Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

Drepturi inegale la finanţare. 4 probleme semnalate de crescătorii de oi şi capre

Publicat: 22 martie 2021 - 10:35
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Pentru rasele de animale locale, în pericol de abandon, crescătorii români beneficiează anual, prin APIA, de plăţi compensatorii per UVM (unitate vită mare).

Conform regulamentului UE numărul 1305/2013, bovinele sunt cotate cu 1 UVM/cap, iar oile şi caprele cu 0,15 UVM/cap. Deci un raport de o vacă la 6,67 oi sau capre (1:0,15 = 6,67). Mai precis, pentru acest 980 lei/an/vacă, doar 64 lei/an/oaie, adică de 15 ori mai puţin şi şocant de puţin la capră: 29,38 lei/an, adică de 33 de ori mai puţin decât o vacă.

Crescătorii care deţin oi şi capre în pericol de abandon nu contestă valoarea acestui sprijin meritat la bovine, porcine şi ecvidee. Eu au totuşi câteva obiecţii:

 

  1. Aceeaşi sumă/UVM la toate speciile. Consideră că toate rasele şi populaţiile de animale autohtone care îndeplinesc cerinţele specifice prevăzute în Măsura 10, Pachetul 8 trebuie să primească aceeaşi sumă pe UVM, şi nu diferenţiat. Trebuie să amintim că faţă de celelalte specii de animale de fermă ovinele aduc cel mai important aport valutar din export dar sunt punctate foarte slab în loc de a stimula acest sector zootehnic care este singurul care deţine un loc fruntaş la nivel european .
  2.  Mai sunt şi alte rase... abandonate! Alţii consideră argumentat că mai sunt şi alte populaţii de ovine în pericol de dispariţie care meritau să fie sprijinite prin această măsură. Rasa Ţigaie varietatea ruginie, foarte valoroasă pentru lapte (Ţigaie ruginie de Covasna) şi carne (Ţigaie ruginie de Jucu, Câmpia Turzi), numără câteva zeci de mii şi este eligibilă. Dar, Ţigaia Bucălaie de Socodor, judeţul Arad, cu cea mai mare greutate corporală (berbeci 90-120 kg, oile 60-70 kg) şi o producţie mare de lapte (120-130 kg /lactaţie), apreciată de crescători, numără numai circa 5000 de ovine şi nu a fost inclusă în Măsura 10, Parchetul 8. În aceeaşi situaţie sunt şi Ţurcana creaţă de Caransebeş şi Ţurcana de Brastavăţul din judeţul Olt, ambele apreciate la superlativ mai ales pentru producţia de lapte.
  3. Problema înlocuirii animalelor. O altă problemă majoră la ovine şi caprine în pericol de dispariţie este dificultatea de a înlocui animalele care ies din efectiv - prin reforme, sacrificări, mortalităţi - cu tineret de înlocuire greu de procurat.
  4. Birocraţie prea mare. O parte din aceşti crescători sunt nemulţumiţi şi de numărul mare de evidenţe şi controale, care se fac pe parcursul anului.

 

CÂŢI BANI PRIMESC CRESCĂTORII?

 

- ovine: 87 euro/UVM;
- caprine: 40 euro/UVM;
- bovine: 200 euro/UVM;
- ecvidee: 200 euro/UVM;
- porcine: 176 euro/UVM.

 

Vizualizat: 1967 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Plugul rotativ FALC - o soluţie eficientă pentru orice teren

Plugul rotativ FALC - o soluţie eficientă pentru orice teren

Plugul rotativ FALC - o soluţie eficientă pentru orice teren! Interviu cu Marius Mitra, reprezentat FALC în România, realizat la Agriplanta 2022

NATUREVO: „Luăm cultura de la zero și să o ducem până la momentul recoltării” Climate FieldView de la Bayer - hărți de producție cu precizie maximă în timp real AGRARIA 2022, 5-8 mai 2022, Jucu, Jud. Cluj!
Preţul îngrăşămintelor

Preţul îngrăşămintelor a crescut, ce veţi face?