umplută cu jar de stejar, s-au așezat carcasele și acoperite cu jar și pământ s-au lăsat la copt până în ziua expoziției.

 simleu3_b

Pe larg despre aceasta expoziţie aflați din revista Ferma nr. 19/202 (editia 1-14 noiembrie)

Ioan PĂDEANU
Ioan CHERECHEȘ

Vizualizat: 847 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
reclama art afetr lead

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Noutăţi Väderstad la Agritechnica 2019 Tehnică agricolă pentru profesionişti 2020 - Protecţia plantelor
START Campanie de primăvară. Tu ce alegi?

Iarnă fără zăpadă sau ploi, secetă pedologică... vremea nu e deloc prietenoasă. Cum staţi cu lucrările specifice campaniei de primăvară pregătirea terenului/semănat? Ce hibrizi alegeţi? Vă rog, scrieţi în comentariu ce sămânţă cumpăraţi, de la cine şi judeţul în care lucraţi terenul!