Reclama header big full
Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Eşti membru în COOPERATIVĂ? Poţi fi SCUTIT de PLATA IMPOZITULUI pe proprietate

Publicat: 12 martie 2020 - 16:47
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Uniunea de Ramură Naţională a Cooperativelor din Sectorul Vegetal – U.N.C.S.V., reaminteşte membrilor cooperatori şi cooperativelor agricole că pot beneficia de facilităţi fiscale. Acestea sunt prevăzute la art. 76 din Legea cooperaţiei agricole nr. 566/2004 modificată prin Legea nr. 21/2019.

Potrivit acestora, pentru anul 2020, membrii cooperatori care au valorificat prin cooperativă minimum 50% din producţia comercializată în anul 2019 au dreptul să solicite la Primăria unde exploatează terenul scutirea de la plata impozitului pe proprietate pentru terenurile şi clădirile aflate în proprietatea membrului cooperator.

Conform Circularei ANAF nr. 700/26.03.2018 şi Radiogramei MDRAP nr. MDRAPFE – 51.471/DPFBL – 20.932/4.06.2018 autorităţile publice au
recunoscut că prevederile din Legea nr. 566/2004 au caracter special special în raport cu prevederile Legii nr. 227/2015 privind Codul Fiscal, cu modificările şi completările ulterioare. Aceste norme se aplică ori de câte ori ne găsim în faţa unui caz ce intră sub incidenţa Legii Cooperaţiei Agricole prioritar, în raport cu Codul Fiscal. Aplicarea nu este condiţionată de corespondenţa cu prevederile Codului Fiscal, şi pe cale de consecinţă facilităţile fiscale respective sunt aplicabile de la data intrării în vigoare a prevederilor din Legea specială care a instituit aceste facilităţi.

Prin Ordinul comun nr. 203/2287/1809 din 28 februarie 2019 se stabilesc criteriile potrivit cărora membrii cooperatori beneficiază de scutirile prevăzute la Art. 76 alin (1) lit. e) din Legea Cooperaţiei Agricole nr. 566/2004. În cuprinsul acestuia la Art. 3 alin. 2 sunt prevăzute documentele care trebuiesc transmise organelor fiscale locale ale Primăriei, la lit. a) şi b). Totodată, la Art. 3 alin. (6) se prevede că termenul de depunere al cererii de scutire este până la 31 martie.

Responsabilitatea realităţii datelor transmise către Primărie revine membrilor cooperatori şi cooperativei.
Verificarea ulterioară a acestora este de competenţa autorităţilor fiscale din ANAF şi a Curţii de Conturi.
Potrivit Legii, membrii cooperatori şi cooperativa au obligaţia menţinerii activităţii cooperativei în condiţii similare pentru cel puţin egalul perioadei pentru care au beneficiat de facilităţi.
Susţinerea activităţilor agricole prin acordarea unor scutiri de la plata taxelor locale este întărită şi de faptul că în Codul Fiscal, la Art. 456, lit. o). sunt prevăzute scutiri de la plata impozitului pe clădirile agricole.
Legea cooperaţiei agricole şi actele normative subsecvente vin cu prevederi concrete referitoare la beneficiarii facilităţi(membri cooperatori) şi metodologia de aplicare.

Orice alte solicitări sau refuzuri din partea autorităţilor publice locale, exced cadrului legal, constituie un abuz şi poate deschide calea atragerii răspunderii penale a persoanelor vinovate, care aduc prejudicii membrilor cooperatori.
Hotărârile Consiliilor locale nu au caracter de întâietate raportat la prevederile legii, dimpotrivă, ele trebuind date în aplicare legii.
U.N.C.S.V. îşi manifestă disponibilitatea de clarificare a eventualor neînţelegeri şi avem speranţa într-o bună colaborare între membri cooperatori şi autorităţile locale.

Vizualizat: 846 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
reclama art afetr lead

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Sistemul de ghidare Trimble GFX-750 testat la Soc. agricola AgroSlavia Cum își gestionează drenarea cei de la Campo d'Oro cu ajutorul sistemelor Trimble de la Vantage
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?