Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

Eficienţa economică: Cum să scoţi profit din ferma de porci?

Publicat: 11 august 2022 - 13:59
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Într-o industrie a producției cărnii de porc aflată într-o continuă schimbare la nivel mondial, reducerea costului de producție pe unitatea de produs rămâne obiectivul cheie al oricărui fermier. 

Profitul nu poate fi obținut decât prin controlul unui set de factori și, de aceea, mulți producători consideră prețurile pentru furaje, prețul porcului la sacrificare și problematica bolilor în fermă ca fiind factorii cheie ce afectează eficiența afacerilor în acest sector.

 

De unde provin diferenţele?


Cu toate că majoritatea producătorilor trebuie să facă față unor fluctuații similare ale prețurilor inputurilor, totuși există diferențe majore între aceștia în privința costului de producție realizat per kg de carcasă, aspect ce indică și variații semnificative în managementul sistemului de producție.

Astfel, nu este deloc surprinzător faptul că diferențele de productivitate sunt mai degrabă legate de capacitatea personalului de a asambla acest pachet complex de acțiuni, decât de genetică, echipamente, furaje etc.

 

Planificarea eficienței productive în ferma de porci


Planificarea performanțelor preconizate necesită o cunoaștere a principalelor variabile fizice și financiare care contribuie la rentabilitatea fermei. Acestea se împart în trei categorii:

1. Volumul și valoarea porcilor produși (vânzări totale)

2. Costurile suportate pentru producerea fiecărui animal (costuri variabile)

3. Costurile existente indiferent de tipul producției (costuri fixe)

În final, profitul nu reprezintă altceva decît vânzările totale, mai puțin costurile variabile și costurile fixe.

PROFIT = Venitul din Vânzări - (Costuri variable + Costuri fixe)

 

Volumul producției în ferme


Facilitățile fizice din fermă definesc o anumită capacitate de producție a acesteia. Adesea, principalii parametrii de calcul sunt considerați a fi numărul boxelor de fătare și, respectiv, vârsta planificată la înțărcare a purceilor. Cele două elemente determină limita superioară a efectivului de reproducție dintr-o anumită fermă.

Cu toate acestea, pentru maximizarea eficienței reproductive, fiecare departament al unității trebuie să fie în echilibru cu celelalte și întreaga operațiune să fie apoi orientată către un anumit nivel de producție planificat. Acestă integrare este denumită și „flux de producție”, iar succesul acestei planificări stabilește dacă efectivul de reproducție produce numărul optimizat de porci.

eficienta porcine_b 

 

4 factori esenţiali care influenţează producţia


Calculul capacităților necesare în creșă și finisare depinde, de asemenea, de vârsta de înțărcare și de timpul petrecut de porci în fiecare dintre aceste departamente (timp determinat de greutatea de intrare, greutatea de ieșire și rata de creștere).

Este important să recunoaștem existența următoarelor influențe asupra volumului producției:

1. Inventarul femelelor de reproducție și numărul de femele înțărcate per grupă au o influență mai mare asupra volumului producției decât numărul de porci înțărcați/femelă și/sau numărul de porci înțărcați per cuib.

2. Numărul de femele inseminate per grupă este mai important decât rata fătării, în privința influenței sale asupra volumului producției.

3. Deoarece numărul de scroafe înțărcate, numărul de întoarceri în călduri și cel al scroafelor reformate la înțărcare este dificil de previzionat, numărul de scrofițe inseminate pe grupă are o influență mai mare asupra volumului producției decât numărul scroafelor inseminate în aceeași grupă. Ca atare, cheia succesului se bazează pe inseminarea unui număr cât mai previzibil de scrofțe aclimatizate și dezvoltate corespunzător.

4. Zilele neproductive afectează volumul producției prin influența lor asupra eficienței producției (porci livrați/femelă/an) și, de asemenea, asupra inventarului efectivelor de reproducție.

 

Citeşte şi costurile în ferma de porci!

 

un articol de

IOAN LADOȘI

USAMV Cluj-Napoca

Vizualizat: 732 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Cum se pastrează merele peste iarnă!

Cum se pastrează merele peste iarnă!

Când este perioada optimă pentru recoltarea merelor? Cum le depozităm și unde? Ioan Jula, pomicultor din jud. Sibiu, ne dă câteva sfaturi legate de păstrarea merelor peste iarnă pentru cei care au o livadă mică în curte.

Massey Ferguson a revoluționat productivitatea în ferma familiei Popa din Cerăt, jud. Dolj Amazone Condor - semănat direct și fertilizare cu rată variabilă Plugul rotativ FALC - o soluţie eficientă pentru orice teren
Preţul îngrăşămintelor

Preţul îngrăşămintelor a crescut, ce veţi face?