BAyer 1200x150
Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Echipamente utilizate în creşterea păsărilor

Publicat: 26 martie 2019 - 08:50
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Datorită faptului că fermele avicole pot fi mecanizate şi automatizate cel mai uşor, în ultimii ani, industria producătoare de utilaje şi tehnologii pentru creşterea şi exploatarea păsărilor a cunoscut o dezvoltare deosebită. Câteva dintre firmele renumite pe plan mondial în acest domeniu sunt Roxell, Farmer-Automatic, Big Dutchman, Facco Equipament, Giordano Poultry-Plast etc.

 

În adăposturile de creştere şi de exploatare a păsărilor, complet mecanizate şi automatizate, trebuie să întâlnim următorele utilaje zootehnice: pentru încălzire; pentru ventilaţie; pentru furajare; pentru adăpare; secţiunea computerizată şi electronică; alte tipuri de utilaje.

Echipamente utilizate în creşterea păsărilor_b

Monitorizare computerizată
Datorită gradului înalt de mecanizare şi de automatizare, fluxurile tehnologice pot fi urmărite şi controlate de către calculator. În acest scop au fost realizate programe complexe care monitorizează permanent toţi factorii tehnologici şi îi păstrează în parametri normali de producţie. Aceşti factori sunt controlaţi în permanenţă şi comparaţi cu datele tehnologice necesare producţiei. Aceste date sunt stocate şi pot fi utilizate ori de câte ori este nevoie. În cazul în care se înregistrează diferenţe majore între datele din hală şi informaţiile tehnologice ale păsărilor, sistemul avertizează sonor şi vizual, pentru ca operatorul uman să intervină şi să remedieze deficienţele apărute. Datele obţinute în hala de producţie privesc temperatura, umiditatea, ventilaţia, consumul de furaje, consumul de apă, greutatea corporală a păsărilor etc. Ele pot fi transmise în timp real pe calea internetului...

Echipamente utilizate în creşterea păsărilor_b

Utilaje pentru încălzire
Încălzirea în halele de păsări se realizează în mai multe variante, în funcţie de tipul de combustibil folosit şi în funcţie de soluţia tehnică adoptată de fermier.
• În cele mai multe cazuri, se utilizează încălzirea locală cu ajutorul radiantelor cu infraroşu.
Avantajele sistemului de încălzire local cu infraroşu sunt:
- oferă o rezistenţă îndelungată în timp;
- nu necesită filtru de aer;
- reflectorul este realizat din oţel rezistent;
- foloseşte Efectul Venturi;
- arderea se realizează într-un dispozitiv sferic;
- are termostate individuale care înregistrează temperatura de la nivelul solului;
- căldura este focalizată la nivelul solului;
- nu este nevoie de curent electric pentru utilizarea instalaţiei;
- realizeză o temperatură uniformă, reducând drastic variaţiile termice;
- realizeză o bună distribuire a căldurii indiferent de obstacole.
• În cazul folosirii centralelor termice pe combustibili solizi (lemne), pentru încălzirea halelor de păsări, firmele de profil pun la dispoziţie mai multe tipuri de centrale. Se pot utiliza centrale termice pe peleţi sau rumeguş, complet automatizate, ceea ce înseamnă că alimentarea focarului se face în mod automat dintr-un buncăr de stocare. Avantajul acestui sistem constă în intervenţia minimă a îngrijitorului şi asigurarea unei temeperaturi constante în hala de creştere. Centralele pe rumeguş au ca avantaj faţă de cele pe peleţi costul redus al materialului, adică rumeguş care nu mai trebuie compactat pentru a obţine peleţii.
Avantajele folosirii cazanelor:
- Se instalează uşor şi se utilizează foarte simplu;
- Datorită focarului mare, arderea se realizează într-o perioadă mare de timp;
- Alimentarea focarului se face prin partea frontală a cazanului, printr-o uşă cu suprafaţă mare, ceea ce facilitează acţiunea:
- Camera de gazeificare a combustibilului (lemne) este închisă etanş, alimentarea cu aer realizându-se prin circuitul primar;
- Centrala este automatizată electronic, cu ajutorul unui senzor de temperatură amplasat în zona necesară încălzirii;
- Diametrul lemnelor poate ajunge până la 500 mm;
- Randamentul centralei poate ajunge până la 85%.
La livrare se furnizează:
- Corpul cazanului cu izolaţie termică;
- Automatizarea, sistemul electronic cu senzorul pentru temperatura ambientală;
- Un dispozitiv de curăţire.

Hrănitori şi echipamente pentru adăpare
Firmele de profil pun la dispoziţia crescătorilor de păsări mai multe tipuri de hrănitori.
Indiferent de variantele de hrănitori şi adăpători folosite în adăposturile de păsări, acestea trebuie să asigure câteva condiţii minime:
• să asigure frontul de furajare şi de adăpare (deci fiecare pasăre să aibă spaţiul ei de furajare şi de adăpare); neasigurarea acestui parametru duce la neuniformitatea corporală a efectivului, rezultând pierderi economice importante;
• să păstreze hrana şi apa cât mai curate posibil (să fie prevăzute cu dispozitive care să oprească păsările de a se urca pe adăpători, hrănitori, pentru a nu defeca în această zonă şi pentru a nu deteriora furajul şi apa);
• să fie uşor accesibile pentru păsări;
• aşezarea acestora în perimetrul adăpostului să fie cât mai uniformă şi intercalate;
• să aibă pierderi minime;
• să asigure pe toată perioada cu lumină hrană şi apă;
• hrănitorile şi adăpătorile trebuie confecţionate din materiale uşor lavabile.
Ca reguli generale, trebuie să ştim că o pasăre nu are voie să parcurgă mai mult de 2 m până la o hrănitoare şi adăpătoare. Pentru creşterea puilor de carne, hrana şi apa trebuie să fie la discreţie, iar pentru găinile ouătoare se merge pe un program de restricţionare a furajului, dar în schimb apa trebuie să fie asigurată tot timpul. În fotografia 1 este prezentată o hrănitoare circulară.
Utilajele avicole pentru adăpare sunt în general suspendate, oferind multiple avantaje în exploatarea halelor de păsări, cât şi la popularea/depopularea sau la executarea operaţiilor de igienizare a adăposturilor de păsări.
În practică se pot folosi adăpători prin picurare sau adăpători circulare.
La sistemele prin picurare, adăpătorile trebuie să întrunească unele condiţii minime:
- să asigure apă curată şi la discreţie;
- să fie distribuit uniform în adăpost;
- să asigure frontul de adăpare conform vârstei şi categoriei de producţie. În funcţie de greutatea păsărilor şi de categoria de producţie, există mai multe tipuri constructive. În fotografia 2 este prezentată o adăpătoare prin picurare.

 

Un articol publicat în revista Ferma nr. 3/230 (ediţia 15-28 februarie 2019)

Vizualizat: 1919 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Grădina lui Piper - o livadă intensivă, irigată și protejată

Grădina lui Piper - o livadă intensivă, irigată și protejată

O afacere de familie, consolidată cu ajutorul fondurilor europene, produce 500 de tone de fructe pe an, în livada intensivă de la periferia municipiului Arad.
 
Redactor: Liviu Gordea
Imagine: Daniela Radi
Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Cultura anului 2021

Pe ce cultură mizaţi în anul agricol 2020-2021?