Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Exportăm animale, importăm carne

Publicat: 31 decembrie 2019 - 15:45
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale a comunicat pe site-ul instituţiei că în perioada ianuarie - august 2019, România a continuat să înregistreze deficite comerciale la carne şi organe comestibile, lapte şi produse lactate, legume şi fructe şi preparate pe bază de cereale. A înregistrat, în schimb, excedente comerciale la exportul de cereale, animale vii, seminţe şi fructe oleaginoase. Deficitul total în primele opt luni a fost 1,14 miliarde de euro.

 

Consultând ultimele date furnizate de Eurostat, constatăm însă că Franţa şi Germania, la rândul lor, înregistrează deficit comercial în comerţul cu produse agro-alimentare derulat cu celelalte state europene. Subliniez, e vorba de comerţul intracomunitar! Poate nu vă vine să credeţi, dar Germania şi Franţa sunt la rândul lor pieţe de desfacere!
Sunt însă şi ţări care înregistrează balanţă comercială pozitivă. Numai două exemple: Olanda şi Spania.

Carne_b

Germania cumpără mai mult decât livrează
Haideţi să vedem cum stau lucrurile. Mai întâi în România. În 2018, am exportat pe piaţa europeană mărfuri în valoare de 4.511.100.000 de euro şi am importat din toate statele europene în valoare de 6.377.900.000 de euro. Deficit comercial de 1.866.700.000 de euro. În 2009, importurile din statele comunitare au reprezentat 82% din total, iar în 2018 procentul a fost de 84%.
Ce s-a întâmplat în Germania? Exporturile către ţările europene au valorat în total 57.864.500.000 de euro. Importurile s-au cifrat la valoarea de 72.286.900.000 de euro. Deficit comercial 14.422.400.000 de euro. Iată ce mai frumuseţe de piaţă de desfacere este şi Germania! În procente, ţara landurilor aduce din statele comunitare cam 81% din valoarea totală a importurilor, restul de 19% provenind din ţări terţe. În 10 ani, valoarea mărfurilor agro-alimentare cumpărate de Germania din UE a crescut cu două procente.
Cum stau lucrurile în Franţa? 39.587.400.000 de euro exporturi, 41.506.600.000 de euro importuri. Deficit, 1.919.200.000 de euro. Altă piaţă de desfacere! Cu 10 ani în urmă, Franţa importa de pe piaţa comunitară 81% din totalul mărfurilor cumpărate. În 2018, procentul a rămas acelaşi.
Italia înregistrează, la rândul ei, deficit comercial în relaţia cu statele europene. În 2018 a cumpărat în valoare de 29.042.300.000 de euro şi a vândut în cuantum de 27.304.500.000 de euro. Deficit: 1.737.800.000 de euro. Bieţii italieni, sunt şi ei invadaţi de produse agro-alimentare din spaţiul comunitar! În 10 ani au reuşit să scadă cu un procent valoarea mărfurilor aduse de pe continent, de la 75% la 74%. Asta înseamnă că italienii au cumpărat cu 1% mai mult de pe pieţele non-europene.

Polonezii ne-au luat-o înainte
Haideţi să vedem ce se întâmplă în Polonia, o ţară fostă comunistă, ca şi România. Ei bine, polonezii sunt pe plus, exportă mai mult decât importă, dar să nu uităm că au fost mereu daţi ca exemplu de buni cheltuitori ai banilor europeni. Aşadar, polonezii au vândut pe piaţa europeană în valoare de 22.316.000.000 de euro şi au cumpărat în valoare de 14.963.300.000 de euro. Surplus comercial de 7.352.700.000 de euro. Acum 10 ani, importa 84% din spaţiul european, acum importă 82%. Diferenţa o acoperă cu mărfuri non-europene.
Haideţi să-i întrebăm de sănătate pe olandezi. Ei au exportat produse în valoare de 68.997.700.000 de euro şi au cumpărat de 34.387.800.000 de euro. Surplus de 34.609.900.000 de euro. Dar cum se face că Olanda are un teritoriu mult mai mic decât al României şi, totuşi, înregistrează un surplus considerabil în comerţul intra-comunitar? Ah, da, olandezul zburător face jocurile comerciale şi ne oropseşte pe noi. Bine, măcar, că uneori îi batem la fotbal. De precizat, totuşi, că Olanda cumpără din ţările terţe mai multe mărfuri decât vinde, deficitul comercial fiind de 6.152.400.000 de euro.

 

UE ÎNSĂŞI ESTE O MARE PIAŢĂ DE DESFACERE
Datele statistice publicate de Eurostat relevă că nu numai România înregistrează deficit comercial în relaţia cu celelalte state membre. În aceeaşi situaţie se află chiar cele mai dezvolatate state, Germania, Franţa şi Italia. Un fost stat comunist, Polonia, are balanţă pozitivă în relaţia cu piaţa europeană, iar acest lucru ar trebui să dea de gândit celor obişnuiţi să creadă că Vestul a înglobat Estul ca să-l transforme în piaţă de desfacere pentru produsele agricole. Uniunea Europeană este un imens spaţiu comercial pentru produsele agro-alimentare din statele membre. Depinde de fiecare stat şi de organizaţiile antreprenoriale cum îşi ating obiectivele şi reuşesc să ducă marfa în faţa clientului. Nu o ţară sau alta este teritoriu de desfacere, ci Uniunea Europeană în ansamblul ei este o piaţă de desfacere (şi) pentru produsele proprii.

 

Articol publicat în revista Ferma nr. 21/248 (ediţia 1-14 decembrie 2019)

 

Vizualizat: 914 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune!

Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune!

Parcul ideal pentru o fermă zootehnică! Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune! "Primele utilaje au fost cumpărate de la Tehnodiesel SRL prin buyback şi credit furnizor, în 2016. „Pentru ferma Red Angus am găsit o finanţare directă prin Tehnodiesel, care este foarte convenabilă. Am apelat şi la buyback şi am cumpărat utilaje noi, cu finanţare pe 3 ani, în rate eşalonate, negociate.” - Péter Tamás Nagy, administrator Black Angus Farm, jud. Mureș.

"Tractorul Massey Ferguson din seria 3000 este un tractor de fermă, cel din seria 5000 este pentru tot ce înseamnă recoltarea şi prelucrarea fânului şi pentru lucrări uşoare de câmp semănat, erbicidat, iar cel din seria 6000 este pentru lucrările grele de câmp arat, lucrări cu discul, scarificat, balotat cu balotiera mare şi pentru transport cu remorcile mari, de 18 tone. Pentru o fermă zootehnică, este parcul ideal de tractoare."- Péter Tamás Nagy, administrator Black Angus Farm, jud. Mureș.

Încărcătoarele Weidemann mari sunt folosite pentru tot ce înseamnă lucrul pe câmp şi muncă grea pe platforma zootehnică și în afara ei - încărcat, descărcat, stivuit baloți în fânare, încărcat bălegar pentru fertilizarea suprafețelor agricole, inclusiv împins zăpada de pe platformă. „Acum doi ani am avut zăpadă de aproape doi metri, viscolită, nu ne descurcam fără încărcătoarele Weidemann. Încărcătorul Weidemann T 5522 este mai stabil, iar modelul 3080 LPT telescopic este articulat la mijloc și este mai flexibil.

Soluția Syngenta la antracnoza, boală care afectează cultura de pepene verde Delfini la Sulina, Delta Dunării În vizită la văcuţele melomane de la Doaga
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?