BAyer 1200x150
Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

După doi ani de amânări, Apicultura mai stă o tură

Publicat: 29 decembrie 2019 - 16:40
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Cu ocazia unui eveniment organizat de Camera de Comerţ, Industrie şi Agricultură Brăila, în care au fost premiate firmele brăilene de top, l-am întâlnit pe apicultorul Dan Iorga, cel care l-a „înţepat” pe ministrul Agriculturii, Petre Daea, la deschiderea Târgului Naţional AgriCultura de la Brăila - ediţia 2019, reproşându-i că MADR nu acordă suficientă atenţie apiculturii.

„Am fost plăcut surprins că la câteva zile după închiderea târgului, ministrul Agriculturii, Petre Daea, a pus mâna pe telefon şi l-a sunat pe directorul APIA Brăila să mă caute. Astfel, am fost anunţat că în urma discuţiilor pe care le-am purtat cu şeful MADR a fost retrasă Legea Apiculturii de la votul final din Comisia de Agricultură a Camerei Deputaţilor, pentru a se reveni asupra mai multor probleme ce privesc sectorul apicol. Totodată, am primit invitaţia ca la reluarea dezbaterilor să vin la Parlament şi să particip la lucrările Comisiei pentru Agricultură, silvicultură, industrie alimentară şi servicii specifice, din CD, cameră decizională”, ne-a declarat Dan Iorga.
Apicultorul brăilean susţine că în intervenţia sa a insistat asupra sprijinirii rasei autohtone de albine Apis melliferica carpatica, precum şi a altor cerinţe ale apicultorilor.

MiereClick pe poza pentru galerie!

„Dacă va fi iarna grea, 60% dintre albine vor muri!”
Acesta a cerut în mod expres stabilirea zonelor pentru pastoral. „Adică şi eu şi foarte mulţi apicultori nu mai dorim acele aglomeraţii în aceste zone, cum ar fi câmpurile cultivate cu rapiţă sau floarea-soarelui, pădurile de tei şi salcâm, dar şi alte areale cu potenţial melifer. Apoi, am ridicat problema familiilor de albine. Vă spun, în premieră pentru revista Ferma, că dacă va fi o iarnă grea, aşa cum susţin meteorologii, 60 la sută dintre familiile de albine vor muri. Ceea ce nu înţeleg mulţi din apicultura românească este că în momentul în care aduci un hibrid sau o rasă de albine (gen Buckfast), acestea vor afecta albina locală adaptată condiţiilor pedoclimatice ale regiunii. Deja descendenţii sunt din ce în ce mai slabi calitativ, nu mai rezistă la boli şi la dăunători şi nici la diferenţele de temperatură”, consideră Dan Iorga.
„De asemenea, membrii comisiei au cerut să vină la dezbateri asociaţiile şi reprezentanţii apiculturii, ceea ce mi se pare corect. Voi fi şi eu prezent peste două săptămâni (undeva la începutul lunii noiembrie) unde sper să fie ultima întâlnire în Comisie înainte de votul final pe Legea Apiculturii”, a precizat crescătorul de albine brăilean.
Dan Iorga s-a declarat nemulţumit de presiunile făcute de unii apicultori interesaţi de importul de Buckfast, albina-hibrid sau de alte rase sau hibrizi care promit producţii duble, dar cu costuri uriaşe şi efecte dezastruoase pe termen lung, care pot pune în pericol materialul genetic apicol autohton.

Apicultura românească este în impas
În acest sens, vine şi semnalul tras de Ioan Fetea, preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Albine (ACA), care într-o intervenţie la Comisia de Agricultură a Camerei Deputaţilor a declarat că apicultura românescă se află într-un mare impas, cauzat de producţiile scăzute şi de mortalităţile determinate de boli pentru care nu există tratamente alternative sau de tratamentele fitosanitare excesive. Alte cauze sunt scăderea preţurilor şi invazia pieţei europene cu tot felul de “surogate” de miere, precum şi efectele negative ale schimbărilor climatice asupra populaţiilor de albine şi, nu în ultimul rând, distrugerea fondului genetic apicol autohton.
Potrivit liderului ACA, vânzarea de material biologic apicol de reproducţie este corect legiferată astăzi în reglementările nationale şi europene, apicultorii neavând nici un fel de problemă în a-şi valorifica produsele obţinute în exploataţiile de producţie.
Între problemele semnalate de apicultori se numără finanţarea insuficientă prin Programul Naţional Apicol, nivelul ridicat de mortalitate în rândul familiilor de albine din cauza tratării culturilor cu substanţe care dăunează micilor lucrătoare, dezinteresul privind protejarea rasei autohtone Apis mellifera carpatica sau lipsa de aplicabilitate a programului „Mierea în şcoli”.

Lipseşte mierea românească din supermarketuri
Daniel Popescu, membru în Comisia de Agricultură, s-a implicat activ în problemele crescătorilor de albine, depunând mai multe amendamente la proiectul de Lege 221/2017 pentru modificarea şi completarea Legii Apiculturii nr. 383/2013. Acesta susţine că proiectul Legii Apiculturii este tergiversat de peste doi ani, ceea ce denotă că acest sector nu s-a numărat printre priorităţile guvernanţilor şi parlamentarilor. Mierea este un aliment excelent pentru menţinerea sănătăţii, incomparabil mai bun decât zahărul sau alţi îndulcitori. Statisticile arată că în România se consumă de trei-patru ori mai puţină miere decât în ţările occidentale, în condiţiile în care ţara noastră ocupă locul al patrulea în UE (şi 14 mondial) la producţia şi exportul de miere.
În 2015, am fost pe primul loc în Europa cu o producţie de 35.000 tone. Cu toate acestea, anual, un român consumă în medie doar 550 de grame de miere, iar miere românească 100% nu mai găsim decât de la câţiva procesatori. Din nefericire, mierea comercializată în supermarketurile din România nu prea mai este românească.

Daniel Popescu_b

O producţie de miere mulţumitoare
În 2018, producţia naţională de miere de albine a fost mai bună decât în anul anterior, însă nu depăşise 27.000 de tone, întrucât seceta a afectat considerabil culturile agricole cu potenţial melifer (floarea-soarelui, rapiţă).
De asemenea, anul acesta cantitatea totală de miere obţinută de crescătorii de albine va fi mai mică cu aproximativ 15-20% faţă de cea de anul trecut, a apreciat liderul ACA.
Potrivit datelor comunicate de Ministerul Agriculturii, pentru Agroinfo.ro, anul trecut România avea 1.849.000 de familii de albine. La nivel naţional, sunt înregistraţi în jur de 40.000 de apicultori, peste 60% dintre aceştia fiind membri ACA, cu un efectiv de 900.000 de familii de albine.

Dan Iorga_b
Dan Iorga: „Este necesar ca statul român să sprijine mai susţinut activitatea de creştere a albinelor, sporirea numărului stupilor şi a producţiei de stup, valorificarea superioară a resurselor melifere şi a produselor apicole, să susţină conservarea biodiversităţii şi păstrarea fondului genetic apicol autohton”.

Ioan Fetea_b

Ioan Fetea: “După ce s-a introdus în ţară fraudulos un hibrid trirasial chiar de către «partenerii» de dialog, de altfel foarte vocali, fără să fie verificaţi şi sancţionaţi, aceştia doresc doar legiferarea vânzării de mătci din stupinele de producţie, dorind astfel să închidă acest circuit în scopul unor foloase economice de grup, dar care vor duce la dispariţia în timp a rasei şi a populaţiilor locale de albine din România, care sunt adaptate de mii de ani condiţiilor de aici”.


STUPARII BRĂILENI SUNT DEZINTERESAŢI DE MINIMIS
În ciuda faptului că ajutorul de minimis în valoare de 20 de lei pe familia de albine, aprobat recent de Guvern pentru apicultorii afectaţi de fenomenele meteo nefavorabile, este extrem de necesar, iată că prisăcarii brăileni îl ignoră. Până la expirarea termenului-limită de 31 octombrie a.c. de depunere a cererilor, doar jumătate dintre cei 400 de crescători de albine au fost interesaţi să depună actele de primire a banilor. Nu este o sumă mare, dar e ceva decât deloc.
Apicultorii brăileni au ales să ducă în pastoral în Delta Dunării circa 5.000 de stupi, dar, după spusele lor, îi costă mai mult trecerea cu bacul peste Dunăre decât ajutorul de minimis oferit de stat.


Articol publicat în revista Ferma nr. 20/247 (ediţia 15-30 noiembrie 2019)

 

Vizualizat: 1272 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Grădina lui Piper - o livadă intensivă, irigată și protejată

Grădina lui Piper - o livadă intensivă, irigată și protejată

O afacere de familie, consolidată cu ajutorul fondurilor europene, produce 500 de tone de fructe pe an, în livada intensivă de la periferia municipiului Arad.
 
Redactor: Liviu Gordea
Imagine: Daniela Radi
Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Cultura anului 2021

Pe ce cultură mizaţi în anul agricol 2020-2021?