Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

DRAMA OIERITULUI - mulţi amărâţi cu turma de oi în curte!

Publicat: 09 iulie 2018 - 16:44
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Gheorghe Mihăescu, preşedintele Asociaţiei „Ovitim Mioriţa” Coşteiu, din judeţul Timiş, trăieşte, ca mulţi alţii, de-o viaţă întreagă la uzina cu foc continuu a zootehniei. Creşte la ferma sa mai bine de 700 de ovine. Ne-a vorbit cu durere în suflet despre drama oieritului, ocupaţie de care ar vrea să se lase cât de curând. Motivele: nu mai are cu cine mulge oile! Şi apoi, nu-l urmează nimeni din familie care să ducă mai departe tradiţia oieritului.

Iată ce spune liderul crescătorilor de oi din comuna timişeană despre viaţa grea a celor care mănâncă o pită neagră din oierit: „Fiecare fermier îşi face strategia lui. Cei care au personal mulg şi vând laptele. La noi în zonă, aicea, s-au făcut contracte cu 2,9 lei litrul de lapte la un procesator din judeţ, acesta a fost preţul şi anul trecut! Cine face brânză, are probleme, că trebuie să proceseze laptele! Nu ştiu dacă românul mai mănâncă atâta brânză sărată, că fuge de sare! Sfatul medicului este să nu mai mâncăm sărat! Cam asta este soarta oieritului!”

Gheorghe Mihaescu_b

Noroc cu subvenţiile
Fermierul bănăţean consideră că dacă nu ar fi fost subvenţiile, ar fi dispărut animalele cu crescători cu tot! „Noroc cu subvenţiile astea care se mai dau; cei care au fost prinşi în sprijinul cuplat au mai primit un ban în plus, restul sunt amărâţi cu turma de oi în curte! Mulţi o duc mai mult rău decât bine; supravieţuiesc doar pentru că muncesc în familie, sacrifică ce-i mai sfânt pe lume - familia! Dacă ar face un calcul economic, nu ar ieşi bine. Dacă nu s-ar mai da de mâine subvenţii, 80 la sută dintre oieri vor dispărea! Cheltuielile sunt foarte mari şi nu mai e personal cu care să lucrezi”, susţine fermierul.

„Alege oaia!” - un program cu boii înaintea carului!
Gheorghe Mihăescu nu ocoleşte programul la modă „Alege oaia!”, care-i nemaipomenit, e super, dar s-au pus boii înaintea carului. Trebuia să fie precedat de un alt program, complementar, pentru susţinerea construcţiei de abatoare! „Aici e cheia! Ne trebuie reguli simple pentru sacrificarea animalelor. ~ntr-adevăr, să fie reguli de igienă maximă, pentru că hrănim populaţia. Oameni buni, noi nu avem centre de sacrificare şi noi vrem să tăiem oi şi să avem în piaţă carne?!”, se întreabă retoric Gheorghe Mihăescu. Şi continuă: „Am fost la Minister şi ni s-a spus să tatuăm oile-n ureche; vor încă o identificare, să nu furăm! Astea îi preocupă pe cei din MADR, să nu se fraudeze subvenţiile! Iar carnea de oaie care există prin pieţe e 99 la sută fără documente, să ştiţi de la mine! Autorităţile fac derogare de Sărbătorile Pascale; peste tot se taie miei timp de circa două săptămâni. După aia, salut! Se închide!”

„Devenim caraghioşi, domnule!”
Crescătorul timişean crede că era grozav dacă se putea sacrifica mielul în fermă şi să fie vândut la piaţă pe tot parcursul anului. „Se spune că nu mănâncă românul miel! Păi unde, Doamne iartă-mă!, să mănânce, dacă nu găseşte miel după Paşti!? Că nu mai e voie să se taie prin pieţe şi niciunde. Un abator de mare capacitate are 50-60 de oameni angajaţi. ~i convine ăluia să-ţi taie ţie cinci miei? Devenim caraghioşi, domnule! Nu era bine să se taie oaia şi să se vândă cu o ştampilă a medicului veterinar, sub control? La Paşti, e voie să se taie mieii şi să se vândă din portbagajele maşinilor! Şi timp de două săptămâni poţi vedea mieii atârnaţi prin copaci, de parcă ar fi crescut oaia în pom! Sau pe garduri... Apoi se interzice. Nici în condiţii minime de igienă nu ai voie să sacrifici! Este corect? Eu nu cred! Şi chestiunea este că nu interesează pe nimeni!”, susţine crescătorul bănăţean.
„Şi ar mai fi ceva. Am spus-o de atâtea ori: de ce nu ne lasă turcii nici să le tranzităm ţara cu oile noastre? Ar trebui să fie paritate: intră un tir cu roşii din Turcia, intră şi unul cu oi din România! Ei îşi protejează fermierii lor, noi la ai noştri să le dăm cu bâta în cap! Cu dublu standard nu se poate! Nu-i corect!”, conchide liderul crescătorilor de ovine/caprine din Coşteiu.


SĂ DISPARĂ JUMĂTATE DIN EFECTIVELE DE OVINE!
Preşedintele Asociaţiei „Ovitim Mioriţa” din Coşteiu are o explicaţie a faptului că preţul la carnea de ovine este atât de scăzut: „Noi avem foarte multe oi! Părerea mea e că dacă nu dispare jumătate din efective, nu vor fi preţuri la ovine! E multă oaie, poporul român nu mănâncă atâta oaie! Noi producem pentru alţii. Şi atuncea ne mai dau câte o «limbă albastră» sau o altfel de boală şi iar scade preţul!”


Un articol publicat în revista Ferma nr. 7/212 (ediţia 15-30 aprilie 2018)

 

Vizualizat: 71 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
reclama art afetr lead

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Sistemul de ghidare Trimble GFX-750 testat la Soc. agricola AgroSlavia Cum își gestionează drenarea cei de la Campo d'Oro cu ajutorul sistemelor Trimble de la Vantage
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?