Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Despre economicitate în creșterea vițelelor de reproducție

Publicat: 12 ianuarie 2016 - 14:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Într-o discuție avută cu directorul revistei Ferma, acesta mi-a spus că ar fi de interes pentru cititori să scriu despre eficiența economică în creșterea bovinelor. Am tot căutat informații despre acest subiect și am ajuns la o concluzie, și anume că eficiența economică în acest domeniu - cred că similar altor domenii de activitate umană - se bazează pe cunoașterea și aplicarea unor tehnologii avansate și pe stăpânirea deplină a tuturor proceselor și resurselor din fermă. 

Click pe poza pentru galerie!

Deci, eficiența economică nu se poate atinge fără cunoașterea tehnologiilor de creștere. Mai mult, fiecare detaliu tehnologic poate influența într-o anumită măsură eficiența economică. Se spune că performanța în orice domeniu constă în detalii.

 

Nu putem controla prețul laptelui, dar putem gestiona cheltuielile de producție

Atunci când discut cu fermierii de vaci de lapte despre starea economică a fermelor lor, întotdeauna aud același lucru. Și anume că prețul de vânzare al laptelui este prea mic, iar veniturile obținute prin comercializarea acestuia nu acoperă cheltuielile efectuate. Când intrăm în detalii, însă, și îi întreb despre cât îl costă pe un fermier să realizeze un litru de lapte, de cele mai multe ori acesta nu știe să-mi răspundă. Cei mai mulți dintre ei nu au o evidență, cât de sumară, a cheltuielilor și veniturilor aferente activității din ferma lor. Sunt de acord că prețul de valorificare al laptelui este prea mic, dar acesta influențează profitabilitatea fermei dintr-o singură direcție, și anume are efect asupra veniturilor fermei. Or, profitul brut (sau eficiența economică) este rezultatul scăderii cheltuielilor de producție din venituri. Deci profitul brut depinde de cheltuielile de producție în aceeași măsură ca și de venituri. 

 

Opțiuni pentru a obține un cost de producție redus

Revenind la cheltuielile din fermele de vaci de lapte, acestea trebuie urmărite cu aceeași atenție ca și prețul de vânzare al laptelui din fermă. Pentru a reduce costul de producție al unui litru de lapte, fermierii din întreaga lume recurg la mai multe opțiuni: fie cresc vițelele de reproducție în ferma proprie și folosesc resursele din fermă, mai ieftine, fie dau vițelele din fermă spre a fi crescute de un fermier specializat. În acest al doilea caz vițelele pot fi vândute crescătorului specializat și apoi cumpărate din nou, fie crescătorul de vaci de lapte plătește celui care îi crește vițelele o anumită sumă de bani pe zi. Un studiu efectuat în SUA a arătat că cel mai ieftin pentru crescătorul de vaci de lapte este să plătească o anumită sumă de bani unui alt fermier pentru a-i crește vițelele de reproducție.

Într-o fermă de vaci de lapte cu circuit închis, adică în care fermierul își crește singur vițelele de reproducție, cele mai mari cheltuieli sunt cele ocazionate de hrănirea și întreținerea vacilor de lapte, iar al doilea cost ca mărime este creșterea vițelelor de reproducție de la naștere și până la fătare. Astfel că deciziile manageriale luate pe parcursul perioadei de creștere a tineretului femel va influența atât capacitatea de producție cât și momentul intrării vițelei în producție. Obiectivul principal al acestei activități trebuie să fie realizarea unui echilibru între reducerea cheltuielilor curente (cu creșterea tineretului) și maximizarea veniturilor viitoare (prin producția de lapte pe care viitoarele vaci o vor produce), având permanent în vedere micșorarea duratei de timp cât vițeaua este neproductivă.

 

În numerele viitoare ale revistei vom discuta despre elementele de cheltuieli în creșterea vițelelor de reproducție, impactul lor asupra economicității creșterii vacilor de lapte și posibilitățile de reducere a acestor cheltuieli, dar și barierele biologice ale acestei specii.


ASOCIEREA ȘI MARKETINGUL VÂNZĂRII LAPTELUI 

Sigur că unii îmi vor spune că nu avem prea multe pârghii de a influența veniturile, adică nu se poate vinde laptele la prețul pe care îl dorește fermierul, și că de cele mai multe ori prețul laptelui este impus de procesator. Aici intervine un alt factor care ține de marketing, și mă refer la asocierea crescătorilor pentru a vinde marfa, fie ca asociație de producători, fie ca o cooperativă orientată pe produs. Aceasta din urmă păstrează forma de producție intactă, fermierii sunt uniți doar prin interesele lor economice de a-și vinde laptele la un preț mai bun și de a-și procura inputurile (substanțe dezinfectante, sămânță, îngrășăminte etc.) la prețuri convenabile.

 

 

 

Articol publicat in revista Ferma nr.1(162) 1-31 ianuarie 2016

Vizualizat: 586 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
reclama art afetr lead

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Noutăţi Väderstad la Agritechnica 2019 Tehnică agricolă pentru profesionişti 2020 - Protecţia plantelor
START Campanie de primăvară. Tu ce alegi?

Iarnă fără zăpadă sau ploi, secetă pedologică... vremea nu e deloc prietenoasă. Cum staţi cu lucrările specifice campaniei de primăvară pregătirea terenului/semănat? Ce hibrizi alegeţi? Vă rog, scrieţi în comentariu ce sămânţă cumpăraţi, de la cine şi judeţul în care lucraţi terenul!