Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

Drepturi inegale la finanţare. 4 probleme semnalate de crescătorii de oi şi capre

Publicat: 22 martie 2021 - 10:35
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Pentru rasele de animale locale, în pericol de abandon, crescătorii români beneficiează anual, prin APIA, de plăţi compensatorii per UVM (unitate vită mare).

Conform regulamentului UE numărul 1305/2013, bovinele sunt cotate cu 1 UVM/cap, iar oile şi caprele cu 0,15 UVM/cap. Deci un raport de o vacă la 6,67 oi sau capre (1:0,15 = 6,67). Mai precis, pentru acest 980 lei/an/vacă, doar 64 lei/an/oaie, adică de 15 ori mai puţin şi şocant de puţin la capră: 29,38 lei/an, adică de 33 de ori mai puţin decât o vacă.

Crescătorii care deţin oi şi capre în pericol de abandon nu contestă valoarea acestui sprijin meritat la bovine, porcine şi ecvidee. Eu au totuşi câteva obiecţii:

 

  1. Aceeaşi sumă/UVM la toate speciile. Consideră că toate rasele şi populaţiile de animale autohtone care îndeplinesc cerinţele specifice prevăzute în Măsura 10, Pachetul 8 trebuie să primească aceeaşi sumă pe UVM, şi nu diferenţiat. Trebuie să amintim că faţă de celelalte specii de animale de fermă ovinele aduc cel mai important aport valutar din export dar sunt punctate foarte slab în loc de a stimula acest sector zootehnic care este singurul care deţine un loc fruntaş la nivel european .
  2.  Mai sunt şi alte rase... abandonate! Alţii consideră argumentat că mai sunt şi alte populaţii de ovine în pericol de dispariţie care meritau să fie sprijinite prin această măsură. Rasa Ţigaie varietatea ruginie, foarte valoroasă pentru lapte (Ţigaie ruginie de Covasna) şi carne (Ţigaie ruginie de Jucu, Câmpia Turzi), numără câteva zeci de mii şi este eligibilă. Dar, Ţigaia Bucălaie de Socodor, judeţul Arad, cu cea mai mare greutate corporală (berbeci 90-120 kg, oile 60-70 kg) şi o producţie mare de lapte (120-130 kg /lactaţie), apreciată de crescători, numără numai circa 5000 de ovine şi nu a fost inclusă în Măsura 10, Parchetul 8. În aceeaşi situaţie sunt şi Ţurcana creaţă de Caransebeş şi Ţurcana de Brastavăţul din judeţul Olt, ambele apreciate la superlativ mai ales pentru producţia de lapte.
  3. Problema înlocuirii animalelor. O altă problemă majoră la ovine şi caprine în pericol de dispariţie este dificultatea de a înlocui animalele care ies din efectiv - prin reforme, sacrificări, mortalităţi - cu tineret de înlocuire greu de procurat.
  4. Birocraţie prea mare. O parte din aceşti crescători sunt nemulţumiţi şi de numărul mare de evidenţe şi controale, care se fac pe parcursul anului.

 

CÂŢI BANI PRIMESC CRESCĂTORII?

 

- ovine: 87 euro/UVM;
- caprine: 40 euro/UVM;
- bovine: 200 euro/UVM;
- ecvidee: 200 euro/UVM;
- porcine: 176 euro/UVM.

 

Vizualizat: 2064 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Ilie Popescu are o singură preferinţă - John Deere

Ilie Popescu are o singură preferinţă - John Deere

Astăzi, grupul de firme Olt Piess deţine nu mai puţin de 13 tractoare, 9 combine şi două sprayere autopropulsate pentru aplicarea tratamentelor fito-sanitare, toate marca John Deere. „Avem trei tractoare mari, de aproape 600 CP, două pe şenile şi altul pe roţi, dar articulat. Ele sunt folosite evident la lucrările grele. Spre exemplu, anul acesta, pentru că ne-au permis condiţiile din câmp, am arat în jur de 70% din suprafaţă. O dată la trei ani am observat că trebuie să întoarcem brazda”

„John Deere m-a convins prin fiabilitatea echipamentelor. Dar la fel de importantă a fost şi relaţia cu IPSO Agricultură. Ne respectăm reciproc şi atunci e normal să fim mulţumiţi de acest parteneriat. În zona noastră există şi o echipă de service foarte bună” - ILIE POPESCU, administrator Olt Piess SRL

Hectarul.ro - Un hectar de soluții pentru casa, grădina și ferma ta! Micul oier Emanuel Miclăuş visează medicina Caracteristici si recomandari pentru hibrizii Pioneer
Preţul îngrăşămintelor

Preţul îngrăşămintelor a crescut, ce veţi face?