Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

E vremea mieilor grei. Ce condiţii de transport animale trebuie să respectaţi?

Publicat: 29 iulie 2020 - 15:56
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

TRANSPORT ANIMALE. Cererea la export pentru miei finisaţi continuă să crească. Iată ce trebuie să ştiţi despre organizarea transportului?

Ghidul de Bune Practici pentru transportul ovinelor, valabil în toate ţările din Uniunea Europeană, este structurat pe mai multe capitole care se referă la: probleme de administraţie, planificarea şi pregătirea călătoriei, facilităţile de încărcare, călătoria, descărcarea animalelor şi staţionarea la posturile de control, pieţe sau centre de colectare.

Pregătirea şi planificarea călătoriei pentru transportul ovinelor este o etapă extrem de importantă şi include: 1. planificarea călătoriei; 2. pregătirea vehiculului; 2. pregătirea ovinelor; 3. administrare.

 transport animale 1_b

4 etape importante în organizarea transportului de animale

 1. Planificarea călătoriei

 Trebuie să conţină actele scrise care precizează locul de pornire şi descărcare, planurile de urgenţă şi detalii privind foaia de transport, punctele de oprire pentru odihnă în cazul călătoriilor lungi (peste 65 km).

În detaliu, această planificare de transport animale se referă la:

 • analiza previziunilor meteorologice;
 • descrierea rutei de călătorie şi estimarea duratei acesteia;
 • alegerea societăţii de transport şi a camioanelor (de exemplu, tipul I sau II şi/ sau navei), în funcţie de durata şi de condiţiile meteorologice, numărul şi categoriile de ovine, rezervarea pentru descărcarea şi odihna animalelor în posturile de control atunci când este cazul;
 • asigurarea că mijlocul de transport este pregătit la locul şi ora stabilită pentru plecare;
 • numărul planificat de şoferi;
 • un plan de urgenţă;
 • prevederi pentru materialul de aşternut;
 • prevederi pentru apa şi hrana animalelor, care trebuie livrate la postul de control, în funcţie de durata călătoriei.

Durata planificată a călătoriei trebuie să conţină opririle de odihnă şi cele programate la posturile de control:

- durata maximă permisă de călătorie este de 29 de ore (14 ore + 1 oră repaus în vehicul + 14 ore) pentru oile adulte şi 19 ore (9 ore + 1 oră repaus + 9 ore) pentru mieii neînţărcaţi. Dacă este în folosul animalelor, durata călătoriei poate fi prelungită cu două ore, ţinând seama în special de proximitatea destinaţiei finale;

- după această perioadă (maxim 29/19 ore), animalele trebuie să fie descărcate pentru o perioadă de odihnă de cel puţin 24 de ore într-un post de control, înainte de a călători în continuare.

 transport animale 2_b

 1. Pregătirea vehiculului de transport animale

Organizatorul va alege vehiculul de transport în funcţie de categoria de ovine şi de durata călătoriei.

În pauzele de călătorie, obligatoriu se verifică sănătatea ovinelor, sistemele de alimentare şi de adăpare, iar cele cu afecţiuni sunt tratate.

Călătoria pe distanţe mari, în perioadele mai calde, se va face pe cât posibil în intervalele răcoroase, pentru a minimaliza riscul stresului termic. Mijloacele de transport, obligatoriu, vor avea un sistem de ventilaţie adecvat pentru a evita temperaturile critice superioare şi inferioare. Vehiculele de transport folosite pe distanţe lungi vor fi echipate cu patru sonde de temperatură pe punte şi cu GPS care să permită monitorizarea călătoriei.

Aşternutul din vehicul este esenţial pentru bunăstarea ovinelor pe durata transportului şi trebuie să fie absorbant, pentru urină şi apă, confortabil pentru odihnă şi anti alunecare. Paiele uscate şi cojile de orez asigură condiţii bune pe vreme rece, iar pe vreme caldă nisipul sau talaşul umed sau rumeguşul (numai pentru ovinele destinate îngrăşării).

 1. Pregătiri pentru ovine

Ovinele tunse recent, în perioadele reci, ar trebui transportate numai dacă lâna are cel puţin 7 mm lungime. Pentru ovinele netunse se alocă 0,4-0,6 mp, iar pentru călătoriile lungi 0,5-0,8 mp spaţiu pe podeaua vehiculului, în funcţie de greutatea vie (kg). Pentru ovinele tunse acest spaţiu se micşorează cu 17-22%.

La planificarea transportului se va ţine cont ca ovinele dintr-o turmă să fie grupate în acelaşi vehicul sau boxă a vehiculului, deoarece amestecarea celor care nu se cunosc poate conduce la atitudini agresive şi creşterea stresului.

O altă problemă esenţială pe timpul transportului este asigurarea, înainte de începerea călătoriei, a necesarului de apă şi furaje, care depind de categoria de ovine şi durata transportului. Se recomandă aceleaşi furaje solide (fân, concentrate) cu care ovinele au fost obişnuite.

 1. Administrare

Planul de urgenţă însoţeşte transportul de ovine şi trebuie să cuprindă toate aspectele necesare (nr. de telefon al unui medic veterinar, al transportatorului etc.) pentru a avea siguranţa că ovinele nu suferă un prejudiciu major.

Durata planificată a călătoriei este de sub 8 ore pentru mieii cu vârsta între 15 zile şi 6 săptămâni şi peste 8 ore cei care depăşesc această vârstă.

 

Scopul principal al planificării şi pregătirii călătoriei este asigurarea unor condiţii pentru creşterea calităţii transportului de ovine.

 

TRANSPORTAŢI OVINE? RESPECTAŢI NORMELE UE!

Pe baza Regulamentului (CE) 1/2005 s-a elaborat, în 2018, un nou Ghid de Bune Practici pentru transportul ovinelor, valabil în toate ţările din Uniunea Europeană. Din comisia de elaborare a acestor ghiduri au făcut parte şi doi specialişti români, membri în Consiliul Consultativ al revistei Ferma.

Ghidul de Bune Practici vizează diseminarea bunelor practici pentru transportul animalelor şi are ca scop îmbunătăţirea bunăstării lor în timpul transportului.

Vezi AICI ce prevăd normele europene în domeniu!

 

un articol de

IOAN PĂDEANU

SORIN VOIA

USAMVB Timişoara

Vizualizat: 952 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării #danubedelta #delfini #sulina

Video: Calin Ene

Revista Ferma și o echipă de pasionați de turism prietenos cu mediul îți aduc zilnic delta la tine acasă și te invită, totodată, acasă în Sulina Fabuloasă, într-un inedit Drum De Deltă, un proiect de vacanță cum nu se poate mai necesar după o perioadă lungă care ne-a pus la grea încercare pe toți.

Citeste despre proiect aici: https://www.revista-ferma.ro/proiecte-ferma/drum-de-delta-vezi-si-evadezi

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Sistemul de ghidare Trimble GFX-750 testat la Soc. agricola AgroSlavia Cum își gestionează drenarea cei de la Campo d'Oro cu ajutorul sistemelor Trimble de la Vantage
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?