Odată ce ai avut albine, nu mai poţi trăi fără ele, spun apicultorii. “Microbul” nu te părăseşte toată viaţa.
Ce te faci însă când, peste noapte, îţi vezi albinele moarte, stupii goi şi nicio putere să găseşti vinovatul?!
S-a întâmplat în comuna Gottlob din judeţul Timiş. Nici bine nu au dat pomii în floare şi albinele au ieşit la polenizat că nenorocirea s-a abătut asupra lor. Dumitru Murariu îngrijea cu pasiune şi cu dăruire cele 25 de familii de albine ale sale, iar în grădina lui ţineau stupi şi alţi prieteni apropiaţi. În data de 10 aprilie a.c., când a vizitat stupina a rămas înmărmurit: albinele erau moarte aproape în totalitate, iar cele care mai trăiau agonizau tremurând, semn de otrăvire.
Strigăt de nepuţinţă
Disperat, apicultorul a căutat sprijin rapid. A anunţat autorităţile, a căutat medicul veterinar, a apelat la prietenii şi colegii de breaslă, întrucât starea de sănătate nu îi permite să se deplaseze cu uşurinţă. Dumitru îşi îngrijea albinele dintr-un scaun cu rotile, cu mari eforturi. Erau pasiunea lui şi motivaţia de a merge înainte zi de zi. „Am rămas fără nimic, sunt distrus. Munca mea de ani de zile, mă doare sufletul. M-au distrus, albinele au fost otrăvite cu insecticid, sunt convins. Simptomele arată asta. Începuseră să meargă la cules la o livadă aflată la o distanţă de un kilometru. Sigur pomii au fost stropiţi şi nu am fost anunţati să ţinem stupii închişi”, ne-a declarat cu glas stins de necaz, Dumitru Murariu.
Apel către autorităţi…
Unul dintre colegi s-a deplasat şi a făcut toate demersurile necesare pentru a anunţa autorităţile. Asta pentru că şi albinele celor doi vecini ai lui Dumitru au murit. Nicolae Nacu avea 150 de familii şi Dinu Militaru vreo 20, în total aproape 200 de familii de albine au pierit într-o singură zi.
Nicolae Nacu, vecinul lui Dumitru spune că “Din cei peste o sută de stupi, am la 50 pierdere totală. În jur de 130 de familii de albine am avut acolo şi nu mai e nimic. Am depus o muncă titanică, le-am scos şi cu bine din iarnă şi am luptat să am un efectiv mare ca să produc mai multă miere, să mai vând şi câte un roi şi… uite că nu s-a putut”, ne-a declarat apicultorul. “Fac apicultură de 30 de ani şi nu am păţit aşa ceva niciodată. Mai mor albine, dar o familie - două, nu aşa în masă. Substanţa cu care s-a stropit este foarte toxică, chiar şi pentru oameni”, a adăugat acesta. Nicolea Nacu spune că are stupii înregistraţi la primărie şi că a apelat la autorităţi, însă… fără sorţi de izbândă.
“Eu am stupii înregistraţi, am depus cerere la primărie să vină comisie, dar joi şi vineri (13-14 aprilie n.r. ) nu s-a lucrat la primărie şi nu a venit nimeni să vadă la faţa locului. Medicul veterinar a venit, dar nu a luat probe fără comisia de la primărie”, povesteşte apicultorul.
Ce spune Legea?
Principalele măsuri de prevenire a intoxicaţiilor albinelor sunt prevăzute de un Ordin comun dat de: Ministrul Agriculturii şi Alimentaţiei – Ord. nr. 45/ 1991, Ministrul Mediului – Ord. nr. 68/ 1992, Ministrul Transporturilor – Ord. nr. 1786/TB/ 1991, Secretarul de Stat la Departamentul pentru Administraţia Locală – 15b /3404/ 1991 şi Preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Albine din România Ord. nr.127/ 1991, Ordin care a intrat în vigoare la 5 februarie 1992. Potrivit Legii, conducerea unităţilor cu sector apicol sau primăriile comunale, orăşeneşti şi municipale pentru gospodăriile populaţiei care deţin familii de albine, au obligaţia să convoace în 24 de ore de la anunţarea cazului de intoxicaţie la familiile de albine, comisia de constatare, care va fi formată din: medicul veterinar – în calitate de preşedinte; delegatul primăriei; delegatul unităţii de protecţia plantelor din zona; delegatul A.C.A..
Astfel, în maxim 24 de ore trebuie să fie recoltate probe de albine, de miere şi de la presupusa sursă de otrăvire, pentru că după acest interval din albine dispare substanţa otrăvitoare. Potrivit specialiştilor, “Prelevarea probelor se va face de către apicultori, în maxim 24 de ore de la sesizarea intoxicatiei, numai în prezenţa medicului veterinar care va sigila probele şi în prezenţa unui delegat neutru. Probele se expediază la laborator de către apicultor în maxim 24 de ore, de la înregistrarea intoxicatiei, iar contraprobele sigilate şi identificate se păstrează 90 de zile la medicul veterinar în vederea efectuării unor eventuale expertize”.
Analize pe cont propriu
Întrucât au anunţat primăria printr-o adresă încă din data de 10 aprilie şi răspunsul a întârziat să apară, apicultorul Dumitru Murariu a decis să facă analize de laborator pe cont propriu, însumând costuri de 250 de lei. Din păcate însă, prietenul care l-a ajutat cu transportul probelor a ajuns la laboratorul Direcţiei Sanitar-Veterinare puţin după orele 16, când se terminase programul de lucru şi a fost reprogramat pentru a doua zi. “Aşa au trecut cele 24 de ore şi din albine şi din miere a dispărut substanţa toxică”, spune Dumitru. “Eu nu dau vina pe primărie că mi-au murit albinele sau că s-a stropit. Aş fi vrut doar să răspundă la timp, să facă acea comisie şi să văd şi eu cauza mortalităţii atât de mari. Pentru că pe buletinul de analize la florile de cireş apare detectat Bifenthrinul, iar pe albine nimic. Aşa ceva nu mi s-a întâmplat niciodată şi am avut primul stup la vârsta de 8 ani”, a mai spus apicultorul.
Primăria şi-a dat examenul
La primărie, lucrurile erau într-o rânduială nefiresc de riguroasă. Secretarul Daniel Ivancea, întocmise un dosărel cu toate sesizările, răspunsurile şi buletinele de analiză, puse cap-coadă. Nici bine nu am adresat prima întrebare că secretarul a purces la prezentarea şi explicarea situaţiei atât de înfocat şi hotărât să ne convingă, aruncând din când în când privirea la domn’ primar pentru a-i căuta aproparea, încât puteai să crezi că e la examen. “Primăria şi-a făcut treaba, uitaţi aici, avem totul: sesizarea domunului Murariu, care nu a procedat corect de la început (de ce… nu ştiu n.r.), avem răspunsul nostru către dumnealui (în care scrie să se prezinte la primărie să-şi înregistreze stupii şi că au verificat reprezentanţii primăriei şi nu s-au făcut/înregistrat stropiri cu insecticide în zonă şi… cam atât), buletinele de analiză, rezultatele…”.
După pledoaria secretarului a ţinut şi primarul Gheorghe Nastor să precizeze
“Nu sunt de acord cu ce se întâmplă, nu e corect să fie aruncată pisica în ograda primăriei. Nu primăria e vinovată că cine a stropit nu a anunţat. La primărie nu este înregistrată nici o înştiinţare de stropire nici la culturi, nici la pomi. Noi am făcut tot ce a ţinut de noi, am dat telefoane şi la Staţiunea Lovrin şi am întrebat de stropiri. Unul singur, într-adevăr, cel cu livada de cireşi a stropit şi nu a anunţat. Dar, pe albine nu s-au descoperit urme de insecticid”. Cu privire la comisia şi prelevarea probelor la timp, solicitate de apicultori, primarul spune că “avem comisia formată de mulţi ani, am trimis oamenii acolo, s-au luat probe de trei ori. Acum, medicul veterinar e plecat la Timişoara şi vine cu răspunsul. Am auzit şi eu că dispare substanţa după 24 de ore, dar ce să fac? În plus, apicultorul care ne acuză nici nu are stupii înregistraţi în registul agricol, ceea ce mă face să îmi pun un semn de întrebare”, adaugă Gheorghe Nastor.
Atât primarul, cât şi secretarul au divagat cu privire la perioada de 9 zile, de la data înştiinţării trimise de către apicultorul Dumitru Murariu şi data la care au prelevat ei probe, 19 aprilie a.c., conform buletinului de analiză.
Până una-alta, apicultorii au rămas cu pagube uriaşe şi nimeni nu răspunde. Albinarul spune că deşi momentan nu are puterea de a o lua de la capăt, întrucât i-ar trebui mii de euro să poată achiziţiona noi familii de albine, nu se va lăsa de albinărit. “E greu, sunt ani de muncă, pierdere de albine, de producţia de miere din acest an nu mai vorbesc, dar nu mă las. În situaţia mea, albinele sunt motivul pentru care mă mai ridic din pat şi datorită lor eu trăiesc. Sunt dependent de veninul de albine”, a spus Dumitru Murariu.
Răspuns final de la veterinar!
La scurt timp după ce am plecat din Gottlob, cu întrebările încă în gând, a venit şi răspunsul. De la medicul veterinar, Serafim Velicevici. Acesta mi-a comunicat că “După două rânduri de analize privind toxicologia, s-a purces şi la analize de parazitologie pentru a exclude alte cauze posibile. S-a constatat că albinele au suferit o infecţie parazitologică intestinală. Încă nu am buletinul de analize, dar aşa mi s-a spus de la Direcţia Sanitar-Veterinară. Apicultorii, ca mai toţi crescătorii de animale, au impresia că le ştiu pe toate, dar uite că nu e aşa”, a spus medicul.