Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Drumul LÂNII. AURUL OIERILOR, pierdut în timp!

Publicat: 31 iulie 2017 - 14:53
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

LAPTE şi CARNE, dar CE FACEM CU LÂNA? De peste douăzeci de ani, obiectivele principale ale crescătorilor de oi au fost producţia de carne şi/sau de lapte de oaie, produse care le-au adus cele mai importante resurse financiare.

După creşterea spectaculoasă a calităţii şi cantităţii de lână (mai cu seamă lână fină) din intervalul anilor 1960-1990, s-a ajuns acum ca această materie să fie plătită cu preţuri derizorii...

Preţ în declin continuu
Lâna grosieră se vinde cu 1-2 lei/kg, iar cea semifină cu 2-3 lei/kg, în timp ce lâna fină valorează 3-4 lei/kg, preţuri de valorificare de peste zece ori mai mici comparativ cu perioada anterioară. Acest recul puternic al producţiei indigene de lână a fost cauzat, în primul rând, de scăderea cererii interne de lână ca urmare a declinului industriei textile, finalizat prin închiderea celor mai multe unităţi de procesare a lânii grosiere.

Pe de altă parte, după anul 1990 s-a accentuat tendinţa crescătorilor de ovine români de a elimina oile cu lână fină şi chiar semifină, mai pretenţioase la condiţiile de iernat, în favoarea oilor cu lână grosieră, care au ajuns majoritare (circa 75%) în structura de rasă de ovine a României. În contrast, cererea pentru lână grosieră a scăzut foarte mult, odată cu importul masiv de covoare din fibre sintetice, aduse din vestul Europei, şi pierderea pieţelor din ţările arabe care importau cantităţi mari de covoare din lână grosieră şi chiar lână spălată.

CALITĂŢILE LÂNII
Cu toate acestea, lâna şi bumbacul sunt considerate şi, în prezent, cele mai valoroase fibre textile, datorită unor însuşiri igienice şi mecanice care nu se regăsesc în totalitate la alte fibre textile naturale sau de sinteză.

Ştiaţi că dintre calităţile igienice ale lânii, cele mai cunoscute sunt: conductibilitate termică redusă (termoizolatoare), fiind de 3-4 ori mai călduroasă comparativ cu „sora” ei sintetică melana, higroscopicitate pronunţată, bună izolatoare pentru zgomote puternice şi ultrasunete, permeabilitate pentru razele ultraviolete care asigură igienizarea pielii, electrizare statică redusă (facilitează scurgerea rapidă a electricităţii statice); se aprinde greu (la peste 500 grade C) şi arde încet, lăsând un scrum spongios neaderent la suprafaţa de ardere, senzaţie plăcută la palpare, rezistenţă foarte ridicată la acţiunea razelor solare (de şase ori mai mare comparativ cu mătasea naturală şi de două ori mai mare faţă de melană). (...)
Lâna în stare naturală conţine 10-20% apă (standardul 15-17%) şi 80-90% cheratină, substanţă proteică, având o compoziţie asemănătoare cu scleroproteinele din piele, păr, pene, copite şi coarne, compatibilă cu pielea umană.

SUBVENŢIE SPECIALĂ

În primăvara acestui an, ministrul agriculturii Petre Daea a promis sprijin excepţional pentru oieri, în vederea valorificarii lânii. Subvenţia de 1 leu/kilogramul de lână comercializat a fost aprobată de Guvern. Rămâne de văzut câţi oieri vor beneficia de ajutorul de minimis promis de Daea. 

Vizualizat: 1884 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Reclama header after big part 3 pages

Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Noutăţi Väderstad la Agritechnica 2019 Tehnică agricolă pentru profesionişti 2020 - Protecţia plantelor
START Campanie de primăvară. Tu ce alegi?

Iarnă fără zăpadă sau ploi, secetă pedologică... vremea nu e deloc prietenoasă. Cum staţi cu lucrările specifice campaniei de primăvară pregătirea terenului/semănat? Ce hibrizi alegeţi? Vă rog, scrieţi în comentariu ce sămânţă cumpăraţi, de la cine şi judeţul în care lucraţi terenul!