BAyer 1200x150
Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Despre zootehnie, numai „de bine”

Publicat: 22 august 2013 - 11:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Conform tradiției românești, „despre morți se vorbește numai de bine”. Pe bună dreptate, nu este frumos să critici pe cineva sau ceva ce nu mai există. Din acest motiv m-am gândit să scriu câteva rânduri „de bine” despre zootehnia românească

Click pe poza pentru galerie!

De la profesorii mei din țară și din străinătate am învățat că „locomotiva” care propulsează întregul „tren” al agriculturii este zootehnia, iar „combustibilul”, fără de care totul ar stagna, îl constituie pășunile, fânețele și plantele furajere.

Toate țările care au acum o agricultură avansată au dezvoltat mai întâi zootehnia. Exemplul tipic îl constituie Olanda, care a devenit o mare putere economică datorită producției de brânzeturi, celebre în toată lumea. La fel și Țările Scandinave, care trăiesc, practic, din zootehnie, aproape fără a avea agricultură de câmp.

Dacă într-o țară cum este România, unde fiecărui cetățean îi revin 0,42 hectare de teren arabil de foarte bună calitate, s-a ajuns să se importe 70% din consumul de carne și mari cantități de lactate, legume, fructe etc., înseamnă că „trenul” agriculturii românești a deraiat și „locomotiva„ lui, respectiv zootehnia, stă cu roțile în sus. Autoritățile dau vina pe climă, pe orice, numai pe cei care conduc agricultura NU!
Cred că pentru un agricultor din Germania, Anglia sau Olanda, cele spuse anterior ar fi de domeniul absurdului.

 

Suntem foarte săraci în a realiza potențialul bogat al agriculturii

O țară ca România, cu 9.427.000 hectare de teren arabil, care reprezintă 23% din suprafața arabilă a țărilor central europene și 12,6% din suprafața arabilă a țărilor Uniunii Europene, nu are voie să importe alimente de bază pentru populație, ci ar trebui să exporte. Să știe că potențialul agricol al României ar putea hrăni circa o sută de milioane de locuitori, nu numai 20, câte are țara noastră.

Iată, deci, că suntem foarte bogați sub aspectul potențialului agricol și foarte săraci în realizarea acestui potențial. Mă întreb și vă întreb de ce nu-l realizăm, când aproape jumătate din populația României nu are altă ocupație decât agricultura? Cum se descurcă țări ca Suedia, unde în agricultură lucrează numai 1% din populația activă, sau Anglia cu 1,12%, Germania cu 1,52%, Benelux cu 1,84%, Danemarca cu 2%, Cehia cu 2,89%, Franța cu 3,06%, Ungaria cu 11,02% etc?

Cu micile lor procente de agricultori, în Anglia s-au obținut în medie 7340 kg/ha de grâu în anii 2006-2009, în Germania - 6970 kg/ha, în Danemarca - 6550 kg/ha, în Franța - 6410 kg/ha etc. Noi avem cele mai mici recolte de grâu din Uniunea Europeană, dar cele mai „documentate” motivații: fie că nu a plouat la timp, nu a plouat suficient, a plouat prea mult, a fost prea frig, a fost prea cald etc.
Suntem mari experți în justificarea eșecurilor noastre!

 

La baza zootehniei stă producția de semințe de plante furajere

Ce s-ar putea face pentru reconstrucția agriculturii românești? Multe, dar în primul rând ar trebui încurajată creșterea animalelor - izvorul prosperității țăranului român din cele mai vechi timpuri. Dacă adoptăm această opțiune, trebuie să ne propunem ca obiectiv central să producem furaje de calitate la un preț de cost cât mai redus. Toată lumea știe că prețul furajului se reflectă direct în produsul final (carne, lapte etc.). Dacă furajul este scump sau de proastă calitate, rău conservat, crescătorul de animale dă faliment.

Rămâne întrebarea cum să producă fermierul furaje ieftine când semințele de plante furajere sunt foarte scumpe și se găsesc numai la firmele străine, din import? Pe piața internă nu prea mai sunt producători autohtoni de semințe de plante furajere.

Or, reconstrucția agriculturii ar trebui să înceapă cu producerea semințelor de plante furajere din soiuri românești, care provin din vechile populații locale, adaptate perfect climatului destul de capricios de la noi.

De fapt, producătorii de semințe de plante furajere n-au fost sprijiniți cu nimic de statul român. În decursul timpului s-au dat subvenții pentru producătorii de semințe de cereale, oleaginoase, legume, cartofi etc., numai pentru lucernă, trifoi și alte plante furajere nu s-au dat subvenții niciodată. Plantele furajere erau considerate fără importanță, pe considerentul că cresc singure pe izlazuri.

Mă întreb dacă cei care conduc agricultura României știu că peste 80% din producția agricolă globală este folosită pentru hrănirea animalelor și numai 20% pentru hrana oamenilor? Și dacă știu, de ce nu înțeleg că agricultura se face, în primul rând, pentru a crește animale, care la rândul lor asigură hrana de bază a oamenilor. Deci, este mult mai importantă zootehnia decât cultura grâului, este mult mai necesar să se acorde subvenții celor care produc semințe de plante furajere și furaje de calitate decât celor care produc grâu.

Dacă s-ar acorda atenția cuvenită creșterii animalelor, zootehnia, pe post de „locomotivă”, ar propulsa „trenul” agriculturii în orice direcție vom dori: spre dezvoltarea industriei alimentare, spre export când prețul este maxim, spre produse ecologice care devin din ce în ce mai căutate, spre conservarea mediului ambiant etc.

 

Lăsați agricultura pe mâna agricultorilor!

Închei cu propunerea ca Ministerul Agriculturii să se ocupe în viitor numai de problemele legislative, de protecția vamală și de plata subvențiilor, iar toate treburile curente ale agriculturii să treacă în sarcina Asociațiilor de producători agricoli, sub coordonarea Confederației lor.

De pildă, cei din Asociația cultivatorilor de cereale ar putea să stabilească suprafața cultivată, destinația și prețul producției (consum, export, rezerve), soiurile potrivite fiecărei zone climatice, tehnologia de cultură etc. Tot Asociațiile de producători agricoli ar trebui să pună bazele producției interne de îngrășăminte chimice, erbicide și insecto-fungicide.

Totul, în strânsă legătură cu Institutele și Stațiunile Academiei de Științe Agricole și cu profesorii Universităților de Științe Agricole. Ei sunt cei care ar trebui să conducă agricultura României, nu oamenii politici, care în ultimii 20 de ani nu au sprijinit deloc acest sector economic și care sunt răspunzători de starea jalnică în care se află în prezent.

Am convingerea că o dezbatere publică a problemelor din acest articol ar putea aduce multe foloase agriculturii, respectiv fermierilor și țăranilor din România.

Vizualizat: 1533 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Grădina lui Piper - o livadă intensivă, irigată și protejată

Grădina lui Piper - o livadă intensivă, irigată și protejată

O afacere de familie, consolidată cu ajutorul fondurilor europene, produce 500 de tone de fructe pe an, în livada intensivă de la periferia municipiului Arad.
 
Redactor: Liviu Gordea
Imagine: Daniela Radi
Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Cultura anului 2021

Pe ce cultură mizaţi în anul agricol 2020-2021?