Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

Dulce şi amar. Cu cât a crescut preţul mierii la export?

Publicat: 22 aprilie 2022 - 15:18
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Vremea deosebit de rece din martie a adus mari emoții apicultorilor ieșeni, mulți dintre aceștia așteptându-se la pierderi de familii de albine de 10-20%, ceea ce va duce şi la reducerea producției de miere.

Pentru următoarele 7-8 luni, crescătorii de albine preconizează o creștere cu cel puţin 20% a prețurilor produselor de profil, pe fondul conflictului armat din Ucraina, stat care ocupa locul al treilea în topul mondial al țărilor furnizoare de miere de albine și pentru care, cel puțin deocamdată, pare deosebit de dificil să poată spera la obținerea acelorași volume de producții.

                             

S-AU BUCURAT PREA DEVREME

 

În luna februarie, apicultorii din județul Iași se bucurau de faptul că, deși destul de secetoasă, iarna a fost relativ ușoară, ceea ce a făcut ca familiile de albine să intre foarte bine în primăvară. Numai că, de la finalul primei decade a lunii martie, temperaturile medii diurne și nocturne au scăzut brusc și entuziasmul apicultorilor a început să se reducă, chiar dacă în aceeași perioadă au căzut și anumite cantități de precipitații benefice pentru mediul înconjurător, unde albinele își vor face culesurile.

Relu Cojocar 02_b 

EFECTE NEGATIVE ÎN STUPINE


”Suntem într-o perioadă destul de stresantă, avem emoții legate de influența condițiilor meteo din întreaga lună martie asupra familiilor de albine și asupra producțiilor din acest an. Din păcate, nu a fost doar o singură zi geroasă, ci au fost valuri de câte 2-3-4 zile cu temperaturi scăzute, în zonele unde sunt amplasate stupinele înregistrându-se chiar minus 11-13 grade Celsius. Vor exista efecte negative asupra stupinelor și a producției din acest an, dar evaluările exacte vor putea fi făcute pe parcursul lunii mai 2022”, observă inginerul zootehnist Relu Cojocar, apicultor cu peste 200 de familii de albine, în cadrul fermei apicole organice Prisaca Moldova, din satul Vânători, comuna Popricani, județul Iași.

 

FRIGUL A CRESCUT CONSUMUL


Pentru apicultura ieșeană, iarna 2022 a fost atipică și din punct de vedere al consumului de hrană, care a fost foarte mare. Ca urmare, apicultorii au fost nevoiți să reevalueze ritmic starea albinelor din stupine și, acolo unde a fost cazul, să intervină cu măsuri specifice, respectiv cu hrănire suplimentară și cu împachetarea consolidată a familiilor de albine.

”Cine nu a reușit să facă o împachetare mult mai bună în fereastra cu vreme prielnică din februarie și nu a urgentat acțiunea măcar în luna martie, atunci, din cauza frigului, va avea pierderi suplimentare. Temperatura medie optimă pentru dezvoltarea albinelor, atunci când apare puietul, este de 30-32 grade Celsius. Un mediu termic prielnic nu se creează cu ajutorul caloriferelor, ci prin activitatea albinelor. Toată această activitate se oglindește în cantitatea de hrană consumată. Tocmai de aceea, în condiții atmosferice vitrege, pentru ca albinele să își poată desfășura activitatea și să își creeze acel mediu prielnic, trebuie să fie suplimentată cantitatea de hrană. Altfel, pierderile pot fi însemnate”, explică Relu Cojocar.

 

CU CE SUPLIMENTĂM HRANA?


În ceea ce privește tipul de hrană care trebuie să fie administrată albinelor în perioada de după apariția puietului (până în luna februarie, încă, se putea administra hrană energetică) și până la primele zboruri, specialistul ieșean subliniază faptul că este de preferat amestecul de miere și polen, polenul asigurând componenta proteică în nutriția albinelor.

 

A CRESCUT PREŢUL LA EXPORT!


Referitor la contextul comercial în care se desfășoară activitatea apicolă din anul 2022, apicultorii ieșeni spun că, după efectele pandemiei COVID-19 și ale creșterii prețurilor la energie și gaze naturale, acum au început să se simtă urmări ale conflictului armat din Ucraina.

Față de luna decembrie 2021, prețurile de achiziție la mierea de albine pentru procesare și export au crescut cu aproximativ 40%, până la începutul lunii martie 2022, și, deja, se anunță noi majorări de prețuri.

Apicultorul de la Prisaca Moldova crede că, până la sfârșitul anului 2022, vor fi înregistrate creșteri cu cel puţin 15-20% ale prețurilor la mierea de albine și la produsele apicole. În Ucraina, multe dintre instituțiile care avizau exporturile au dispărut în urma conflictului armat și, probabil, această țară va lipsi de pe piața mondială a mierii pentru cel puțin un an de zile.

 

CEREREA DE MIERE SE MENŢINE


Cererea de miere de albine, cel puțin pe piața europeană, este aceeași. Probabil, inclusiv producătorii români vor fi printre cei care vor răspunde cerinței pieței europene și, mai mult ca sigur, la prețuri mai mari.

"Din ferma noastră apicolă, certificată ecologic, aproximativ 80% din producție merge la export. Văd că cererea este în creștere și încercăm să facem tot posibilul pentru a obține producții cât mai bune, pentru a livra atât către export, cât și către beneficiarii noștri constanți din țară", spune Relu Cojocar.

 

CUM PUTEM REVENI ÎN TOPURI?


Relu Cojocar atrage atenția asupra faptului că România se află undeva pe locul 20 într-un clasament mondial al țărilor producătoare de miere de albine, deși în anii din urmă a ocupat chiar locul întâi la nivel european. Una dintre șansele de revenire a țării noastre în top ar putea fi oferită prin aplicarea unor programe de îmbogățire a florei. De exemplu, printr-un program de susținere a plantărilor de salcâm, Ungaria a reușit să depășească România la producția de miere din acest sortiment.

 Relu Cojocar 03_b

Sper să crească apetitul românilor pentru consumul de miere și să livrăm cât mai mult pe piața internă. Deocamdată însă, în România consumul pe locuitor este de 4-5 kg miere pe an, spre deosebire de Germania, unde consumul de miere de albine este de 10-15 kg/locuitor/an!

RELU COJOCAR

Apicultor Prisaca Moldova

Vânători, jud. Iași

 

În condițiile evoluției nefavorabile a vremii și prin lipsa intervențiilor apicultorului, anul acesta pot fi înregistrate pierderi de peste 20% din familiile de albine!

 

Dacă România produce anual aproximativ 20.000 de tone de miere de albine, Ucraina producea de 3-4 ori mai mult!

CU PRISACA MOLDOVA LA DUBAI!

Ferma Apicolă ”Prisaca Moldova” Iaşi a pornit de la o mică stupină, organizată în urmă cu zece ani de către inginerul zootehnist Relu Cojocar, împreună cu soţia sa. Află cum a evoluat afacerea dulce de la Vânători!

 

un articol de

PETRONELA COTEA MIHAI

redactor Radio România Iaşi

 

Vizualizat: 1429 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Cum se pastrează merele peste iarnă!

Cum se pastrează merele peste iarnă!

Când este perioada optimă pentru recoltarea merelor? Cum le depozităm și unde? Ioan Jula, pomicultor din jud. Sibiu, ne dă câteva sfaturi legate de păstrarea merelor peste iarnă pentru cei care au o livadă mică în curte.

Massey Ferguson a revoluționat productivitatea în ferma familiei Popa din Cerăt, jud. Dolj Amazone Condor - semănat direct și fertilizare cu rată variabilă Plugul rotativ FALC - o soluţie eficientă pentru orice teren
Preţul îngrăşămintelor

Preţul îngrăşămintelor a crescut, ce veţi face?