Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

EXPOZIȚIE de OVINE în Poiana Corlate

Publicat: 16 noiembrie 2017 - 00:51
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

După o lungă pauză, oierii sălăjeni au reluat în anul 2016 tradiția de a organiza expoziții de ovine într-o nouă locație, în apropierea orașului Șimleul Silvaniei, pe o vale care duce la un platou superb - Poiana Corlate -, înconjurată din trei părți de o pădure seculară și pe o parte de pensiunea Randra. 

Aici, în data de 5 octombrie, s-a ținut cea de-a șasea expoziție de ovine a crescătorilor din județul Sălaj, coordonată de Nicolae Pop Țap, președintele Asociației Crescătorilor de ovine din acest județ.

Perimetrul județului Sălaj cuprinde o zonă întinsă de dealuri și coline cu pante mici, favorabile pentru pășuni și pajiști cultivate, pentru rumegătoare. Orașul Șimleul Silvaniei este situat în nord-vestul regiunii istorice Crișana, în partea de vest a județului Sălaj, în depresiunea Șimleului, străbătută de râul Crasna. Localitatea este înconjurată de păduri seculare de foioase, vii, livezi de pomi fructiferi, bine întreținute și productive.
Șimleul Silvaniei păstrează încă vestigiile din vechea așezare dacică Dacidava și a fost atestat documentar, pentru prima dată, în anul 1251, ca târg cu denumirea de Oppidum Somllyo. În perioada medievală, pentru mult timp, a fost reședința principilor ardeleni din familia Bathory. Începând cu anul 1817 devine un centru important al intelectualității, care organizează o școală primară românească, iar sub îndrumarea lui Simion Bărnuțiu își începe activitatea o filială a societății Astra și tipografia Victoria care a editat cărți în limba română.

simleu2_b

Sălăjenii de astăzi au credință și mare admirație pentru natură, respectând obiceiurile legate de renașterea acesteia și aducerea oilor la pășune. În fiecare an, în prima duminică la început de mai, îndeosebi în localitatea Pria, are loc sărbătoarea măsurișul laptelui la oi, cu alai și mare petrecere ca rânduială a omeniei și a pasiunii pentru oițe. Organizatorii expoziției de toamnă au avut ca obiectiv principal promovarea raselor românești de ovine, caprine și a hibrizilor obținuți între aceste rase și oi performante specializate pentru carne: Ile de France, Suffolk și Hampshire, crescute în zonă.

Mielul dacic, haiducesc

Vizitatorii au avut ocazia să mănânce pe săturate din produsele tradiționale procesate local (telemea, caș, virșli, pastramă etc.) și tocăniță la ceaun - bograci - după ce au săltat câte unul sau mai multe păhărele din renumita Palincă de Sălaj, de o calitate excepțională, specifică acestor meleaguri. Marea surpriză, pentru toți vizitatorii, a fost să guște carne din mielul dacic sau haiducesc, pregătit cu o seară înainte, prin umplerea carcasei a trei batali cu orez, legume, cartofi și mirodenii, după care au cusut despicătura și s-a acoperit carcasa cu un strat de lut. Într-o groapă săpată și umplută cu jar de stejar, s-au așezat carcasele și acoperite cu jar și pământ s-au lăsat la copt până în ziua expoziției.

 simleu3_b

Pe larg despre aceasta expoziţie aflați din revista Ferma nr. 19/202 (editia 1-14 noiembrie)

Ioan PĂDEANU
Ioan CHERECHEȘ

Vizualizat: 891 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune!

Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune!

Parcul ideal pentru o fermă zootehnică! Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune! "Primele utilaje au fost cumpărate de la Tehnodiesel SRL prin buyback şi credit furnizor, în 2016. „Pentru ferma Red Angus am găsit o finanţare directă prin Tehnodiesel, care este foarte convenabilă. Am apelat şi la buyback şi am cumpărat utilaje noi, cu finanţare pe 3 ani, în rate eşalonate, negociate.” - Péter Tamás Nagy, administrator Black Angus Farm, jud. Mureș.

"Tractorul Massey Ferguson din seria 3000 este un tractor de fermă, cel din seria 5000 este pentru tot ce înseamnă recoltarea şi prelucrarea fânului şi pentru lucrări uşoare de câmp semănat, erbicidat, iar cel din seria 6000 este pentru lucrările grele de câmp arat, lucrări cu discul, scarificat, balotat cu balotiera mare şi pentru transport cu remorcile mari, de 18 tone. Pentru o fermă zootehnică, este parcul ideal de tractoare."- Péter Tamás Nagy, administrator Black Angus Farm, jud. Mureș.

Încărcătoarele Weidemann mari sunt folosite pentru tot ce înseamnă lucrul pe câmp şi muncă grea pe platforma zootehnică și în afara ei - încărcat, descărcat, stivuit baloți în fânare, încărcat bălegar pentru fertilizarea suprafețelor agricole, inclusiv împins zăpada de pe platformă. „Acum doi ani am avut zăpadă de aproape doi metri, viscolită, nu ne descurcam fără încărcătoarele Weidemann. Încărcătorul Weidemann T 5522 este mai stabil, iar modelul 3080 LPT telescopic este articulat la mijloc și este mai flexibil.

Soluția Syngenta la antracnoza, boală care afectează cultura de pepene verde Delfini la Sulina, Delta Dunării În vizită la văcuţele melomane de la Doaga
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?