Concurs Ferma
Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Despre paradoxuri şi ieşirea din anonimat

Publicat: 04 iunie 2017 - 23:13
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Pe Viorel Petru Trifan l-am cunoscut anul trecut, la IndAgra. A venit la stand ca să ne mulţumească pentru că am fost singurii care l-am promovat. O colegă scrisese despre "Brânza lui Vodă" pe agroinfo.ro.

Omul e sincer, extrem de politicos şi foarte modest, deşi face o brânză incredibil de gustoasă, care a impresionat juriul extrem de pretenţios de la concursul "International Cheese Awards 2016", unde au concurat pentru o medalie 5.000 de sortimente de brâânzeturi şi produse lactate din 27 de ţări.

trofee-branza-voda_b_b

Brânza lui Vodă, produsă de Căşăria Petruvio a lui Viorel Trifan a obţinut medalia de argint, deşi a avut o concurenţă serioasă la categoria sa: 17 sortimente de brânzeturi din Belgia, Portugalia, Canada, Irlanda, Austria şi Letonia.

branza-lui-voda-rosu_b_b

"Brânza lui Vodă" nu se numeşte întâmplător aşa. Are o poveste extraordinară şi o reţetă bine păstrată care merge mult înapoi în timp, chiar pe vremea domnitorilor. Ingredientele nu sunt secrete: lapte de vacă pasteurizat, sare, culturi lactice, cheag - toate naturale. Nici procedeul nu e secret. E o brânză fină, artizanală, înnobilată peste 120 de zile în Căşăria Petruvio. Dar cantităţile, pasiunea, moştenirea de familie atât de veche şi de preţioasă o fac deosebită şi foarte apreciată de către cei care au gustat-o. Nu e o brânză ieftină, dar face toţi banii. Nu dispune căşarul nostru de cantităţi mari, dar nici piaţa internă nu prea îi oferă oportunităţi de vânzare.

Despre "Brânza lui Vodă" voi scrie mai multe în ediţia viitoare. Dar pomeneam, din nou, despre paradoxuri. Iar acesta e un exemplu de prostie şi incompetenţă dusă la extreme.

Viorel Trifan, producătorul român cel lăudat şi premiat la una dintre cele mai prestigioase competiţii internaţionale NU ARE VOIE SĂ VÂNDĂ în afara graniţelor ţării. Da, ştiu, avem o legislaţie nenorocită şi făcută probabil cu dosul către normalitate. Şi acest caz nu este singular. Li se întâmplă multor producători autohtoni căraţi cu delicatesele lor pe la tot felul de sindrofii europene, unde sunt super apreciaţi; dar când vine vorba de desfacere şi promovare, aprecierile nu mai valorează nimic. Ne mai mirăm că ni se pun tot felul de etichete?

După mijlocul lunii iunie peste 30 de ziarişti de presă agricolă, printre cei mai buni din toată Europa, vor fi în România, la invitaţia noastră, a presarilor români, prin Asociaţia Presei Agricole din România, din care facem parte. E un eveniment în premieră pentru agricultura românească.

Cei 30 vor duce mesajul nostru prin Europa. Pentru o săptămână vor simţi româneşte, se vor hrăni româneşte, vor învăţa despre agricultura românească şi despre fermierii români. Se va propaga informaţia şi produsul românesc de 30 de ori mai rapid decât toate caravanele şi programele de promovare pe bani grei, eşuate desigur, ale guvernelor ce s-au perindat pe la ciolanul naţional.
Voi reveni cu "Brânza lui Vodă". Cu omul şi povestea. Între timp lucrăm la mapa de presă pentru ziariştii străini. Cu informaţii reale, verificate şi importante privind agricultura României.

Vizualizat: 1534 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Reclama header after big part 3 pages

Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Noutăţi Väderstad la Agritechnica 2019 Tehnică agricolă pentru profesionişti 2020 - Protecţia plantelor
START Campanie de primăvară. Tu ce alegi?

Iarnă fără zăpadă sau ploi, secetă pedologică... vremea nu e deloc prietenoasă. Cum staţi cu lucrările specifice campaniei de primăvară pregătirea terenului/semănat? Ce hibrizi alegeţi? Vă rog, scrieţi în comentariu ce sămânţă cumpăraţi, de la cine şi judeţul în care lucraţi terenul!