Reclama header big full
Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Expoziţia de la Băcia a împlinit 17 ediţii

Publicat: 06 decembrie 2017 - 02:04
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Nu e neapărat un număr aniversar pentru târgul de Bălţate de la Băcia, ci mai degrabă pentru mine. Pentru că am împlinit 17 ani de când mă ocup de conţinutul editorial al revistei Ferma şi aproape că nu am ratat nici o ediţie a expoziţiei hunedorene. Ediţia cu numărul 17, în 17 septembrie 2017!

 

 bacia-1_Daean117_b

Anul acesta a fost agitaţie şi mai mare la "Târgul expoziţie Bălţata românească". Vâlva a fost creată de prezenţa ministrului Agriculturii, Petre Daea. Gospodarii satului erau mândri că Daea a trecut pe la fiecare stand şi a dat mâna cu ei. Deh, nu se perindă toată ziua un oficial de rang înalt prin localitatea lor. Dacă tot a fost ministrul să dezlege problemele agricole ale judeţului, autorităţile agricole judeţene au organizat şi un simpozion, "Agricultura hunedoreană, prezent şi viitor", în data de 16 septembrie. "Au fost în sală peste o sută de fermieri, plus toate instituţiile agricole din judeţ. S-au ridicat probleme legate de păşuni, de programul laptele şi cornul şi fructele în şcoli, subvenţionarea materialului seminal şi reducerea TVA la MSC. Ministrul a răspuns prompt la fiecare întrebare", ne-a declarat Călin Petru Marian, director executiv Direcţia Agricolă Judeţeană Hunedoara. E o perioadă aglomerată la direcţie. Călin Petru Marian ne-a spus că instituţia nu are program de audienţe pentru că "audienţa este zilnică, suntem non-stop în legătură cu fermierii, pe teren". S-au finalizat înscrierile pentru programul cu lâna, 935 de crescători din totalul 980 de oieri ai judeţului fiind acum înscrişi în program. "Acum ne concetrăm pe amenajamentele pastorale; avem contractate peste 38 de unităţi administrative teritoriale, la 17 am finalizat amenajamentele şi, până la sfârşitul anului, încercăm să finalizăm pentru toate faza de birou pentru ca apoi, împreună cu cei de la Oficiul de studii pedologice, să ne deplasăm în teren", a precizat directorul DAJ Hunedoara. Judeţul are probleme specifice care ţin preponderent de sectorul zootehnic şi în special de păşunat, suprafaţa de pajişti permanente fiind de peste 200 de mii de hectare.

 Sorin VatcaClick pe poza pentru galerie!

Abonament pe viaţă la revista FERMA!

Expoziţia este organizată de Asociaţia Crescătorilor de Animale şi Păsări "Bălţata românească" Băcia şi Consiliul Local Băcia, cu sprijinul Consiliului Judeţean Hunedoara, DAJ şi al Asociaţiei Judeţene a Crescătorilor de Păsări şi animale Hunedoara. De altfel, Alexandru Indrea, reprezentantul Asociaţiei este şi amfitrionul târgului, întotdeauna alături de crescătorii de Bălţate.

Organizatorii au acordat câteva premii speciale. Direcţia agricolă a oferit o cupă tânărului primar din Băcia, Florin Alba, dar şi o diplomă de excelenţă domnişoarei Ligia Muntean, cel mai tânăr fermier al ediţiei. Ligia a primit şi cupa oferită de Ministrul Agriculturii.

Premiu special a primit şi Sorin Muntean, preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Animale şi Păsări "Bălţata românească" Băcia iar revista FERMA i-a acordat un abonament pe viaţă!

Laureaţii ediţiei cu nr. 17

Înainte să fie desemnaţi câştigătorii am stat de vorbă cu doi crescători prezenţi în expoziţie. Nu ştiu dacă asta le-a purtat noroc sau a fost doar o coincidenţă, dar ambii au urcat pe podium.

VIŢEAUA lui Alexandru Agapie din satul Petreni a câştigat detaşat la categoria ei. Crescătorul este la prima lui participare la Băcia, deoarece şi-a cumpărat vacile abia în toamna anului trecut. Are trei, plus viţeaua, dar vrea să ajungă pe la vreo opt capete. Mai are acasă 200 de oi. Împreună cu băciţa Floarea transformă laptele în brânză şi vând toată telemeaua direct de la stână. "Avem clienţii noştri, vin de la Deva, Hunedoara, Petroşani... nu avem brânză pe câtă cerere este!", spune Alexandru. Marea lui durere e că nu le mai place tinerilor munca la animale. El se poate considera norocos faţă de alţii, pentru că feciorul lui a moştenit dragostea pentru fermă. Toată familia trăieşte exclusiv de pe urma vacilor şi a oilor. "Nu ne putem plânge, o ducem bine", spune crescătorul.

Premiul pentru cea mai frumoasă JUNINCĂ a ajuns la crescătorul Sorin Vâtcă din Băcia. Are 42 de ani şi este necăsătorit (aviz domnişoarelor!). Sorin este un obişnuit al expoziţiei şi de două ori premiat - anul trecut şi în 2012. Familia Vâtcă are în gospodărie două vaci cu lapte şi juninca Păuna, câştigătoarea din acest an, precum şi nouă oi. Toţi membrii familiei au locuri de muncă iar tot ce obţin de la animale este consumat în gospodărie.

Premiul pentru VACĂ l-a primit Bălţata adusă în expoziţie de Felicia Şteţiu din satul Tâmpa.

Calin Petru Marian_b

Călin Petru Marian, director executiv DAJ Hunedoara: "Sevede de la an la an că fondul genetic creşte. Ne bucurăm că oamenii nu renunţă la animale; chiar dacă au un efectiv mai mic, ei sunt mândri de vacile lor. Rasa Bălţată românească este cea mai propice pentru tipologia judeţului nostru"


Juninca Ligiei a câştigat "Miss Băcia"

Ligia Muntean din Petreni este studentă în anul al III-lea la Medicină Veterinară, la Cluj-Napoca. Pasiunea pentru zootehnie e moştenită de la părinţi iar studiile de specialitate au determinat-o să fie mult mai atentă la nevoile animalelor din ferma familiei: "Le-am văzut de mică acasă şi întotdeauna am încercat să avem calitate, nu cantitate! De când am devenit studentă, m-am ocupat de prima junincă să aibă o furajare constantă. Materialul seminal îl luăm de la Semtest Târgu-Mureş. Eu am luat decizia, după sfatul specialiştilor, ca viţelele să le ţinem până la 8 luni pe lapte matern, ca să avem produşi de calitate pe viitor", ne-a spus Ligia.

Ligia Muntean_b

Ligia Muntean alături de părinţii care i-au insuflat dragostea pentru Bălţate. Fotografia Ligiei a fost pe coperta revistei FERMA cu numărul 200

În gospodărie sunt acum patru vaci şi două juninci, dintre care una a câştigat Marele Premiu şi titlul de Miss Băcia la expoziţia din acest an. Pentru Ligia, viitorul este foarte clar conturat: "Când voi absolvi facultatea vreau să îmi fac o fermă bine pusă la punct. Am la şcoală colegi care nici nu au văzut animale, deci mă consider avantajată. Când ai pasiune şi te implici sută la sută, dacă vrei să ai un animal sănătos, atunci trebuie să munceşti, să aplici tratamentele... Nu merge doar să te uiţi la animal şi să ştii ce probleme are...", mărturiseşte tânăra studentă.

Toţi câştigătorii de la Băcia au primit recompense în bani şi produse agricole şi de uz veterinar, dar şi câte un abonament pentru un an de zile la Revista FERMA.

Ne vedem la ediţia de majorat!


Un articol publicat în revista Ferma nr. 19/202 (editia 1-14 noiembrie)

Vizualizat: 624 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
reclama art afetr lead

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Sistemul de ghidare Trimble GFX-750 testat la Soc. agricola AgroSlavia Cum își gestionează drenarea cei de la Campo d'Oro cu ajutorul sistemelor Trimble de la Vantage
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?