Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

Etapele certificării ecologice a fermei de capre

Publicat: 21 septembrie 2016 - 18:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Pentru trecerea fermei de la sistemul convențional de creștere la cel ecologic este nevoie ca fermierul sa facă un Contract de Certificare Ecologică (Acordul de Certificare ) cu unul din Organismele de Certificare Ecologică acreditate de Ministerul Agriculturii (MADR).

Click pe poza pentru galerie!

Odată semnat Acordul de Certificare, crescătorul de animale (operator în agricultura ecologică) trebuie să-și deschidă Fișa de înregistrare în agricultura ecologică la Direcția Agricolă Județeană în baza acestui acord și a altor documente de identificare a unității și a locațiilor unde operatorul își desfășoară activitatea. O copie a fișei de înregistrare se va transmite către Organismul de evaluare și control. Din momentul în care fermierul este înregistrat la Direcția Agricolă ca producător în agricultura ecologică, el este obligat să respecte angajamentul luat și să desfășoare activitatea în conformitate cu Regulamentul EU 834/2007 și Regulamentul Eu 889/2008 care reglementează fiecare domeniu de activitate în parte. 

 

Certificare numai pentru produsele cu trasabilitatea cunoscută

Pentru pregătirea vizitei de evaluare a unității de producție, fermierul trebuie să dispună de toate avizele și autorizațiile prevăzute de legislația națională, specifice activității care urmează a fi evaluată (ex. copie C.I., certificatul de la ORC, declarație pe suprafață APIA, adeverință de la primărie, titluri de proprietate, contracte de arendă/ concesiune/comodat, contracte de pășunat, carnet de sănătate al animalelor, lista de crotalii etc). În lipsa documentelor care influențează decizia referitoare la certificare, procesul de certificare nu se poate finaliza. Astfel, în funcție de caz, în lipsa unor documente, se certifică numai acele produse pentru care există trasabilitate clară.

Organismul de inspecție și certificare este obligat sa efectueze o inspecție completă măcar o dată pe an. Dacă există anumite riscuri, pe baza unor analize, inspecțiile pot fi și extraordinare, neanunțate, ori de câte ori organismul de control consideră că e necesar.

Fermierul trebuie să transmită către Organismul de evaluare și control evidența animalelor din fermă. Documentul trebuie sa conțină: specia, rasa, sexul, data fătării/vârsta, data intrării în unitate și numărul de identificare al animalului. Animalele trebuie să fie clar identificate în toate nivelele de producție, transport și comercializare.

 

Procesul de conversie

Pentru certificarea producției ecologice, ferma agricolă trebuie să aplice normele agriculturii ecologice pentru o perioadă definită de conversie. Această perioadă este de cel puțin doi ani înainte de semănat sau, în cazul culturilor perene, exceptând pășunile, de cel puțin trei ani înainte de recoltat. Data inițială pentru intrarea în sistem este dată de notificare (data la care a fost înregistrată fișa la Direcția Agricolă Județeană).

După intrarea în perioada de conversie, dar nu mai devreme de un an de la data inițială, produsele pot fi certificate ca produse în conversie provenite din agricultura ecologică. Sunt situații în care perioada de conversie poate fi prelungită sau scurtată pentru întreaga fermă sau pentru o parte din ea, ținând cont de modul de utilizare a terenului în anii anteriori și dacă există documente doveditoare în acest sens.

La finalul perioadei de conversie a terenului, producțiile obținute pot fi certificate ca produse ecologice. Trebuie precizat că în obținerea producției vegetale este interzisă cu desăvârșire efectuarea tratamentelor fitosanitare, fertilizarea cu substanțe chimice de sinteză și utilizarea de sămânță convențională tratată cu substanțe chimice de sinteză. În caz contrar, se riscă declasarea suprafeței și a producției la statutul de convențional. Sămânța convențională netratată poate fi folosită doar cu acordul organismului de inspecție și certificare înainte de înființarea culturii.

Așa cum se observă din cele scrise anterior, procesul de conversie de la o fermă convențională la o fermă certificată ecologic este anevoios pentru că cere timp, dar implică și seriozitate din partea fermierului care este evaluat cel puțin o dată pe an de către un agent trimis de Organismul de certificare și control. 

Nu este însă un proces imposibil și dacă există piață favorabilă cu prețuri stimulative, merită efortul depus.

 


DEFINIRE TERMENI

Convențional - Tradițional, uzual, lipsit de naturalețe. Se referă la procesele agricole efectuate în momentul actual prin folosirea de substanțe chimice;

Conversie - Schimbare. Perioada de trecere. Schimbare a unui proces în altul;

Trasabilitate - Posibilitate de identificare și urmărire a unui aliment sau a substanțelor încorporate într-un aliment pe parcursul tuturor etapelor (producție, prelucrare și distribuție) în scopul asigurării unui nivel înalt de protecție a sănătății consumatorilor.
CERINȚE PENTRU FERMELE ZOOTEHNICE

Crescătoriile zootehnice sunt considerate ca părți complementare la producțiile vegetale ecologice. Astfel, nu sunt admise crescătorii zootehnice fără teren. Produsele obținute de la animalele care consumă furaje convenționale nu pot fi certificate ca ecologice. Este foarte important ca la selectarea raselor de animale să se acorde prioritate caracteristicilor de adaptabilitate ambientală, cu rezistență la boli, longevitate și producție globală (randament vital).

Perioada de conversie este de 12 luni la cai și bovine, 6 luni pentru porci, capre și oi și 6 săptămâni pentru găinile ouătoare. Această perioadă începe de la data achiziției animalului, iar fermierul este obligat să anunțe în scris Organismul de evaluare și control (OEC) și să prezinte un document de achiziție. Animalele cumpărate din fermele convenționale trebuie să parcurgă perioada de conversie. Fermierul trebuie să demonstreze separarea clară a animalelor și a produselor animaliere provenite de la cele în conversie și de la cele certificate ecologic existente deja în fermă.

Cumpărarea animalelor din fermele convenționale este limitată. Se admite maxim 10% femele la cabaline și bovine și maxim 20% femele la porcine, ovine și caprine. Pentru unitățile cu mai puțin de 10 cabaline/bovine sau mai puțin de 5 porcine, ovine, caprine, se va autoriza cel mult un animal pe an. Procentul poate fi crescut până la 40% dacă intervine o extindere masivă a activității fermei, în cazul schimbării rasei/speciei și când se schimbă specializarea fermei.

Dacă rasa/specia este pe cale de dispariție, nu este necesar ca animalele să fie la prima fătare.

 

 

 

Articol publicat in revista Ferma nr.16(177) 15 - 30 septembrie 2016

Vizualizat: 1773 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Cum se pastrează merele peste iarnă!

Cum se pastrează merele peste iarnă!

Când este perioada optimă pentru recoltarea merelor? Cum le depozităm și unde? Ioan Jula, pomicultor din jud. Sibiu, ne dă câteva sfaturi legate de păstrarea merelor peste iarnă pentru cei care au o livadă mică în curte.

Massey Ferguson a revoluționat productivitatea în ferma familiei Popa din Cerăt, jud. Dolj Amazone Condor - semănat direct și fertilizare cu rată variabilă Plugul rotativ FALC - o soluţie eficientă pentru orice teren
Preţul îngrăşămintelor

Preţul îngrăşămintelor a crescut, ce veţi face?