Kwizda
Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

EVITAŢI întoarcerea SCROAFELOR ÎN CĂLDURI!

Publicat: 12 august 2017 - 14:49
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

NU EXISTĂ FERMĂ FĂRĂ EROARE! În fiecare fermă, întoarcerile în estru după inseminare reprezintă un fapt real cu care se confruntă fermierii, indiferent cât de profesionişti sau eficienţi ar fi. Pur şi simplu, nu există fermă cu întoarceri „zero”!

Literatura de specialitate clasifică întoarcerile în două mari categorii: regulate şi neregulate.
• Întoarcerile regulate sunt cele pe care le manifestă scroafele sănătoase, dar care, din variate motive, nu au rămas gestante după prima inseminare. Şi, întrucât durata medie a unui ciclu estral la scroafă este de 21 de zile, întoarcerile apărute la acest interval de timp după inseminare, sau la intervale care sunt multiplu de aproximativ 21, sunt considerate regulate. Spre exemplu, acele femele care au reintrat în călduri în intervalul zilelor 39-45, cel mai probabil nu au fost depistate ca fiind în călduri la ciclul anterior. Or, acest rateu costă. Şi nu puţin! Evident, proporţional cu numărul femelelor intrate în această categorie. Dar, chiar şi doar să furajezi o singură scroafă aiurea înseamnă o pierdere pe care ferma nu o va mai recupera niciodată!

Ferma de porci_b

• Întoarcerile neregulate sunt cele care apar la intervale de timp ce nu au legătură cu durata unui ciclu de călduri. Cauzele acestora sunt multiple însă. În cele mai multe situaţii în care scroafele „se întorc în călduri” între zilele 25 şi 38 după inseminare, gestaţia acestora a eşuat din cauza condiţiei corporale precare (furajare deficitară), a unui număr prea mic de embrioni (o singură inseminare/ciclu), dereglări hormonale (insuficient progesteron), furaje cu micotoxine (generatoare de avort) sau diverse boli sistemice. Toate acestea conduc la „absorbţia embrionară” de către organismul matern şi, implicit, întoarcerea în estru.

Cine e de vină pentru aceste pierderi?
În nici un caz animalul, ci, ca de obicei, omul. Omul, pentru că nu a urmărit cu atenţie depistarea scroafelor/scrofiţelor intrate în călduri, pentru că i-a fost lene să verifice acest lucru de două ori pe zi, pentru că nu a avut răbdare să observe comportamentul individual al femelelor, pentru că nu a folosit ca „ajutor” vierul încercător şi pentru că... multe, multe altele! Şi încă ceva: vierii încercători trebuie să fie maturi, manifestând un comportament sexual cât mai evident! (…)

Pe larg despre toate acestea, într-un articol semnat de Ioan LADOŞI, PIC Romania, publicat în revista Ferma 1-15 august 2017!

Vizualizat: 1126 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Vacile superproductive, dovada progresului genetic!

Vacile superproductive, dovada progresului genetic!

Cine şi-a făcut anul acesta timp pentru a vizita INDAGRA, expoziţia naţională de agriculută, a putut admira la standul Asociaţiei HolsteinRo câteva dintre cele mai performante vaci de lapte din România. Printre acestea, un exemplar aparţinând societăţii Panifcom Iaşi, administrată de Liviu Bălănici, care a încheiat cea de a doua lactaţie cu o producţie de 13.636 de litri, iar în primele 128 de zile din lactaţia a treia a ajuns la 6.800 de litri.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Sub media europeană la consumul cărnii de porc Intermediarii fac legea şi peste Prut
Cultura anului 2017

Care credeţi că va fi cea mai rentabilă cultură agricolă în 2017?