Reclama header big full
Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Despre PORCI, POLITICĂ şi STATISTICĂ. Cum stă treaba în sector?

Publicat: 25 aprilie 2017 - 15:24
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

IMPORTĂM, EXPORTĂM, DAR CE CONSUMĂM? Porcul ţipă să primească mâncare, iar crescătorul porcului strigă să primească bani de la guvern. Desigur, nici un crescător nu-şi permite să lase porcul nehrănit, nici măcar o zi.

De unde, de neunde, procură mâncarea pentru guiţător. Cum obţine însă banii din bugetul public? Aici sunt câteva posibilităţi.

Crescătorul de suine se străduieşte, de pildă, să îndeplinească toate criteriile pentru a încasa subvenţia pentru bunăstare. E un ajutor financiar oferit din fonduri europene, prin APIA; cel mai important sprijin bănesc primit până acum de sectorul creşterii suinelor.
De asemenea, în luna ianuarie a.c., a fost propus spre dezbatere publică, un proiect de HG care ar fi urmat să acorde pachete financiare de 10.000 euro pentru fiecare serie de 200 de capete, dar numai de la un nivel de 600 de porci în sus. Proiectul de HG a fost însă abandonat de minister, iar iniţiativa a scos capul un pic mai târziu la Senat.

Importuri şi exporturi
Să ne concentrăm asupra sectorului. (…) Potrivit informaţiilor de pe site-ul ministerului, în decembrie 2016, se aflau în ferme 3.757.212 porcine, 260.175 scroafe de prăsilă, 4.930.828 purceluşi, din care 3.556.652 obţinuţi prin însămânţări artificiale.

Care au fost producţiile în 2016? Au fost sacrificaţi 6.382.366 de porci. Cantitativ: 692.935 de tone. Consumul familial a însumat 120.998 de tone, iar pe piaţa liberă au fost livrate, atât direct, cât şi în unităţile de procesare, 571.376 de tone.

Ce importuri au fost făcute în 2015 şi 2016?(…) În 2016, ungurii ne-au vândut cei mai mulţi purceluşi: 497.310 bucăţi. Să mai pună cineva la îndoială prietenia româno-ungară! Pe locul doi s-au plasat nemţii, care ne-au vândut 479.049 bucăţi. Totalul a fost de 1.245.339, datele fiind provizorii. În 2015, fermierii noştri au importat 1.397.907 de purceluşi, datele fiind semidefinitive. Cei mai puţini purceluşi au fost cumpăraţi în 2012: 983.908.

Pleacă porci vii la export? Potrivit INS, în 2012 au trecut graniţa 1553 de porci, într-o singură ţară, Rep. Moldova. Anul următor, piaţa s-a diversificat şi a luat amploare: 9725 de exemplare au ajuns în Rep. Moldova, în Georgia şi Ungaria (vreo 50 de capete). În 2014, au scăzut efectivele exportate, numai 4072, dar au apărut beneficiari noi: Grecia, Serbia şi Bulgaria. În 2015, numai 2500 de porci au plecat la export, în Rep. Moldova şi Georgia. Interesant de observat că anul trecut exportul de capete vii a crescut la 13.424 de capete, din care peste 10.000 au ajuns în Albania. De ce nu regăsim pe lista destinaţiilor de export ţări comunitare? Abia în octombrie 2016, România a recâştigat dreptul de a vinde porci vii în UE, după o interdicţie care dura din 2003 şi care fusese instituită din cauza focarelor de pestă porcină clasică. (…)

Ministrul Petre Daea susţine că vrea neapărat să pună pe masa românilor carne din producţia internă. Să amintim însă că iniţiativa s-a mutat la Senat, prin urmare ministerul nu mai are, deocamdată, nici o competenţă privind acest program. Cât despre carnea de porc pusă pe masa românilor, aceasta s-ar putea să nu mai aibă loc: galantarele sunt pline în orice piaţă, nu există o criză a cărnii de porc. Să mai notăm că zilele de post în calendarul ortodox românesc însumează câteva luni. O fi având senatorii şi ministrul binecuvântarea Preafericitului Daniel?

Citiţi articolul integral în revista Ferma, ediţia 15-30 aprilie 2017!

Vizualizat: 1382 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Reclama header after big part 3 pages

Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga A inceput INDAGRA! Semănat în sistem No-till
Cultura anului 2019

Care credeţi că va fi cea mai rentabilă cultură agricolă în 2019?