Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

Deznădejdea unui fermier. Ionel Panaite: „NU AM UNDE DA LAPTELE!”

Publicat: 02 iunie 2018 - 14:38
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Ionel Panaite, fermier din comuna Piscu, judeţul Galaţi, creşte de la Revoluţie vaci cu lapte. La ferma lui din Tudor Vladimirescu, o aşezare din apropiere, are în exploatare 105 de animale din rasa Holstein, din care 35 de vaci sunt în lactaţie. Se pricepe să le crească şi îngrijească pentru că îşi face profesia de tehnician veterinar.

„La mulsorile zilnice se strâng până la 400 litri de lapte şi nu am cui livra! Nu mai am ce face cu el! Am avut un contract cu un procesator din zonă la 80 de bani litrul, dar a vândut fabrica. Noul proprietar nu este interesat de a continua activitatea, vrea s-o demoleze a pentru a pune în valoare terenul. În aceste condiţii, mă voi duuuce la vale!..”, susţine destul de mâhnit fermierul gălăţean.     
În judeţul Galaţi, poţi număra pe degetele de la o mână procesatorii. Cea mai răsărită este o fabrică modernă de la Tecuci, dar acum aceasta încheiat contract cu Agrimat Matca si are astfel suficient lapte. Mai sunt două-trei brânzării artizanale în tot atâtea comune, dar nu fac mare ... brânză!  
De asemenea, statistica oficială arată că la nivel judeţean ar fi înregistraţi circa 105 de crescători de animale, dar, practic, mai sunt „în viaţă” doar câţiva... Şi toţi au probleme cu livrarea laptelui.   

„Cine face lapte acum ori e prost, ori e nebun!”
„Am fost notificat de procesatorul cu care lucrasem că începând cu 1 iunie 2018 nu mai trimite autocisterna să-mi preia laptele colectat în tancul de răcire. Aşa că simt că mă prăbuşesc. La începutul anului, avusesem contract cu o altă unitate prelucrătoare din judeţul Vrancea. Livram la 90 de bani litrul; era un preţ cât de cât bun. Dar odată cu schimbarea managerului, s-au stricat şi treburile. S-au oprit plăţile, s-au adunat restanţele! Spre exemplu, crescătorul Costică Sârghie din Valea Mărului mai are şi acum de primit 1,5 miliarde de lei vechi. De asemenea, Tudorel Alexandru, 300 milioane; eu am avut 180 milioane lei vechi, am primit ceva, dar au mai rămas facturi neachitate. Şi lista poate continua...”, susţine Ionel Panaite.  
Acesta continuă: „Circulă o zicală printre noi, crescătorii de animale, şi anume: Dacă aş pleca urechea la ce mă îndemnă alţii, ar trebui să vând animalele şi să stau liniştit! Nu pot când ştiu că m-am împrumutat să le cumpăr. Numai eu ştiu cum m-am chinuit să le menţin în viaţă!”.
Fermierul nu înţelege neam strategia Ministerului Agriculturii pentru sectorul zootehnic. „pe noi, crescătorii de animale, ne-a încurajat cu subvenţiile, cu Controlul Oficial al Producţiei de lapte pentru a produce cât mai mult lapte şi de calitate, dar a lipsit interesul pentru asigurarea desfacerii producţiei obţinute. Producem degeaba, ca la Cooperativa «Munca în zadar»”, a explicat tehnicianul veterinar Ionel Panaite.

ionel panaite_b
   
„Aici sunt banii Dvs! La... mansarda preşedintelui!”
Ştiind că fermierul este membru al Asociaţiei Crescătorilor de Taurine Galaţi, l-a întrebat de ce asociaţia nu s-a preocupat să întocmească şi să depună proiecte prin care să solicite forduri europene pentru a realiza investiţii.
„Noi am strâns o sumă mare de bani să realizăm construcţia unei microunităţi de procesare a laptelui care au dispărut fără urmă! În schimb, casa fostului preşedinte al asociaţiei s-a ridicat etaj cu mansardă!”, a susţinut Ionel Panaite.

„Condamnat”, cu sabia lui Damocle deasupra capului!
Fermierul din Piscu este „condamnat” să meargă mai departe, cu sabia lui Damocle deasupra capului! Nu are ce face! A bătut la porţile unor procesatori din judeţul Brăila, a fost refuzat să-i preia laptele pe motiv că este distanţa prea mare şi că mai sunt furnizori de materie primă în apropiere. „Am la Tudor Vladimirescu un adăpost pentru 120 de animale, l-am dotat corespunzător cu toate utilităţile. Am închiriate 25 hectare de păşune unde-mi ţin animalele. Cumpăr fân din judeţul Vrancea, fac stocul mai de timpuriu că din pricina secetei se va scumpi nutreţul. Iau la coasă cam 10 tone; balotul de fân în greutate de 30 kg costă 50 de lei; un preţ rezonabil. Mi-am propus ca întreaga cantitate de furaje pentru sezonul rece să o asigur până în luna august. Dar, problema care mă apasă este că nu ştiu ce voi face cu laptele! Îmi vine să-mi iau câmpii, şi-a dat frâu liber deznădejdei Ionel Panaite.

Vizualizat: 10241 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Cooperativa Agricolă Someş-Arieş la Agraria 2022

Cooperativa Agricolă Someş-Arieş la Agraria 2022

Prototipul ideal al Bălțatei românești în viziunea Cooperativei Agricole Someş-Arieş la Agraria 2022! Un interviu cu Călin Fărgaciu, membru fondator al asociaţiei transilvănene

AGRARIA 2022, 5-8 mai 2022, Jucu, Jud. Cluj! Vasile Târziu: 5 provocări pentru agricultura de mâine Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare
Preţul îngrăşămintelor

Preţul îngrăşămintelor a crescut, ce veţi face?