Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Ediţie aniversară pentru BREAZA, REGINA ŢURCANELOR

Publicat: 24 februarie 2018 - 02:48
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Când spui despre o persoană că este brează te referi la faptul că e isteaţă, că-i merge mintea. E de bine, adică. La fel e şi cu ovinele. Când spui OAIA BREAZĂ cunoscătorii ştiu că vorbim de o ţurcană foarte productivă, robustă care ar merita omologarea ca rasă într-un viitor apropiat.

 

Conform tradiţiei, în prima zi a lunii octombrie are loc la Toteşti, în judeţul Hunedoara, expoziţia şi târgul de ovine "BREAZA - Regina Ţurcanelor", dar şi Ziua comunei Toteşti. Anul acesta a picat în 1 octombrie, o zi superbă de început de toamnă, numai bună pentru ediţia cu numărul 10, organizată de Asociaţia Zonală a Crescătorilor de Ovine "RETEZATUL" Haţeg şi Consiliul Local Toteşti.

EdiÅ£ie aniversară pentru BREAZA, regina Å¢urcanelorClick pe poza pentru galerie! 

Pe când rasa ŢURCANĂ BREAZĂ?
De ani de zile vorbim şi scriem despre crescătorii de ovine şi, sincer, aştept momentul în care nu vom mai vorbi doar despre meritele lor, care sunt evidente, ci şi despre ceea ce fac autorităţile pentru omologarea ca rase de sine stătătoare a populaţiilor de Ţurcană existente în România (Brează, Bucălaie, Bălă etc.).
"Există două posibilităţi pentru omologarea ca rasă. Ar fi aplicarea sistemului clasic de omologare care presupune controlul oficial al producţiei, măsurători repetate cel puţin pe una, două generaţii de ovine, procedură care ar dura 4-6 ani sau diferenţieri genomice care se pot face acum prin analiza genomică e fiecărei populaţii. Indiferent de variantă trebuie iniţiativă din partea asociaţiilor care deţin controlul oficial şi conducerea cărţilor de rasă şi specialiştii din ANZ, care trebuie să adune toate aceste rezultate pentru ca o comisie academică să poată ulterior să omologheze aceste populaţii de Ţurcană", spune Dan Gheorghe Neaţă, consilier în Ministerul agriculturii, prezent la mai toate târgurile de ovine. Neaţă spune despre Ţurcană că este o suprarasă, pentru că este alcătuită din mai multe populaţii diferenţiate din punct de vedere genetic, aflate în mai multe arealuri, care au asemănări până la o limită, de unde încep să se diferenţieze ca format, culoare şi producţii.

Fără instruire şi competenţă NU putem face performanţă!
Aflat la Toteşti, Ioan Pădeanu, profesor la catedra de ovine a Facultăţii de Zootehnie din Timişoara, spune că interesul pentru această Ţurcană Brează de Haţeg sau de Jieţ a crescut: "Este cea mai bună rasă indigenă pentru producţia de lapte, în condiţiile în care, la ora actuală, peste 60% din veniturile de pe oaie vin din lapte. Sunt animale cu valoare deosebită în această zonă".
Specialistul timişean are câteva recomandări pentru crescătorii de ovine. În primul rând, să aibă contracte de păşunat pe o perioadă cât mai lungă. Apoi să aplice amenajamentele pastorale pe pajişti - cel puţin condiţiile minime (să nu aibă arbuşti, iarbă necomestibilă, resturi de la alte plante, să nu aibă băltiri pentru că în ele sunt paraziţii care afectează oaia, să fie umbrare). Si, nu în ultimul rând, "să se îndrepte spre selecţia oilor performante, prin berbeci şi oi, să facă nuclee de prăsilă cu cele mai performante oi-mamă iar apoi, mieii obţinuţi să fie daţi şi la alţi crescători pentru presiune de selecţie în vederea îmbunătăţirii producţiei de lapte. Aici am putea merge în viitor, destul de uşor, pe selecţia genomică, adică markeri genetici corelaţi cu producţia de lapte. Am făcut recent cercetări într-o fermă de capre şi, spre satisfacţia noastră, am găsit gene corelate cu producţia de lapte care dau cu 150 de litri mai mult. Selecţia pe markeri genetici se poate face rapid la tineret: se iau fire de lână cu bulbi sau probe de sânge şi putem identifica apoi, din genomul respectiv, genele de valoare", explică Ioan Pădeanu.

Ediţia 2017: 66 boxe cu oi, 38 de crescători 

Pavel Iovaneasa
"Mai multe boxe şi animale şi mai frumoase ca la ediţiile precedente - asta înseamnă că crescătorii încep să pună mai mare accent pe bunăstarea animalelor şi să le expună, să arate rezultatul muncii lor. S-a indus un microb între tineri, mai ales cei care aveau câteva oi acasă iar majoritatea au trecut pe varietatea Brează. După cum mi-au spus specialiştii, materialul genetic adus la această ediţie a expoziţiei este net superior, de bună calitate şi este meritul crescătorilor din asociaţia noastră, majoritatea tineri, pe care îi încurajăm să transmită această ocupaţie şi generaţiilor viitoare, aşa cum noi am primit-o moştenire", ne-a declarat Pavel Iovăneasă, preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Ovine "RETEZATUL" Haţeg. El spune că omologarea Brezei drept rasă este unul dintre idealurile crescătorilor din zonă, un obiectiv fixat încă de la înfiinţarea asociaţiei.
Dincolo de obiectivele pe termen lung sau mai scurt, crescătorii din Retezat se confruntă şi ei cu veşnicele probleme ale sectorului: legea pajiştilor, medicii concesionari din anumite zone, fondurile de vânătoare... "Cu autorităţile locale în general nu avem probleme iar cu cele de la nivel central ne rezervăm dreptul de a nu spune încă nimic... Să vedem dacă sunt într-adevăr interesaţi să sprijine crescătorii de ovine, nu doar declarativ", spune Pavel Iovăneasă.
Există optimism privind viitorul creşterii ovinelor în Retezat, după cum spune tânarul preşedinte al asociaţiei: "Este optimism, dar şi speranţă pentru că, în momentul în care am renunţa la speranţă, înseamnă că ne-am abandona tradiţia şi meseria, ori ar fi rău să ajungem în punctul acela".

PetriÅŸor Alexe
Petrişor Alexe, crescător: Anul acesta seceta ne-a dat bătăi de cap, dar animalele s-au comportat destul de bine. Am peste 400 de oi şi vreo 30 de capre. Încercăm să menţinem efectivul, însă o mare problemă e lipsa păşunii. Greu e şi cu piaţa de desfacere. Dăm mieii la Paşte cu un preţ mai bun, apoi la un preţ de nimic iar daca fată târziu din cauză că sunt iernile grele, nu avem ce vinde de Paşte şi suntem nevoiţi să dăm mieii la maşină (n.r. - la intermediari, angro). Oricum, cine n-are dragoste de ovine să nu se apuce de această meserie.

Dănuţ şi Daniel Zgârcea
Dănuţ şi Daniel Zgârcea - perechea tată-fiu de pe coperta ediţiei. Daniel are 8 ani şi în 2014 a fost pe calendarul Ferma. Îi place foarte mult să-şi ajute tatăl la oi şi le recomandă crescătorilor de ovine să "meargă mai departe, că merită". Familia Zgârcea deţine peste 300 de oi adulte. Dănuţ spune: "Avem animale frumoase şi ne mândrim cu ele, dar ne şi chinuim. Lâna nu are preţ, mielul se vinde la 7 lei la ora actuală iar brânza undeva la 8-9 lei kilul! Eu sunt norocos pentru că am câteva contracte la un preţ rezonabil... Deocamdată, mergem înainte!".

 

Un articol publicat în revista Ferma nr. 20/203 (ediţia 15-30 noiembrie)

Vizualizat: 1736 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Ferma de vaci complet automatizată: robot de muls DeLaval, plug raclor, robot de hrănit viței

Ferma de vaci complet automatizată: robot de muls DeLaval, plug raclor, robot de hrănit viței

În Ferma Wagner, roboții își scot singuri cheltuiala! Pornind de la un efectiv matcă de numai 18 vaci, câte existau în fermă la momentul în care a preluat frâiele acestui business, Virigil Andru deţine astăzi o turmă de 140 de animale iar tehnica robotizată de muls, pe care a achiziţionat-o recent, îi conferă avantajul de a funcţiona cu un număr foarte mic de angajaţi. De altfel, robotul de muls DeLaval, pentru care a plătit aproximativ 130.000 de euro, reprezintă cea mai mare şi cea mai importantă investiţie din fermă, asigurând azi mulsul a 60 de vaci, cu o producţie medie zilnică de 27 de litri de lapte pe cap de animal. 

Reporter: Liviu Gordea
Imagine: Daniela Radiș

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Cultura anului 2021

Pe ce cultură mizaţi în anul agricol 2020-2021?