Kwizda
Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

Dosar FERMA. Cum s-au ÎMPĂRŢIT PĂŞUNILE la Dumbrăveni?

Publicat: 04 octombrie 2017 - 10:43
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

ATENŢIE, SE LICITEAZĂ! Orăşelul Dumbrăveni din nordul judeţului Sibiu are pe teritoriul său păşuni pe care şi le dispută cei câţiva crescători de animale din localitate.

Din păcate, suprafaţa totală a izlazului este de 724 ha, insuficientă pentru numărul de oi şi vaci aflate în proprietatea fermierilor (169 de vaci şi 4016 de oi şi capre). Primăria a organizat în 2014 licitaţie pentru împărţirea pajiştilor, iar rezultatele nu au fost mulţumitoare pentru toată lumea.

Înainte de a organiza licitaţia, cu trei ani în urmă, Primăria Dumbrăveni a apelat la serviciile unui expert pentru bonitarea suprafeţelor păşunabile. Localitatea dispune de mai multe trupuri de păşune, atât în Dumbrăveni, cât şi în satele aparţinătoare: Saroş pe Târnave şi Ernea. În Dumbrăveni sunt două trupuri de păşune: Căpâlna (82 ha) şi După Hulii (32 ha). De precizat că pajiştile sunt proprietate privată a Primăriei.

saivanul-fam.-Lazăr_b

Concesiune pe patru ani
În urma bonitării, a reieşit că ambele terenuri din Dumbrăveni sunt de calitate foarte slabă, pretabile numai pentru păşunat. De altfel, nici celelalte terenuri nu au o calitate mai bună. E ori slabă, ori foarte slabă. Autorul studiului, expertul tehnic judiciar Ilie Farca, a rezervat păşunea Căpâlna bovinelor, iar păşunea După Hulii, ovinelor. Desigur, şi celelalte trupuri de pajişte aflate în proprietatea primăriei au fost alocate fiecărei specii de erbivore domestice. Având acest studiu, autoritatea publică locală a organizat licitaţia. Păşunea Căpâlna a fost câştigată de Asociaţia Târnavalact, condusă de Emanoil Ştef, redevenţa fiind de 355 lei/ha. Păşunea După Hulii a fost adjudecată de crescătorul de ovine Vichente Roman, cu o redevenţă de 750 lei/ha. Cu aceste rezultate, s-a relansat activitatea pastorală în Dumbrăveni, în primăvara anului 2014, contractele fiind valabile până în 2018.

oile-fam.-Lazăr_b

Păşunea interzisă
Rezultatul nu a fost însă mulţumitor pentru familia Lazăr, care îngrijeşte o turmă de câteva sute de ovine. Saivanul lor se află pe teritoriul Dumbrăvenilor, la o aruncătură de băţ de păşunea Căpâlna, rezervată vacilor şi câştigată de Asociaţia Târnavalact. Familia Lazăr ar fi vrut să liciteze păşunea aceasta, dar primăria nu i-a permis acest lucru, întrucât suprafaţa nu era rezervată ovinelor. Maria Lazăr a participat la o altă licitaţie, pentru trupul de păşune numit Lupoaia, destinată ovinelor şi situată în satul Saroş pe Târnave. Licitaţia a fost reluată de trei ori, iar câştigătoare a ieşit familia Moldovan, cu o redevenţă de 372 lei/ha. Astfel, după ce nu i s-a permis să liciteze pentru Căpâlna şi după ce a pierdut licitaţia pentru Lupoaia, familia Lazăr s-a trezit fără nici un hectar de păşune închiriat de la primărie.

Ce s-a întâmplat cu păşunile licitate şi răslicitate şi cum a rămas familia Lazăr cu ochii-n soare în repetate rânduri, aflaţi din revista Ferma, ediţia 15-30 septembrie 2017!

Vizualizat: 1880 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Elita Campionilor în Agribusiness

Elita Campionilor în Agribusiness

Etapa de la Timişoara a Elitei Campionilor în Agribusiness, conceptul BASF gândit pentru a marca anul acesta seria simpozioanelor de iarnă, a reunit peste 200 de fermieri din vestul ţării. Şi chiar dacă pentru unii prezenţa în "arenă" a unor mari campioni precum Bogdan Stelea şi Gabi Balint a fost oarecum surprinzătoare, cei doi exponenţi ai generaţii de aur a fotbalului românesc s-au integrat perfect în peisaj, oferind pase decisive şi numeroase conexiuni paralele între aşa-numitul sport rege şi agricultură. Pentru că, deşi la prima vedere par două lumi total diferite, în realitate aceste domenii de activitate au multe în comun, bazându-se pe obiective şi performanţe.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Uzina de carne din Deta Monika Puiu în vizită la redacţia FERMA
Cultura anului 2017

Care credeţi că va fi cea mai rentabilă cultură agricolă în 2017?